Mustafa Yıldız
Yönetmelik mi, işte böyle yapılır!
Mustafa YILDIZ/GazeteKamu ÖZEL HABER
Öncelikle Ak Parti hükümetleri dönemindeki MEBin kısa bir serencamını hatırlatmak istiyorum:
2002 yılında dönemin Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet SEZERin MEB için düşünülen Bakanı vetosuyla başlayan süreç, Erkan MUMCUnun vukufiyetsizliğiyle bakanlık koltuğuna geçmesiyle sonuçlanmış, ilerleyen yıllarda veto riski bahane edilerek eğitim camiasını memnun edecek bir bakan atanamamıştır.
Hüseyin ÇELİK keyfî atamalar ve liyakatsiz kadrolaşmalarla gündemi meşgul ederken 2007de Abdullah GÜLün cumhurbaşkanı seçilmesiyle veto tehlikesi ortadan kalkmasına rağmen beklenen bakan bir türlü atanamamış, önce Nimet Çubukçu, ardından Ömer DİNÇER bakanlık koltuğuna oturarak MEBde çalışanları çileden çıkarmıştır.
Nimet ÇUBUKÇU dönemi, hem kısa bir zaman dilimini kapsaması hem de suya sabuna dokunmadan iptal edilmeyecek bir yönetici atama yönetmeliği hedefi ve sonrasında da bu minvaldeki başarısıyla nispeten hafızalarda önemli bir yer tuttu. Ömer Dinçer ise kısa sürede çok ciddi yapısal soruna neşter atıp gerekli yapılanmaları gerçekleştirmesine rağmen insan unsurunu hiçbir zaman hesaba katmadan işletmeyi yönetmeye çalıştı.
Hatalar zinciri nerede başlıyor?
Başbakan kabine revizyonlarını gerçekleştirirken hem kabineye girenler hem de kabine dışı kalanlar yeni durumu, TV ekranlarında öğrendiler. Son kabine revizyonunda basına yansıdığı üzere ilk defa kabine dışı kalan bakanlara telefonla bilgi verilerek kendilerine teşekkür edildi. Ancak kabineye yeni girenler haberi herkes gibi medyadan öğrenebildi.
Kabineye alınması düşünülen bakanın ismi, Cumhurbaşkanı Gülle paylaşıldıktan sonra yeni dönem için bir hafta-on gün kadar hazırlık yapsa da kabine revizyonu sonra gerçekleşse kıyamet mi kopar? Böyle bir durumda bu kadar zincirleme hata yapılır mıydı? TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu ile partideki çalışmalara, mutfak işlerine değinmiyorum bile!
Yönetici atama yönetmeliği hazırlanırken hangi esaslara dikkat edilmeli?
Yönetmelik hazırlanırken hiç kuşkusuz şu esaslar göz önünde bulundurulmalıdır: Bakanlığın gelecek tasavvuru, stratejik planı, kariyer, ehliyet, liyakat, bütün eğitim kademeleriyle yönetişim anlayışı çerçevesinde görüş alış verişinde bulunma, ilgili sosyal tarafların en önemli paydaşı sendikalarla iletişim, üniversitelerin yaklaşımı, katılımcılık
Yönetici atama yönetmeliği nasıl hazırlanmalı?
Yapılacak çalışma aslında çok basit. 3-5 bürokratınızı görevlendirirsiniz, giderler Başkent Öğretmenevine. Arzu edilirse Kızılcahamam, Afyon ya da Antalya da düşünülebilir. Bu adreslerden herhangi birinin sunulması hem bürokratların işin önemini kavraması hem de yapılacak çalışmanın ciddiyetini anlamaları açısından önemlidir. 2-3 gün içinde sıfırdan bir çalışma yapılabilir, yargı kararları da dikkate alınarak
Bakan ve merkez teşkilata brifing
Ankara dönüşünde bakan ve bakanlığın ilgili üst yöneticilerine gerekçeleriyle verilecek bir brifingden sonra varsa gerekli tartışmalar, beyin fırtınaları, revizyonlar, rötuşlar yapılır, ardından bakanlık yetkilileri taslağın son halini ilgili taraflarla paylaşır.
Hazırlanan taslağı sendika ve diğer paydaşlarla paylaşma
Ete kemiğe büründürülen taslak başta genel yetkili sendika Eğitim-Bir-Sen olmak üzere Türk Eğitim-Sen, Eğitim-Sen, Eğitim-İş, Müfettişler Sendikası; üniversitelerin ilgili bölümlerinden birkaçı ile eğitim konusunda faaliyet yürüten ilgili dernek ve vakıflara gönderilir.
Artık günümüzde çok işlevsel hale gelen kamu çalışanlarına yönelik yayın yapan web sitelerine de söz konusu taslak gönderilerek sitelerde yayımlanacak öneri ve analizlerden de azami ölçüde yararlanılmalıdır.
Yapılan eleştiri, öneri ve analizlere ortak akıl ile yaklaşma
Sendika, vakıf, dernek, üniversite ve kamu çalışanlarına yönelik yayın yapan sitelerden gelecek eleştiri, öneri ve analizlerin ortak akıl ile değerlendirilmesinden sonra taslak büyük oranda olgunlaşacaktır.
Eğitim sendikalarıyla yapılacak bir-iki toplantıdan sonra eğitim çalışanlarının yarıdan fazlasının iradesinin yönetmeliğe yansıması sağlanmış olacaktır. Burada pedagojik açıdan kararlılıkla ideolojik baskılar birbirine karıştırılmadan yapılacak son bir çalışma ile birkaç hafta içinde eğitim camiasını büyük ölçüde mutlu edecek bir yönetmeliğin çıkarılması mümkün olacaktır.
Bakanlığın yönetici atama yönetmeliği için yapacağı çalışma, yukarıda ifade edilen aşamalardan ibaret. Yukarıda anlatılan yol haritası çok mu karmaşık yoksa gerçekleştirilmesi çok zor aşamalar mı içeriyor ya da çok hayatî önem taşıyan kimi noktalar mı göz ardı edildi!
Bu yazının tüm hakları GazeteKamu.com'a aittir. "www.gazetekamu.com" biçiminde bağlantı kurulabilir, açık kaynak gösterilmek kaydıyla içerik kullanılabilir.