Yasin AS
Mevcut Fiili Hizmet Zammı Ahlaki mi?
Fiili hizmet zammı süresi genel olarak kolluk kuvvetlerinde 90 gün diğer hizmet kurumlarında 60 gün olarak uygulanmakta idi. 2009 yılında kaldırılıncaya kadar böyle uygulandı. Uygulanmasında bazı adaletsizlikler veya eksiklik diyebileceğimiz yanları vardı. Ancak toplumsal bakışımızın bir tezahürünü fiili hizmet zammı süresinin kaldırılmasında da görmekteyiz. Zira toplum olarak herhangi bir konuda gördüğümüz yanlışlık eksiklik veya hatayı düzeltme yolunu ıslah etme yolunu kullanmak yerine imha ve ortadan kaldırma yolunu tercih ederiz aynı yaklaşımı da fiili hizmet zammı süresinde görmekteyiz. Hatta burada gayri ahlaki bir cingözlükte söz konusudur. Çünkü her türlü pestisit ve diğer kimyasallarla haşir neşir olan çalışanlar 2013 yılında yeniden yapılan fiili hizmet zammı süresinden mahrum bırakılmıştır. Aynı düzenlemede TBMM üyeleri dışarıdan atanan bakanlar ile basın mensupları fiili hizmet zammı süresinden faydalanır hale getirildi. Burada asıl amaç milletvekillerini faydalandırmaktı. Basın mensuplarının dahil edilmesinin sebebi kamuoyunda itiraz seslerini engellemekti. Ve başarılı olundu da zira basın mensuplarından basın kartına sahip olanlar ibaresi ile basın kartı olmayanlar da bu şekilde mağdur edilmiş oldu.
Bu konuda kısaca şunu sormak istiyorum. Millet Vekillerinin yoğun çalışmasına bir itirazımız yok ancak; tarafsız bir gözlem yapıldığında hayati bir risk konusunda milletvekilleri mi yoksa Her türlü pestisid ve kimyasallarla temas ederek çalışanlar Fiili hizmet zammı süresini hak ediyor. Bu yanlışlığın en kısa zamanda düzeltilmesi mevcut iktidarın isminde ki adalet ilkesinin bir gereği olsa gerek yoksa yasa yapıcılar adaleti keserle karıştırmış olmazlar mı?
Bu yazının tüm hakları GazeteKamu.com'a aittir. "www.gazetekamu.com" biçiminde bağlantı kurulabilir, açık kaynak gösterilmek kaydıyla içerik kullanılabilir.