Salih Hazır
Sınıf Öğretmenlerinin Ek Ders adaletsizliği düzeltilmelidir
Sınıf öğretmenleri ile branş öğretmenleri arasında maaş karşılığı derse girmede bir adaletsizlik var.
Sınıf öğretmenlerimizin haftada 18 saat maaş karşılığı derse girme zorunluluğu bulunurken, branş öğretmenlerimizde de maaş karşılığı derse girme zorunluluğu 15 saattir. Konu ile ilgili Millî Eğitim Bakanlığı Öğretmen Ve Yöneticilerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin yönetmelikteki madde şöyle:
Aylık Karşılığı Ders Görevi
Madde 5- Kapsama dahil okul ve kurumlarda görevli;
a) İlköğretim, özel eğitim okulları, lise ve dengi okulların müdür, müdür başyardımcısı ve müdür yardımcıları haftada 6 saate kadar,
b) Okul öncesi ve sınıf öğretmenleri haftada 18 saat,
c) Genel bilgi ve meslek dersleri öğretmenleri haftada 15 saat,
d) Atölye ve laboratuar öğretmenleri haftada 20 saat,
branşlarında aylıkları karşılığında ders okutmakla yükümlüdürler. (a), bendinde belirtilenlere, branşlarında ders bulunamaması hâlinde branşları dışında da ders görevi verilir.
Yönetmelik maddesinde de görüldüğü gibi sınıf öğretmenlerimiz ek ders konusunda haksızlığa uğramakta ve maddi kayıp yaşamaktadır. Bu haksızlığın giderilmesi ve sınıf öğretmenlerimizin branş öğretmenleriyle eşit duruma getirilmesi gerekiyor. Şimdi de basit bir hesapla sınıf öğretmenlerimizin ne kadar kayıp yaşadığına bakalım.
Hesaplama:
Branş öğretmenleri haftada 15 saat derse girmek zorundadır. Haftalık 30 saat ders olduğunu düşünürsek; branş öğretmenlerimizin ücret alacağı ek ders saati 30-15=15 saat,
Sınıf öğretmenlerimiz haftada 18 saat derse girmekle yükümlüdür. Haftalık 30 saat ders olduğunu düşünürsek; sınıf öğretmenlerimizin ücret alacağı ek ders saati 30-18=12 saattir
Görüldüğü gibi sınıf öğretmenlerimizin haftalık 3 ek ders saati kaybı var. Bu da aylık ortalama 12 ek ders saati ediyor. Bunu da aylık ücret olarak ortalama hesaplarsak;
12×11,33=135,96 lira kayıp olarak karşımıza çıkıyor.
Yine Okul Öncesi öğretmenlerimiz teneffüs bile yapmadığı halde 18 saat maaş karşılığı derse girmek zorundadır. Bu durumda ana sınıfı ve sınıf öğretmenleri, branş öğretmenleri ile aynı işi yaptığı halde farklı ek ders alıyor.
Konu hakkında MEB yetkilileri de bu durumun bir problem olduğu ve düzetileceğine dair açıklamalar yapılmıştır. MEB İnsan Kaynakları Genel Müdürü Hamza Aydoğdu, 2 Kasım 2015 tarihinde Eskişehir'e yaptığı ziyarette okul müdürleriyle gerçekleştirdiği toplantıda konu hakkında açıklamalarda bulunmuştur.
Hamza Aydoğdu, o toplantıda yaptığı açıklamada ek dersler noktasında adaletsizliklerin giderileceğini ve sınıf öğretmenleriyle okul öncesi öğretmenlerinin maaş karşılığı girdikleri ders saatinin 18'den 15'e düşürüleceğinin müjdesini vermiştir.
Sayın Aydoğdu'nun açıklamalarından önce bu konu 2014 yılının Aralık ayında yapılan 19. Milli Eğitim Şurası'nda da gündeme gelmiştir. 19. Milli Eğitim Şurası'nda Öğretmen Niteliğinin Artırılması başlığının 40. maddesinde sınıf öğretmenleriyle branş öğretmenlerin maaş karşılığı girdikleri ders saatinin 15 saate eşitlenmesiyle ilgili bir düzenleme yapılması yönünde tavsiye kararı alınmıştır.
19. Milli Eğitim Şurası'nın üzerinden 2 yıl, Sayın Aydoğdu'nun açıklamasının üzerinden 1 yıl geçmesine rağmen sınıf öğretmenleriyle okul öncesi öğretmenlerinin maaş karşılığı ders saatinin 15'e düşürülmesiyle ilgili bir düzenleme henüz yapılmamıştır.
15 Temmuz'da yaşanan hain darbe girişiminden sonra ülkenin içerisinde bulunduğu olağanüstü dönemden en çok etkilenen Bakanlıklardan birisi şüphesiz ki Milli Eğitim Bakanlığı olmuştur. Darbe girişiminden kaynaklanan bu etkilerin MEB'deki yansımalarının tam olarak bertaraf edilmesiyle ilgili yoğun uğraşlar verilmektedir. Elbette ki Devlet'in bekası, her şeyin üstündedir. Ancak verilen sözlere istinaden okul öncesi ve sınıf öğretmenlerinin maaş karşılığı ders saati ve ek derslerdeki adaletsizlik sorununun muhakkak gündeme alınması ve gerekli kanuni düzenlemelerin yapılması gerekmektedir.
İsteğimiz tüm öğretmenlerimizin maaş karşılığı okutmakla yükümlü olduğu ders saatini 15 saat olarak düzenlenmesidir.
Salih HAZIR – Eğitimci/Yazar