Hamza Yürekli
Memur Maaşları- Sendikalar-Bim Fiyatları
2013 Yılının son çeyreğinde, yetkili sendikanın yaptığı toplu sözleşme ile 2014 ve 2015 yılları memur maaş zamları kararlaştırılmıştı. Öncelikle şunu belirtmeliyim ki Türkiye gibi ekonomisi manipülasyonlara açık ülkelerde 2,5 yıl sonrası(2015 yılı zammı düşünüldüğünde) için sözleşme yapmak doğru değil. İstikrar sağlandı denilse de tedirginlik her an var. Hatta darbeler bile versiyon değiştirerek ülkeyi tehdide devam ediyor. Daha iki gün önce son darbe girişiminin yıldönümü idi. Neyse, konuya dönersek; 2015 yılının sonuna kadar son sözleşme tarihinden 2,5 yıl geçmiş olacak. 2014 yılı için Taban Aylığa zam tesellisi, çalışanları sabırlı davranmaya zorladı. Emeklilik düşünülerek sabredenler, katlananlar olsa da, yetkili sendikaya öfkelenenler daha çoğunlukta idi. Şöyle ya da böyle 2014 yılı çekilebilirdi. Ya 2015 yılı için teselli nedeni ne olacak merak ediyorum?
TUİK verileri, enflasyon sepeti gibi reelliği olmayan, tartışmalı rakamlar üzerinden yazmıyacam. Ben bir memurum ve memurun yegâne dostu BİM fiyatlarından söz etmek istiyorum. Günlük ve zaruri diyebileceğimiz temel gıda fiyatlarını BİM marketleri üzerinden gözlemlediğimiz zaman, sözleşmeye imza atılan tarih ile bugünkü fiyatlar arasında abartısız yüzde 35-40 fark bulunmaktadır. O dönemde; Yoğurt(3000 gr.): 6 TL. 2014 yılı sonu 9 TL. un, pirinç, bulgur, mercimek, süt, neye bakarsanız tablo farklı değil. Birde 2015 yılı sonuna kadar en az yüzde 20 daha zamlanacağını varsayalım, toplamda yüzde 60’lara varan fiyat artışları yaşanmış olacak. İnanmayanlar BİM marketlerin istatistiklerine baksınlar, özellikle sendikalar.
Gariban memurun yegane marketi BİM’de son sözleşme tarihinden, 2015 yılı sonuna kadar, temel gıda fiyatları yüzde 60 hatta 70 diyebileceğimiz bir zamma uğramışken, memur yüzde kaç zamma maruz kaldı dersiniz? Hemen heseplayalım; 2014 yılı için net 125 TL aldık. 2000 TL maaş alan bir memur için bu yüzde 6-7 ye tekabül eder. Varsın ortalama memur maaşına göre yüzde 10 olsun. 2015 yılınının tamamı için bir yüzde 6 daha zam alacağız. Bu yıl enflasyon farkı da var. (gerçi enflasyon farkı BİM’e göre değil) hadi o farkta yüzde 1 olsun. 2015 yılı sonuna kadar memur toplamda yüzde 17 zam almış olacak. Hadi olmazda yuvarlayalım, en iyimser yüzde 20 olsun. PekiBİM’de 2014 yılı sonu fiyatlar yüzde 40 arttı. 2015 yılı sonrasına kadar yüzde 60 artmış olacak. Maaşta ki erime en az yüzde 30 olacak.
Durum bu. Acaba yetkili sendika şuan masaya oturuyor olsa 2015 yılı için yüzde 6’ya razı olur mu dersiniz? Ben pek ihtimal vermiyorum. Eminim kendileri de bu zamma imza atmazlar. Peki, sorun ne? Sorun toplu sözleşmelerin iki yıllık yapılıyor olmasında. Bence yıllık olsaydı ve seçim yılı olduğunu da düşündüğümüzde en azından iki haneli zamma imza atılırdı diye düşünüyorum. Yetkili sendikayı başarısız bulsak da, yetkisizlerinde atamalar ve müdürler dışında derdi olduğunu pek göremiyoruz. Fatura yine ve her zaman çalışana. Bakalım ne zamana kadar?
Bu yazının tüm hakları GazeteKamu.com'a aittir. "www.gazetekamu.com" biçiminde bağlantı kurulabilir, açık kaynak gösterilmek kaydıyla içerik kullanılabilir.