KAMU
YÖK'te Ziraat, Veteriner Ve Su Ürünleri Fakültelerinin Durumu Görüşüldü
Bu kapsamda Ziraat, Veteriner ve Su Ürünleri fakültelerinin dekanları ile daha önce 12 Mayıs 2016 tarihinde gerçekleştirilen toplantının ikincisi, YÖK Başkanı Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik'in katılımıyla YÖK Konferans Salonu'nda düzenlendi.
Ziraat, Veteriner ve Su Ürünleri eğitiminin bütün yönlerinin görüşüldüğü toplantıya ayrıca Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Yardımcısı Mehmet Daniş, YÖK Başkan Vekili Prof. Dr. M. İ. Safa Kapıcıoğlu, YÖK Yürütme Kurulu Üyeleri Prof. Dr. Abdullah Çavuşoğlu, Prof. Dr. Hasan Mandal, Prof. Dr. İbrahim Hatipoğlu, YÖK Genel Kurul Üyesi Prof. Dr. Mehmet Şişman, YÖK Başkan Danışmanları Prof. Dr. Sezer Şener Komsuoğlu, Prof. Dr. Mustafa Safran ve Fatih Tığlı, , Bakanlık Müsteşarı Dr. Nusret Yazıcı ve bazı Bakanlık yetkilileri ve ilgili fakültelerin dekanları ile yöneticileri katıldı.
Bakan Sayın Faruk Çelik'e ve fakülte dekanlarına katılımlarından dolayı teşekkürlerini sunarak konuşmasına başlayan Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç, toplantıya katılımın ilgili alanlarda eğitime verilen önemin belirtisi olduğunu dile getirerek ülkemizde bu alanlarda verilen eğitim hakkında istatistiki bilgiler verdi.
Ziraat, Veteriner ve Su Ürünleri fakültelerinde bazı sorunların olduğu ve bu sorunların paydaşlar ile birlikte çözülmesi için gerekli çalışmaları yapacaklarını söyleyen YÖK Başkanı Saraç, yükseköğretimde ülkemizin öncelikli alanlarında öğretim üyesi olarak istihdam edilmek üzere bir program başlatacaklarını ve bu faaliyeti ilk kez bu toplantıda dile getirdiğini belirterek konuşmasını şu şekilde sürdürdü.
Ülkemizin 10. Kalkınma Planında da açıkça belirtildiği şekilde "Üniversitelerimizin İhtisaslaşması" öngörülmüştür. Hazırlanmakta olan Yeni YÖK yasası da bu çerçeve yaklaşımı öngörmektedir. Yeni YÖK olarak biz sürecin illaki de yasalaşmasını beklemeden kendi görev tanımımız, yetki ve yetkinliklerimiz kapsamında gereğini yapma yönünde hareket ediyoruz.
Bu kapsamda çok iyi bilinen ÖYP programımızı, "Yönlendirilmiş" yani "İhtisaslaştırılmış Öğretim Üyesi Programı" olarak şekillendiriyoruz.
Yine aynı amaca yönelik olarak sizlerin de bildiğiniz gibi, Kalkınma Bakanlığımız ile birlikte özellikle 2006 yılından sonra kurulmuş ve daha fazla şehir ve bölge odaklı üniversitelerimizin ise ihtisaslaşmalarında bölgesel kalkınmaya katkılarını daha belirgin kılmaya yönelik bir program üzerinde çalışıyoruz. Bu çalışma ile üniversitelerin misyon farklılaşması konusundaki ısrarımız aslında doğrudan bugünkü konumuzla da ilgilidir. Umarım bu konudaki çalışmalarımız sonuç vermeye başladığında bugün dile getirilecek pek çok sorunun çözümüne de katkı sağlamış olacaktır."
Yeni YÖK olarak, ülkede gıda ve tarımın önemini ve değerini tekrar gündeme taşımak istediklerini, ilk bakışta, inşaat, sanayi, dijital dünya kavramlarının eğitim gündeminde daha yoğun yer alması ve hızlı kentleşme tarımsal üretimi zedeleyen kavramlar olarak görüldüğünü sözlerine ekleyen YÖK Başkanı, diğer birçok meslek alanında olduğu gibi, tarımda da iyi eğitimli ve deneyimli elemanların sistemde tutulması; sistemin verimli kılınması ve artan kalitede işlev görebilmesi için bu kavramların gerekli olduğunu vurguladı.
Tarımın ülke ekonomisindeki değişen rolü, küresel gıda güvencesi ve çevresel sürdürülebilirliğin sağlanabilmesinin bir değişmeyi zorunlu kıldığını belirten Saraç, hedeflerinin çağın gelişen teknolojilerini öğretip bu teknolojileri bitkisel ve hayvansal üretimle elde edilen ürünlerin değerlendirilmesine kazandırmak, doğal çevreye duyarlılığı artırmak, uzman ziraatçılar, su ürünleri mezunları ve veterinerler yetiştirmek olduğunu belirtti.
YÖK Başkanı Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç'ın toplantıda gerçekleştirdiği konuşmanın metni için tıklayınız.
Bakan Faruk Çelik ise konuşmasında, 5 milyar hektar arazinin tarıma elverişli olduğu dünyada, 1,3 milyar hektar arazinin kullanıldığını ve her yıl 12 milyon hektar arazinin tarım dışında kaldığını vurgulayarak, böyle bir tarım, kalkınma, sanayi anlayışı ile dünya insanının kendi felaketini hazırladığını söyledi.
Türkiye'de de 24 milyon hektarlık tarıma elverişli arazinin bulunduğunu, bunun ancak 20 milyon hektarının kullanılabildiğini kaydeden Bakan Çelik vasıflı, nitelikli, dinamik insan kaynağının bulunacağı bir alana dönüştürülmesi gerektiğini ifade ederek hedefledikleri idare anlayışıyla hızlı bir şekilde bu ölçeği büyüteceklerinin altını çizdi.
Açılış konuşmalarının ardından YÖK Başkanı ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı ile katılımcılar arasında gerçekleşen soru-cevap bölümüne geçilerek ziraat, veteriner ve su ürünleri fakültelerinin eğitimi ile ilgili olarak kontenjan, kalite, fiziki altyapı sorunları, istihdam ve bu sorunların çözümlerine dair soru, görüş ve öneriler tartışılırken, sorunların çözümü için çözümler dile getirildi.