Hamza Yürekli
MEB'e Rotasyon Uyarısı
GAZETEKAMU / ÖZEL HABER
MEB geçen yıl yapmayı planladığı rotasyonu çeşitli nedenlerle bu yıla ertelemek durumunda kalmıştı. Geçen yıl yapılacak olan rotasyon, il milli eğitim müdür yardımcıları,ilçe milli eğitim müdürlerive şube müdürlerini kapsıyordu. Ancak, dershaneleri kapatmayı öngören torba yasanın içeriği ile il milli eğitim müdür yardımcıları ve ilçe milli eğitim müdürleri rotasyon kapsamı dışında kaldı. Zira bu kadrolar “Eğitim Uzmanı” adı altında bir nevi bulundukları ilin havuzuna çekildiler.
KHK çıkmasına çıktı. Ancak muhalefetin soluğu Anayasa Mahkemesinde almasıyla birlikte, MEB adına stresli bir bekleyiş başladı. Torba yasa MEB’i, dershaneler, okul idarecilerinin durumu ve il müdür yardımcıları ile ilçe müdürlerinin uzmanlık durumu olmak üzere üç önemli bölümle ilgilendirmektedir. Yasanın bir kısmı yayınlanır yayınlanmaz yürürlüğe girmiş, okul müdürleri kısmı ise 13 Haziran 2014 tarihinde yürürlüğe girecek. MEB yaptığı bu reformla birlikte ciddi bir risk aldı, almalıydı. Bu riskin ne kadarının devam edip-etmeyeceğine Anayasa Mahkemesi karar verecek(Kararın ne kadar hukuki olacağı ise ayrı bir tartışma konusu). Dershaneler bölümünün bütünüyle, okul müdürlerinin kısmen iptal edileceği ciddi bir beklenti var. Yeni atanan şube müdürlerinin, Danıştay kararı doğrultusunda yeniden değerlendirileceği ise kesin gibi. Birde okul idarecilerinin ne olacağı? Sizin anlayacağınız; MEB Taşra teşkilatlarında yönetici karmaşası yaşanabilir.
Tüm bunlardan sonra şube müdürlüğü rotasyonu niçin yeniden gözden geçirilmeli;
1-Bu rotasyon İl Müdür Yardımcıları ve İlçe Müdürlerini de kapsayacağı için ciddi taraftar buluyordu. Oysa şuan bu iki gurup, eğitim uzmanı adı altında kendi illerinde kalmaya devam edecekler. Bunlara kıyasla, yönetimde daha az yetkin olan şube müdürlerinin rotasyonunun devam ediyor olması ya da olmaması çok şeyi değiştirmeyecek.
2-İl ve ilçe müdürlerinin çoğunun yenilendiği bir yönetimde, şube müdürü etkinliği kontrol altına alınmıştır.
3-Sınavla atanan şube müdürlerinin iptali yolda iken, izin ve rapor haklarını sonuna kadar kullanmayı planlayan, rotasyona tabi şube müdürlerinin de olmadığı bir yönetim nasıl olur?
4-Rotasyonda bölge farklılığının ağır olması nedeniyle, adaptasyon zorluğu eğitimi nasıl etkiler?
5-Kala kala rotasyona sadece şube müdürlerinin kalması, bu arkadaşlara nasıl izah edilebilir?
6-Alt görev yolu kapandığı için, öğretmenlikten başka seçeneği kalmayan bu insanlar, çaresizliğe sürüklemiyor mu?
7-Rotasyon bölgelerinin yeniden gözden geçirilmesi, rotasyonun insani boyutunda daha izah edilebilir olmasını sağlayacaktır.
8-İl, ilçe müdürlerinin yenilendiği bir zamanda, şube müdürlerinin de yenilenmesi ile memurların en kıdemli(!) olduğu bir yönetim nasıl olur?
Elbette bu rotasyon çok sulandı, olsun bitsin denilebilir. Fakat attığımız taşın ürküttüğümüz kurbağaya değmesi, hedeflenen amaca hizmeti bence ciddi tartışılmalıdır. Fakat şartlar, planların yeniden gözden geçirilmesini zaruri kılabilir. Bölgelerinin yeniden düzenlendiği bir rotasyonun daha adil olacağı kanaatindeyim.
Hamza YÜREKLİ / Eğitimci
Bu yazının tüm hakları GazeteKamu.com'a aittir. "www.gazetekamu.com" biçiminde bağlantı kurulabilir, açık kaynak gösterilmek kaydıyla içerik kullanılabilir.