Hamza Yürekli
MEB 'Bir İleri İki Geri'
MEB bu yıl ilk defa özel öğretime doğrudan devlet desteği vererek, özel sektörün eğitimdeki payını artırmak istedi. Şuan yüzde beşlerde olan bu payın uzun vade planlamalarında yüzde 25 lere çıkarılmasını hedeflemektedir.
Daha önceki yazılarımızda bu desteğin amacına hizmet etmediğini yazmıştık. Devlet desteği orta gelirli vatandaşların çocuklarını özel öğretime çekmeyi amaçlaması gerekirken, tam tersine devlet yine zenginden yana tercihini kullandı. MEB Özel Öğretim Genel Müdürlüğü’nün altyapısız, plansız çalışması devleti milyonlarca liralık zarara uğrattığı halde, özel öğretimin eğitimdeki payına binde bir dahi katkıda bulunmamıştır. Oysa bu durum tartışılıp, paydaşlarla paylaşılıp, başarı odaklı ve ciddi destekli olabilirdi.
MEB devlet desteğinde, milyonlarca lirayı usul hataları nedeniyle heba ettiği yetmezmiş gibi, özel öğretime ciddi bir darbe daha vurdu. Ortaöğretim yönetmeliği ile Anadolu Liselerinde taban puan şartını kaldırdı. Geçen yıllarda, orta halli bir puanla istediği okula yerleşemeyen çocukların velileri, özel öğretimde iyi eğitim alabilme amacıyla, çocuklarını buralara kayıt yaptırmışlardı. Özel öğretimde eğitim alan öğrencilerin birçoğu bu şekilde özel okula yerleşmişlerdi. Ancak taban puan olayının kaldırılmasıyla birlikte, iyi liselerin boş kontenjanlarına özel okullardan ciddi bir rağbet oldu. Öyle ki sınıf kapatmak zorunda kalan özel okullar oldu. Tabi ki bu durum, özel okullarda çalışan eğitimcileri işsizlikle karşı karşıya bıraktı. Kurumsal yapıyı yeni oluşturma gayretinde olan özel okullar bu gidişle kepenk kapatacaklar.
Şimdi MEB’e özellikle de Özel Öğretim Genel Müdürü’ne sormak gerekir; bir tarafta devlet desteği adı altında heba edilen milyonlarca liralar, yine özel okullara verilen ücretsiz kitaplar, diğer tarafta ise taban puan şartının kaldırılması. Bu ne perhiz? Anlayacağınız MEB özel öğretimde bir ileri iki geri. Sahi devlet desteğinden sonra özel öğretimin payı ne oranda arttı?
Bu yazının tüm hakları GazeteKamu.com'a aittir. "www.gazetekamu.com" biçiminde bağlantı kurulabilir, açık kaynak gösterilmek kaydıyla içerik kullanılabilir.