Mustafa Kır
19. Meb Şura Kararları Nadasa Bırakılmamalıdır
MEB şurası tavsiye kararı alan en yüksek danışma kuruludur.
Milli Eğitim Bakanlığı Şurası;Türk milli eğitim sistemini geliştirmek, niteliğini yükseltmek için eğitim ve öğretimle ilgili konularda tavsiye kararı alan Bakanlığın en yüksek danışma ve planlama kuruludur.
Şuara komisyonlarında hazırlanan raporlar ve önergeler genel kurulda onaylandıktan sonra şura kararı olarak Milli Eğitim Bakanına tavsiye mahiyetinde sunulur. Milli Eğitim Bakanı alınan şura kararları uygular veya hayata geçirilmesi için hükümete öneri olarak sunar.
Bilindiği üzere 1939 yılında 1.si düzenlenen MEB şurasından itibaren 19. Milli Eğitim şurası 2-6 Aralık 2014 tarihleri arasında Antalya'da gerçekleştirilmiştir. 19. MEB şurası; okul güvenliği, öğretmen ve eğitim yöneticilerinin niteliğinin arttırılması, ders çizgeleri gibi dört ana gündem maddesi üzerine toplanmasına rağmen bu maddelere dayalı olarak tavsiye niteliği taşıyan tam 179 karar almıştır.
Kararlarının tavsiye mahiyetinde olması uygulanmayacağı anlamını taşımaz
Başta Milli Eğitim Bakanlığının üst düzey bürokratları olmak üzere Yönetici, öğretmen,öğrenci,veli,sivil toplum,sendika, vakıf, dernek, meslek kuruluşları ve akademisyen gibi toplumun her kesiminin temsil edildiği Milli Eğitim Bakanlığı Şûrası tavsiye kararları alan bir danışma kuruludur. Ancak Şuranın tavsiye kararları alan bir danışma kurulu olması MEB'in alınan kararların yerine getirilmesi hususunda sorumsuz olduğu anlamını ifade etmez.
Her şurada olduğu gibi 19. MEB şurasında da eğitimi, öğretimi,yönetimi ve okul/kurum güvenliğini ilgilendiren:
1-"Turizm Meslek Liseleri’ndeki içki Sunum Eğitiminin kaldırılması"
2-"Değerler eğitiminin okul öncesinden itibaren verilmesi"
3-"Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinin okutulmasına ilkokul 1.2.3. sınıfından başlatılması"
4-"Hafızlık yapacak öğrenciler için 4’üncü sınıftan sonra 1 sene olan ara izninin 2 seneye uzatılması"
5-"Halen Sosyal Bilimler Anadolu liselerinde zorunlu, Anadolu liselerinde seçmeli olarak okutulan Osmanlı Türkçesi dersinin Anadolu İmam-Hatip Liselerinde de zorunlu olarak okutulması"
6-"Ortaokullarda tekli öğretime geçilmesi, bütün okullarda haftalık zorunlu ders saatinin azaltılması"
7-"İlahiyat fakültesi mezunlarının alan değişikliği yapmaksızın Din Kültürü ve Ahlak Dersi ile İmam hatip meslek dersleri alanındaki derslere girebilmeleri"
8-"Öğretmenlerin özlük haklarına yönelik olarak, her 4 yılda bir yıpranma payı verilmesi"
9-"Halen 3000 olan öğretmen Ek göstergenin 3600'e çıkarılması"
10-"Ek ders ve nöbet ücretlerinin arttırılması"
11-"Öğretmenlerin istihdamında güçlük çekilen ve sürekli öğretmene ihtiyaç duyulan başta Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgeleri olmak üzere diğer illerin görev yapmalarında zorluk çekilen semtlerinde de teşvik sistemine gidilmesi"
12-"Okul/kurum bütçelerinin Genel bütçeden pay ayrılarak oluşturulması"
13-"Öğretmenlik mesleğinin toplumsal itibarının artırılması" gibi pek çok önemli kararın altına imza atılmıştır.
Benim oğlum bina okur, döner döner yine okur
Bundan önce ki şura kararlarında da: eğitim,öğretim ve yönetimi ilgilendiren; eğitimin niteliğinin artırılması,öğretmen ve yöneticilerin yetiştirilmesi, özlük idari,sosyal ve ekonomik durumlarının iyileştirilmesine yönelik:
1-"Ders saatlerinin azaltılması",
2-"İlk ve orta öğretimde tekli eğitime geçilmesi",
3-"Değerler eğitimine okul öncesinden itibaren başlayarak, yaygın eğitim dahil olmak üzere eğitim öğretimin her kademesinde de tüm dersler ve okul kültürü içinde yer verilmelisi",
4-"Öğretmenlerin zorunlu hizmet bölgelerinde çalışmalarını teşvik edici düzenlemelerin yapılması",
5-"Öğretmenlerin gelir düzeyi ve statülerinin yükseltilmesine yönelik çalışmalara hız verilmesi"
6- "Öğretmenlerin okulda kalama süreleri için özendirici tedbirlerin artırılması"
7-"Öğretmenlik mesleğinin yıpratıcı bir meslek olması nedeni ile bazı meslek gruplarında olduğu gibi öğretmenlere de meslek güçlüğü zammı verilemesi",
8- "Öğretmen dağılımında bölgeler ve köy-kent arasındaki dengesizlikleri gidermek amacıyla özendirici çalışmaların yapılması"
9-"Öğretmen ve yöneticilerin ekonomik durumlarının iyileştirilmesi amacıyla her yıl Kasım ayında 1 maaş tutarında ikramiye verilmesi"
10-"Ek ders ücretlerinin 12 TL'ye çıkarılması",
11- "Ek ders ücretlerinin maaşlara yansıtılması",
12-"Yöneticilere ek ders ücreti yerine makam tazminatı ödenmesi",
13-"Öğretmenleri emekliliğe özendirici tedbirlerin alınması" gibi pek çok karar alınmasına rağmen ne yazık ki alınan kararlar sadece bir sonraki şura toplantısının gündemine taşınmasının dışında bir icraat yapılmamıştır.
"Benim oğlum bina okur döner,döner yine okur" darb-ı meselinde olduğu gibi alınan kararlar uygulanmadan bir sonraki şuraların gündeme tekrar tekrar taşınmıştır. Bu durum Şura kararları uygulanmak için değil bir sonraki şuara gündemine taşınmak için alınır düşüncesini akla getirmektedir.
MEB Şura kararları nadasa bırakılmaz,bırakılmamalıdır
Çeşitli meslek gruplarından en az 600 den fazla kişi tarafından katkı sağlanan ,hazırlık safhası da dikkate alındığında aylarca üzerinde ciddi çalışmalar yapıldıktan sonra çetin tartışmalar ve ciddi müzakereler neticesinde alınabilen kararlar nasıl olsa tavsiye kararıdır deyip, nadasa bırakılamaz ve bırakılmamalıdır.
Milli Eğitim Bakanımız Sayın: Nabi Avcı; değerler eğitiminin okul öncesinden başlatılması,Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinin ilkokul 1.2.3.Sınıfından itibaren okutulması,Turizm Meslek Liseleri’ndeki içki Sunum dersinin Eğitiminin derhal kaldırılması, eğitimde fırsat eşitliğini doğrudan ilgilendiren özellikle öğretmen istihdamının süreklilik arz etmesi açısından kalkınmada öncelikli bölgelerin ekonomik ve sosyal bakımdan cazip hale getirilmesi, Öğretmen Ek Göstergesinin 3600'e çıkarılması, Ek ders ücretlerinin artırılması, öğretmenleri emekliliğe özendirici tedbirlerin alınması, Öğretmenlik mesleğinin yıpratıcı bir meslek olması nedeni ile bazı meslek gruplarında olduğu gibi öğretmenlere de meslek güçlüğü zammı verilemesi, Öğretmenlerin özlük haklarına yönelik olarak her 4 yılda bir yıpranma payının verilmesi gibi konuların Maliyeyi de ilgilendirmesini gerekçe göstererek topu taca atmamalıdır.
19. MEB Şura kararlarının bir sonraki şura kararları gündemine taşınmadan ivedilikle hayata geçirilmesi dileğiyle emeği geçenlere şükranlarımı arz ediyorum.