Alihan Çepnibeyi
Öğretmenlerin becayiş ve nakil sorunları çözülmelidir
Kuşkusuz Milli Eğitim Bakanlığının önemli baş ağrılarından birisi ve her dönemde mağduriyete neden olan meselesi, öğretmenlerin atama ve nakil meselesidir. Norm kadro uygulaması ve zorunlu hizmet kapsamında olması nedeniyle atama isteyemeyen binlerce öğretmen için karşılıklı olarak yer değiştirme imkanı sunulamamış olması aslında MEB’in merkeziyetçi politikalarının sıkışmasının bir sonucudur.
Becayiş yasal bir haktır
Becayiş; 657 Sayılı DMK’nun 73. Maddesinde "Aynı Kurumun başka başka yerlerde bulunan aynı sınıftaki memurları, karşılıklı olarak yer değiştirme suretiyle atanmalarını isteyebilirler. Bu isteğin yerine getirilmesi atamaya yetkili amirlerince uygun bulunmasına bağlıdır." şeklinde hüküm bulan karşılıklı olarak yer değiştirme hakkıdır. MEB bu hakkın kullanılması ile ilgili bir yönetmelik düzenlemesine gitmemekte sorunu, norm kadro uygulaması ve branş değişikliği ile fazlalık öğretmenleri il içinde açık olan branşlara kaydırarak çözmeye çalışmaktadır. Bu durum bir çok hukuki sorunu da beraberinde getirmektedir. Branş değişikliğine gidilmesi branş mezunlarının kontenjanlarını kapatmakla birlikte, farklı branşa geçen öğretmenlerin alan eğitimi eksikliği yargı sürecinde atama iptallerine neden olmakta, eğitimde niteliği ve verimliliği körelmektedir.
Çözüm önerileri
Sorun öğretmen ve diğer personelin ülke içinde dengeli bir şekilde dağılımını sağlamak ve başta eş durumu olmak üzere mağduriyet oluşmasını engellemek ise; mevcut durumdan kalıcı çözümlere geçilmesi gerekir. Çözümlerden birincisi atamaların il emrine bırakılmasıdır. Bu durum; her ilin kendi ihtiyacı olan branşlarda öğretmen açığını gidermesinin sağlanması, nakillerin de ihtiyaç durumu çerçevesinde illerin onaylarına bırakılmasıdır. Böylece her il ihtiyaç duyduğu branşlarda geçiş serbestliği sağlayarak ilan ettiği sayıdaki kadrolaşmayı sağlayabilecektir. Diğer bir husus ise alt bölge atama sistemi uygulaması. Bu sistemde her il ihtiyaç ve fazlalık durumunu her ay ilan edecektir. Branşlara göre ihtiyaç duyulan iller, fazla personeli olan illerin alt bölgesi ilan edilerek fazlalık durumunda olan öğretmenlere nakil hakkı verilerek bu illerdeki ihtiyaç fazlalıklarının eritilmesi sağlanabilecektir. Örneğin Türkçe branşı öğretmeni hangi ilde fazla ise, bu branş eksikliğini yaşayan iller o ilin alt bölgesi olabilecektir. Öğretmenler istediği anda alt bölge olan illere atanarak hem mağduriyeti giderilebilecek hem de o ilin eksik olan branş ihtiyacı giderilebilecektir. Tüm bu işlemler Mebbis sistemi üzerinden gerçekleştirilebilecek olup, polemiğe yol açmayacaktır. Becayiş her iki durumda da söz konusu olabilecektir.
Önemli olan
Burada önemli olan MEB’in sorunu çözüm isteğidir. Mağduriyetlerin önlenmesidir. Zira çözüme yönelik tüm çabalarda Maliye Bakanlığının personel alımını ve harcırah hakkının kullanılmasına yönelik olumsuz argümanlar üretmesi kaçınılmaz olacaktır.
Bu yazının tüm hakları GazeteKamu.com'a aittir. "www.gazetekamu.com" biçiminde bağlantı kurulabilir, açık kaynak gösterilmek kaydıyla içerik kullanılabilir.