Rasim Asker
Ahmet Bey'in Taşra Rotasyonu ile İmtihanı
Ahmet Bey'in eşi öğretmen, 2 çocuklu, çocuklarından biri ilkokulda diğeri Fen Lisesinde okuyor. 3. bölgedeki bir ilimizde şube müdürü olarak görev yapıyor. Geçen ay oturduğu evden başka bir eve taşındı. Yeni evine yerleşemedi. Paketler açılmadan bekliyor. Rotasyon başladı neyin ne olacağının belirsizliği var. Eşi, çocukları tedirgin.
Ahmet Bey 4. bölgedeki çalıştığı ilin 5. bölgedeki ilçesinde ilçe milli eğitim müdürü olarak 9 yıl hizmet etti. Daha sonra şu an görev yaptığı 3. bölgedeki il milli eğitim müdürlüğünde şube müdürü olarak görev yapıyor ve rotasyona esas olan süreyi doldurdu.
Tercih yapacak yapmasına da, 4. bölgede yapmış olduğu hizmetin üzerine çizgi çekiliyor. 4. bölgeden tekrar tercih yap deniyor. Ayrıca şimdiki bulunduğu bölgeden ve 2. bölgeden tercih hakkı tanınıyor. 1. hizmet bölgesinden tercih yapamazsın deniliyor. Kimse, puanı yetiyorsa neden gitmesin demiyor.
Ahmet Bey elbette tercih yapıp atanacak. Atandığı yer ya tercihleri içinde olacak, ya da resen ihtiyaç duyulan bir kadroya bakanlık tarafından atanacak. Milli Eğitim Bakanlığı'nın taşradaki yöneticileri bu işe çok hazırlıksız yakalandılar. Rotasyon sadece MEB'de uygulanmıyor. Yıllardan beri bu işi gayet güzel uygulayan askeri personel ve emniyet personeli var. Hangi bölgeye ne zaman gideceğini, ne kadar süre hizmet edeceğini biliyor. Ona göre hazırlığını yapıyor.
Şimdi yeniden Ahmet Bey'e dönelim. Önümüzdeki süreçte Ahmet Bey'in ataması yapıldıktan sonra 15 gün meyil müddeti kullanacak. Gideceği yerdeki şube müdürü de meyil müddetini kullanacak. Yaklaşık olarak bir ay gibi bir süreye tekabül edecek. Gideceği yerde ev bulacak taşınma hazırlığı yapacak yapmasına da, öğretmen olan eşinin tayini ne olacak? Eşi için özür durumu dışında tayin isteme hakkı yok. Kendi ataması belli olsa bile taslak duyuruya göre 2 günlük bir süre var. İki gün içerisinde eski görev yerinden ayrılacak. Yeni görev yerinde başlayacak. Yeni görev yerinden ''Görev Yeri Belgesi'' alacak. Belgeyi eşine ulaştıracak. Eşi özür durumundan tayin isteyecek. Çıkarsa ne ala. Çıkmazsa il emri de olmadığına göre kavuşamayan aileler kervanına bir aile daha eklenecek. Çocukları unuttuk çocuklar eski görev yerinde kaldı. İlkokuldaki çocuk için mesele yok. Nasıl olsa bir okula yerleşir. Fen lisesinde okuyan çocuk için problem var. Bakanlık her ne kadar kontenjanları arttırsa da okula giriş puanına bakacaklar. Puanı en düşük puandan yüksekse problem yok da düşükse anadolu liselerinden biri aranacak. Yapılacak başka bir şey yok.
Bu kadar hengamenin içerisinde milli eğitimin iş ve işlemleri untuldu gitti. Taşımalı işi var takvime bağlı. Öğrencileri aç bırakma lüksünüz yok yemek ihalesini ve işlemlerini yapıp yetiştirmek zorundasınız. Eylül itibariyle okullar açılacak. Hazırlık yapılacak. Malum öğrencilerimzi temiz ve sağlıklı bir ortamda karşılamak isteriz. İsteriz istemesine de farz sünneti bastırdı. Önce can dedik kendi telaşımızdan öğrencilerin işine bakamadık, bakamayacağız.
Göç yolda düzelmesin. Rotasyon bu haliyle uygulandığında eğitim açısından kayıp bir yıl olacaktır. Daha planlı, daha programlı, mahkemelerden dönmeyecek bir uygulama ile çalışanların mağduriyetine sebep olmadan bir orta yolun bulunması dileğimle.