Salih Hazır
Eksisiyle Artısıyla Yeni Liselere geçiş sistemimiz
1- Açıklama biraz gecikmiştir. Bundan dolayı da Velilerinde öğrencilerinde kafası karışmıştır.. Keşke önümüzdeki yıl yapsalardı bu değişikliği.
2- Öğrenci servisi rezaletleri ve masrafları büyük oranda azalacaktır.
3- Stres topuna dönen (veli, öğrenci, öğretmen, idareci ) insan sayısı azalacaktır.
4- Ortaokul seviyesine inmiş özel ders furyası son bulacaktır.
5- Özel ders veren ve öğrenciye, veliye şirin görünmek adına mülayim edalarındaki öğretmen arkadaşlar üzülecekler ama belki davranış ve değerler eğitimine ki çok önemli, dönebileceğiz. Test ve tostun arasından çocukları kurtarmış olacağız belki...
6- Sınav ve heyecan devam etmektedir.. Sadece şekli değişmiştir.
7- Sistemin kökü yanlış olduğundan bazı doğru uygulamalar olsa da sonucu değiştirmeye dönük değildir.
8- Öğrencileri yarıştırmayalım derken bu sefer de veliler yarışa dahil olmuştur.
9- İnsan kaynağımızı ülke ve millet hayrına kullanmaya, eğitmeye dönük bir sistem gerektirmektedir.
10- Açıklanan sisteme baktığımızda olumlu tarafları ve olumsuz tarafları var.
Olumlu tarafları büyük çoğunluk sınava girmek zorunda değil, eskiden olduğu gibi ortaokul bittikten sonra yakındaki bir liseye kayıt yaptıracaklar bizim zamanımızda bu düz liseydi şimdi ise Anadolu Lisesi. Sınavsız geçişte okul ortalaması yine önemli çünkü kişinin kayıt yaptırmak istediği okula ihtiyaçtan fazlası başvuracaktır illaki.
Buraya kadar her şey güzel ancak fen lisesi sosyal bilimler liselerine gidecek öğrenciler için yapılacak sınavda 60 soru sorulacak. Sistemin en büyük olumsuz tarafı. Soru sayısı yetersiz kalacak gibi görünüyor üstelik 6, 7. ve 8. sınıf konularından gelecek.
11- İsteğe bağlı sınava giren öğrencilere seçkinci eğitim kategorisindeki okullarla adrese dayalı okuldan da tercih hakkı doğru bir yöntemdir.
12- TEOG yerine yeni sistemde; sınav mecburiyetinin kalkması, yerleştirmede adres, eğitim bölgesi kuralının esas alınması doğru bir yaklaşımdır.
13- Sınava 8.Sınıf öğrencilerinin girmesi ve seçkinci eğitim için okul sınırlamasının yapılması, bunun yüzde 10 düzeyinde tutulması yerindedir.
14- Dersanelerde kullanılan seviye sınıfları gibi okulların seviyeye göre alımına/tasnife son verilmek istenmesi pedegojik açıdan isabetlidir.
15- Sınıfların homojen değil heterojen bir şekilde oluşması, gözden çıkmış okul ve gözden çıkarılmış öğrenciler algısını dağıtacaktır.
16- İsteğe bağlı sınava giren öğrencilere seçkinci eğitim kategorisindeki okullarla adrese dayalı okuldan da tercih hakkı doğru bir yöntemdir.
17- Sistemin iyi tarafı olan adrese yakın okula öğrenci yerleştirmeyi esas almak; yeni okul yatırımlarındaki çarpıklığı da ortaya çıkaracaktır
18- Öğrenci yoğunluğunun olduğu mahallelerde veya ilçedeki okul kapasitesinin yeterli olmaması bazı okulları ikili eğitime geçirecek. Bu ise, aynı zamanda bazı ilçelerde boş kapasiteleri, isabetsiz yatırımları da gösterecek.
Allah çocuklarımızın yar ve yardımcısı olsun.
Saygılarımla.
Salih HAZIR