Celal Boztepe
Öğretmenlere Rotasyon Olmalı(Mı), Olmamalı(Mı)
MEB’de bitmeyen ve bir türlü karar verilemeyen konulardan birisi de öğretmenlere rotasyon konusu, her üç-beş ayda bir temcit pilavı gibi ısıtılarak gündeme getirilen rotasyon konusunda artık bir karar verilmeli ve yetkililer enerjilerini başka konularda değerlendirmelidirler.
2011 yılı kasım ayında MEB birçok paydaşın katılımıyla “Ulusal Öğretmen Stratejisi Çalıştayı” gerçekleştirmiş ve sendikaların karşı çıkmasına rağmen, katılımcıların çoğunluk oyuyla aynı okulda 15 yıl çalışan öğretmenlerin il, ilçe içinde rotasyona tabii tutulması kararı alınmıştı. Bu kararın üzerinden üç yıla yakın bir zaman geçmesine rağmen herhangi bir somut adım atılmadı. Arada bir gündeme getirilip nabız yoklandı ve tekrar unutuldu. Acaba yine birileri nabız mı yokluyor, yoksa gerçekten bu konuda ciddi bir çalışma var mı? Onu da bilen yok. Bakanlıktan resmi bir açıklama gelmedi.
Rotasyon olmalı mı? Yoksa Olmamalı mı? Rotasyon şu anda kilitlenmiş olan öğretmen yer değiştirme sorununu çözer mi? Gibi sorular birçok mecrada tartışılmaktadır. Ben farklı bir noktadan, daha doğrusu sahadan bizzat öğretmenlerin gözünden yaklaşacağım rotasyon olayına. İl ya da ilçe merkezinde iyi bir okulda çalışan öğretmenler rotasyona ısrarla karşı çıkarken, kenar mahalle yada kırsalda çalışan öğretmenler ise ısrarla rotasyonun uygulanmasını ve kendilerinin de merkezde çalışabilmesi için fırsat verilmesini talep ediyorlar. Aynı şekilde meslek liselerinde çalışan bir çok kültür dersi öğretmeni Anadolu veya fen liselerinde daha faydalı olacaklarına inanmalarına rağmen o okullara yer değiştirme imkanı bulamadıklarından şikayet etmektedirler.
Tüm öğretmenlerin isteklerine cevap verebilecek bir yer değiştirme sistemi elbette imkânsızdır. Fakat büyük bir çoğunluğu memnun edecek bir sistemin de dizayn edilmesine ihtiyaç duyulmaktadır. Rotasyon söz konusu olduğunda bazı sendikalar istemezzük çığlıkları atmakta ve sorunun üzerine örtme dışında herhangi bir çözüm önerisi sunamamaktadırlar. Öğretmenlerde yer değiştirme sistemi tıkanmış ve birçok öğretmeni mutsuz eder durumdayken rotasyon olmasın diyenler alternatif çözüm önerilerinide sunmalıdırlar. Bu konuda Eğitim-Bir-Sen’in sunmuş olduğu rotasyon yerine teşvik sistemi de dahil olmak üzere bir çok seçenek enine boyuna değerlendirilerek bu konu artık netliğe kavuşturulmalıdır.
Bu yazının tüm hakları GazeteKamu.com'a aittir. "www.gazetekamu.com" biçiminde bağlantı kurulabilir, açık kaynak gösterilmek kaydıyla içerik kullanılabilir.