Nail Çelik
Din Görevlilerinin Mağduriyeti
657 Devlet Memurları Kanunu’na tabi olan Diyanet çalışanlarından İmam-Hatip, Müezzin ve Kur’an Kursu öğretmenlerimiz Türkiye’nin en ücra köşelerinde görev yapan memurlardır. Bilhassa köylerde sadece İmam-Hatipler, Müezzinler ve Kur’an Kursu öğreticileri kalmış ve bütün yük bu saygın kitlenin omuzlarına verilmiştir. Taşımalı Eğitim neticesinde öğretmenler artık çoğu köylerde yoktur. Yani bir günün 15 saatinde cevval ve vefakar bu görevliler devletin tek temsilcisi olmalarına rağmen devletten istedikleri hakları alamıyor ve sosyal devlet hayat standartlarını yakalayamıyorlar.
Zaman zaman “ Açlık ve Yoksulluk Sınırı” araştırmaları yapılır ki bu uygulama ülkemizde 26 Yıllık bir geçmişe sahiptir. 2013 Yılı Ekim ayı sonuçlarına göre 4 Kişilik bir ailenin “Yoksulluk Sınırı” 3.466.65 TL., “Açlık Sınırı” ise 1.064.26 TL. olarak tespit edilmiştir.
Halen aktif görev süresinde veya emekliye ayrıldıkları zaman
dahi maddi açıdan en sıkıntılı hayatı yaşayanlar yine bu güzide kitle
olmaktadır. 2014 Yılı’nın Unvanlara göre emekli aylıkları listesinde
İmam-Hatipler, Müezzin ve Kayyumlar ile Kur’an Kursu Öğretmenleri en az emekli
aylığı alanlar listesinde görülmektedirler. Bu durum Sosyal bir Devlet olan
Türkiye Cumhuriyeti’ndeki yasaların “Eşitlik”
ve “Çalışma Barışı ilkelerine aykırıdır.
Bu verilere bakıldığı zaman Din görevlilerinin büyük bir bölümü aktif görev de yoksulluk sınırının altında, emekli olduktan sonra da açlık sınırı civarında maaş almaktadır. Bu durum sosyal devlet olma ilkesine aykırı bir durumdur.
Diğer kurumlarda çalışanlar fazladan yarım saat veya 1 saat çalışsa muhakkak her türlü fazla mesai ücretini alır. ( Fazla Mesai, Öğretmenlere Eğitim Tazminatı Görev Tazminatı veya yıpranma payı v.b…)Fakat Din Görevlileri sıfatında olanlar bu haklardan yararlanamazlar.
Diyanet İşleri Başkanlığı, 05 Mart 2013 tarihli ve 75718882-216-0514 Sayı ile bir genelge yayınlayarak Camileri açık tutulma süresini uzatmıştır. Bu uygulama Camilerdeki Din Görevlilerinin çalışma süreleri günlük 15 Saat’e, Yaz aylarında ise 18 Saat’e kadar çıkmaktadır.
Bu kadar yoğun bir çalışma içerisinde olan bu camianın sıkıntılarının giderilmesi, ister aktif görevde isterse emekli olduklarında yüksek bir hayat standardının sağlanması arzu ve ümidiyle…
Selam ve Dua ile…
Bu yazının tüm hakları GazeteKamu.com'a aittir. "www.gazetekamu.com" biçiminde bağlantı kurulabilir, açık kaynak gösterilmek kaydıyla içerik kullanılabilir.