Cihan Asan
Eğitimcilerin Dikkat Etmesi Gereken Hususlar
Çocuklardan Daha İyi Verim Alabilmek İçin Eğitimcilerin Dikkat Etmesi Gereken Hususlar
23 Ocak 2014, Perşembe
1 . Öğretmenler, anne ve babalar yıkıcı tenkitlerden uzak olmalısınız.
2 . Çocuklara karşı ilgili olunuz. İlgi bir güneş gibidir. Çiçekler güneşe doğru nasıl uzanırlarsa, çocuklar da ilgiye karşı öyle uzanırlar (Beyinleri yelpaze gibi açılır). İşte o zaman vermek istediğiniz bilgiyi fevkalede verebilirsiniz.
3 . Çocukları seviniz. Onları yaratandan ötürü seviniz. Allah sevgisi olmayanda kul-insan sevgisi de olmaz. Sevginin olduğu yerde saygı da vardır. Büyükler olarak bir başka değişle eğiticiler olarak baskıya dayalı bir saygı asla oluşturmayın.
4 . Çocukları baskı ve şiddet altında eğitmekten çok; sevgi, sabır ve hoşgörü ile eğitiniz. Sevginin açamayacağı hiç bir kapı yoktur. Çocukların eğitiminde sabır en güzel bir ilaçdır. Onların hırçınlıklarına karşı daima hoşgörülü olmalısınız.
5 . Bazı çocukları favori (Gözde) ilan etmeyiniz. Bu durum diğer çocukları mahveder. Belki daha sonra da favori gösterdiğiniz çocuğu mahveder. Hz. Yakup'un bir çok oğlu arasından sadece oğlu Yusuf'u favori göstermesi buna verilecek en güzel bir örnektir. Diğer kardeşler; Yusuf'u kıskanıp ölmesi için kuyuya atmışlardı.
6 . Çocukların gereğinden fazla böbürlenmesine (övünmelerine) fırsat vermeyiniz.
7 . Çocuğun alabileceği her şeyi veriniz. Çocuğun alamayacağı şeyleri vermeyiniz. Onları kapasiteleri oranında eğitiniz. Çocuğun alamayacağı bilgileri onlara vermeye kalkmak, bir balona alabileceğinden daha fazla hava vermeye benzer. Balon, fazla gelen hava ile nasıl ki gümlüyorsa (Patlıyorsa), çocuğa da kapasitesi üzerinde bilgi vermeye kalkışırsak o da balon gibi gümüleyecektir (Patlayacaktır). Bu da o çocuğun yok olması demektir.
8 . Ev ve okulda çelişkili eğitim uygulamayınız. Okulda temizliğe verilen önem evde de aynı titizlikle sürdürülmelidir. Konuşma, sevgi, saygı, planlı çalışma ve daha bir çok hususu örnek olarak verebiliriz.
9 . Gereğinde farklı eğitim uygulayınız. Şunu hiç bir zaman aklınızdan çıkarmayınız, her fert ayrı ayrı yeteneklere sahiptir. Bir öğrenci matematik dersinde başarılı olurken, bir başka öğrenci de müzik dersinde, bir başkası resim dersinde veya beden eğitimi dersinde v.s. v.s. başarılı olabilirler.
10 . Çocukları himaye etmeyiniz. Siz de himaye edilmeyiniz.
11 . Aşırı kılık kıyafetten kesinlikle sakınınız. her şeyin aşırısı hoş değildir.
12 . Aşırı derecede yasakçı olmayınız. Fazla yasak ilgi uyandırır. Örneklendirecek olursak: ''Bu filmi 15 yaşından küçüklerin izlemesi uygun değildir'' denildiğinde, anahtar deliğinden izleyen ve bir gün sonra bu filmin özünü öğrenmeye çalışan 15 yaşından küçük binlerce çocuk oluyor. Yine Salman Rüştü'nün Kur'an-ı Kerim-i şeytan ayetlerine benzetmesi gibi bir gafı üzerine ayaklanan islam ülkeleri Salman Rüştü'ğü popiler yaptı. Yine, eski Tokat Valisi rahmetli Recep Yazıcıoğlu'nun sigara, alkol, oyun ve benzeri hususları il hudutları dahilinde yasaklaması gibi... Örnekleri çoğaltabiliriz. Bu yasağa karşı sigara içmeyen ilin nüfus müdürü, milli eğitim müdürü ve daha bir çok kişi sigaraya başladı. benzer şekilde diğer yasakları da deldiler.
Cihan Asan / On Dokuz Mayıs Üniversitesi