Alihan Çepnibeyi
MEB'de MTSK Mesaisi
MEB yaklaşık bir yıl önce yenilediği Motorlu Taşıt Sürücüleri Kursu Yönetmeliği ile başta direksiyon sınavları olmak üzere, ehliyet sınavlarında yeni düzenlemeler yapmıştı. 10/06/2013 tarihinde çıkarılan yönerge ile teorik ders saatleri düşürülmüş, direksiyon sınavlarına randevu sistemi getirilerek her kursiyer için ön görülen 30 dakikalık süre ile bir günde bir araçla en fazla 16 kursiyerin sınava alınacağı düzenlemesi getirilmişti. Direksiyon sınavları 20 tek ve 7 çift hata kriterlerine bağlanarak başarı ve başarısızlık değerlendirmesi sınavın içinde yer alan tüm aktörler için belirginleştirilmişti. Ayrıca sınav sürecinin müfettişler tarafından denetleniyor olmasın da sınav ciddiyeti üzerindeki kaygıların giderilmesi amaçlanmıştı. Sınavların yeni düzenlemelere göre gerçekleştirilmesi hususunda gelinen noktada direksiyon sınavlarındaki başarının %90 lar seviyesinden %50 ler seviyesine kadar düştüğü görülmektedir. Avrupa ortalaması sayılabilecek bu durum olumlu olmakla birlikte bazı çelişkileri de beraberinde getirmiyor değil. Şöyle ki;
Sınavlarda sürece katkısı tartışılmaz olan denetimler başarıda önemli bir değişken olmuştur. Zira müfettiş görevlendirilmesi yapılmayan sınav başarıları, denetim yapılan sınav başarılarından daha yüksek çıkmaktadır. MEB bu durumu 02/04/2014 tarihli yönerge değişikliği ile müfettiş görevlendirmesinde esas olan 140 kursiyer sayısını 100’ e düşürerek giderme yoluna gitmişse de uygulamalarda farklılıklar bulunmaktadır.
Sınavların usulüne uygun yapılıp yapılmadığı, 20 tek ve 7 çift hata kriterlerine dikkat edilip edilmediği hususunda müfettişler tarafından komisyon üyeleri hakkında yapılan işlem lerle bir çok eğitimcinin sınavlardan men edildiği sonucu ortaya çıkmıştır. Bu sonuç bir ceza olarak değerlendirildiğinde; iddianın savunma içermemesi hukuki bir sonuç doğurmaktadır. Bu durum bir çok şikayeti beraberinde getirmiştir.
Sınav güzergahlarındaki standart eksiklikleri nedeniyle denetim kriterleri tam olarak gerçekleştirilememektedir. Tek hata kuralı olan,
“-Trafik ışık ve işaretlerine dikkat etmiyor, trafiğin polis tarafından yönlendirildiği durumlarda yönlendirmelere uymuyor. -Önündeki aracı sollayıp geçme kurallarına uymuyor. -Yaya, okul ve hemzemin geçitlerinde geçiş kurallarına uymuyor. -Şerit izleme ve değiştirme kurallarına uymuyor” standartları ile çift hata kuralı olan “-Geçiş üstünlüğü hakkına sahip olan araçlara geçiş izni vermiyor.-Diğer yol kullanıcılarına (çocuk, yaşlı, engelli ve bisikletli) geçiş hakkı vermiyor.- Çevreye duyarlı (korna-gürültü) ve enerji tasarrufu sağlayacak şekilde araç kullanamıyor” standartlarının objektif olarak değerlendirildiğinden söz etmek olası görülmüyor. Yine bir çok sınav güzergahında güvenlik ve sosyal ihtiyaçların karşılanmasına yönelik ekipmanın bulunmaması önemli bir handikap oluşturmaktadır.
MEB, Motorlu Taşıt Sürücüleri Kursu Direksiyon Eğitimi Dersi Sınavları ile ilgili süreç içinde yaşanan sıkıntılarla gerek yönetmelik gerekse yönerge üzerinde yaptığı düzenlemelerle önemli sayılabilecek bir MTSK mesaisi ve samimi çabanın içinde görülüyor.
Kuşkusuz bu mesai ve çabalar, gerek can ve mal güvenliğimiz gerekse milli sermayemizin korunması açısından yurdumuz insanına önemli kazanımlar sağlayacaktır.