Yasin AS
4/C’liye 4 Cimrilik
Bilindiği üzere kamu kurum ve kuruluşlarında hizmetlerin yerine getirilmesi için zaman süreci içinde ihtiyaç ve problemleri gidermek için çeşitli yol yöntemler denenmiştir. Bundan dolayı bugün kamu kurum ve kuruluşlarında personel rejimi incelendiğinde aynı çatı altında aynı işveren (devlet)e bağlı farklı farklı istihdam şekilleri önümüze çıkmaktadır. Bu istihdam şekillerinden bir kaçını sıralayacak olursak 6574/a, 657/b, 657/4/c 399, 5648 sayılı kanuna tabi sözleşmeli personel v.b. birçok statünün yanında hizmet satın alma yoluyla taşeron firmalar eli ile çalıştırılan taşeron işçiler gibi çalışanlar bu kurumlarda görev almaktadır. Bu farklı hizmet grup ve sınıfındaki çalışanların her birinin mutlaka kendine göre sorunları ve dertleri vardır.
Bugün bu farklı hizmet grubunda ki çalışanlardan 4/C olarak kısaca ifade edilen çalışan kesimin sorunlarına değinmeyi düşünüyoruz. Kamu kurumlarında bu statüde eskiden beri çalışanlar vardı. Sayıları az olduğundan ve haklarına emsallerine göre daha razı olduklarından son yıllara kadar kimse seslerini duymadı, ta ki “Tekel ve TEK gibi kuruluşlarda çalışan işçilerin işyerlerinin lağvedilmesi ile kamu kurum ve kuruluşlarına 4/C'li personel olarak yerleştirilmelerine kadar bu tarihte yüksek sesli itirazlar çıkmaya başladı. Zira bu personel grubuna siyaset kurumu adil bir çözüm üretememiştir. Herkesin malumu özgürlüklerin yanı sıra milli gelirin adil ve homojen dağılımı da ülkenin geleceği üzerinde mutlak etkenlerdendir.
Bu bağlamda 4/C’li personelin ayrıntılarına girmeden yazının da başlığından hareketle inceleyelim.
4/ C’li personelin ailesi yok sayılarak aile yardımı olarak adlandırılan eş ve çocuk yardımından yararlandırılmayarak birinci cimrilik yapılyor.
4/C’li personel günün koşullarına uygun olarak bir ücret ile ücretlendirilmeyerek ikinci cimrilik yapılmaktadır.
4/C’li personel maaş dışında ki (harcırah ve fazla mesai v.b.) ücretlerden yararlandırılmayarak ve iş güvenliği (kadroya alma) sağlanmayarak üçüncü cimrilik yapılmaktadır.
4/C’li personel kamu kurum ve kuruluşlarında görev tanımları yapılmayarak herkesin emrinde bir görüntünün yanında bu çalışanların statülerinin ne olduğunun belli olmaması bu kesimin görüntüleri deve mi kuş mu mu? Misali bir görüntü ortaya çıkması suretiyle sosyal anlamda 4 ncü cimrilik yapılmış oluyor.
Bunların dışında bu personellerin bin bir sorunu mevcuttur. Sadece birkaç konu bile bu çalışanlara uygulanan ekonomik ve sosyal cimriliklerin ne kadar adaletten uzak olduğunu göstermektedir. Temennim bu çalışanların temsilcisi durumundaki yetkili konfederasyonun hazırlıklarını toplu sözleşmeye taşıyarak bu çalışan gurubun azami düzeyde ekonomik ve sosyal haklara kavuşturulmasıdır.
Not: Yetkili konfederasyonu televizyondan takip edebildiğim kadar konun üzerine gidecektir. Ellerinin boş dönmemesi için bu mağdur çalışanlara dua ederek toplu sözleşmeye çıkılmadan önce bizde Vira bismillah diyelim.
Bu yazının tüm hakları GazeteKamu.com'a aittir. "www.gazetekamu.com" biçiminde bağlantı kurulabilir, açık kaynak gösterilmek kaydıyla içerik kullanılabilir.