Ömer Davut Asker
“Carter School” Modeli mi, İş Güvencesinin Kaldırılması mı!
Hükümet başarısız olan okullardan kurtulacak. Öğretmenlerin iş güvencesinin ortadan kalkmasının kapısı açılacak. Sonrası için de örnek teşkil edecek.
13 Ocak 2014, Pazartesi
Hükümet ile cemaat arasındaki hesaplaşma dersaneler üzerinden devam ediyor. Cemaat dersanelerinin oranı daha önce basında dillendirildiği kadarı ile % 60-70 civarında olduğu idi. Bu oran azımsanacak bir oran değildir. Hükümet de buradan vurduğunda sonuç alacağını düşünüyor ki değişik alternatifler dillenmeye başladı. Bunlardan biri de “Carter School” modeli olarak gündeme düştü. Hükümet buradan hareketle bir taşla çok kuş vuracağını hesap ediyor. Bu gerçekleştiğinde, dersane diye bir problem kalmayacak. Cemaatın kalelerinden biri düşmüş olacak. Kendilerince başarısız olan okullardan kurtulacaklar. Öğretmenlerin iş güvencesinin ortadan kalkmasının kapısı açılacak. Sonrası için de örnek teşkil edecek. Dersane sahibi, yani işletmeci daha kolay kontrol edilecek. “Carter School” modeli gündeme düştükten sonra toplumda da sorular dillenmeye başladı.
Böyle bir uygulama ile hükümet eğitimde başarısız olduğunu kabul etmektedir. Başarısızlığın neden kaynaklandığını araştırıp olumsuzlukları kaldırmak yerine bir an önce nasıl kurtulurum un hesabını yapmaktadır.
Böyle bir sistemin başarılı olacağını düşünüp uygulamaya koymadan önce okulların başarısına bakmak gerekmezmi! Bu ülkede özel okullar mı daha başarılı? Yoksa Devlet okulları mı başarılı? Bu sıralamayı en objektif yapan kurum ÖSYM. Yayınladığı sonuçlara bakıp değerlendirmek gerekir.
Neden başarısız okulları dersanelere devredeceğiz? Hükümetin özelleştirme politikası bu güne kadar zarar eden KİT'leri kar eder duruma getirdikten sonra satmaktı. Burada bu anlayış değişti mi!
Okul başarısız, dersaneye devrettik diyelim. Burada görev yapan öğretmenin akibeti ne olacak?
Dersaneler okulları devraldığında öğretmenler asgari ücretle mi çalışacaklar?
Okulun başarısında en büyük pay öğrenciye aittir. Başarılı öğrenci hangi okulda olursa olsun başarılıdır. Fen, Anadolu, Güzel Sanatlar liselerine öğrencileri seçerek almıyormuyuz. Seçtiğimiz bu öğrenciler diğerlerine göre daha başarılı değilmi!
Dersanelere devam eden öğrencilerden, sadece Fen Lisesi, Anadolu Lisesi ve Anadolu Öğretmen Lisesi ne giden öğrenciler dışında diğer liselerden dersaneye gelen öğrenciler üniversitelerde istedikleri bölümlere yerleşebiliyorlar mı?
Peki dershaneye devredilen okul başarıda iyice dibe vurursa ne olacak? Devlet yine para ödeyecek mi? Devlet okullara şimdi öğrenci karşılığındaki gönderdiği ödenek kadar gönderirse, bu parayla özel sektör o kurumu nasıl ayakta tutacak?
Böyle bir uygulama ile 657 de tedavülden kalkacak, iş güvencesi kaldırılacak, başarısı düşük olan okulun öğretmeninin sözleşmesi fesh edilecek. Öyle bir durumda da yandaş ve candaş sendikaya üyelik iş görecek mi! Görmeyecek mi! Merak etmiyor da değilim.
Son geldiğimiz noktada ise “Carter School” bitti. Dershane dönüşümünde “4 Yıllık Açık Lise Formülü” verelim.