SENDİKA
Yıpranma payı sağlık çalışanlarını olumlu etkileyecek
Sağlık Sen Genel Başkanı Metin Memiş, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın sağlık çalışanlarının yıpranma payına ilişkin açıklamasına ilişkin, yıpranma payı için çok uzun bir süredir mücadele içinde olduklarını söyledi.
Sağlıkta dönüşüm sürecinin başladığı günden bugüne kadar sektör çalışanlarının iş yükünün fazlasıyla arttığını belirten Memiş, toplu sözleşme masasında ve Kamu Personeli Danışma Kurulun'da da görüşülen bir sürecin olduğunu dile getirdi.
Memiş, bugüne kadar somut bir adım atılamadığını vurgulayarak, "Sayın Başbakanımızdan bu konuyu talep ettik. Talebimizi iletirken de bir örnek söyledik. Mesela bir kaza yerine sağlık ekibi, polis, jandarma, itfaiye ve gazeteci gidiyor. Hepsinin yıpranma payı var ama sağlık çalışanlarının yıpranma payı yok. 'Fakat 7/24 saat hizmet veren, çalışanlarının yüzde 60'ından fazlasının kadın olması ve yoğun iş yükü nedeniyle sağlık çalışanlarının da yıpranma payı alması gerekir' diye talepte bulunmuştuk" ifadesini kullandı.
"Tükenmişlik boyutlarının arttığı bir meslek grubu"
Başbakan Erdoğan'ın sağlık çalışanlarının yıpranma payına ilişkin "5 yıl hizmeti olanın bir yıl yıpranma payı olacak" ifadesini hatırlatan Memiş, "Sayın Başbakan, bu konuda çalışma yaptıracağını ve sağlık çalışanlarının da gerçekten yıpranma payını hakettiklerini belirtti. Bu, sağlık çalışanları için çok önemli bir gelişme ve müjde. Zaman zaman şiddete uğrayan, tükenmişlik boyutlarının arttığı bir meslek grubu olarak yıpranma payı, gerçekten bütün sağlık çalışanlarını çok olumlu şekilde etkileyecektir. Başbakan'ın bu konuda çalışanlara müjde vermesi 'Hemşireler Haftası'nda almış olduğumuz en önemli müjde bu oldu" değerlendirmesinde bulundu.
Memiş, yıpranma payıyla ilgili Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığından konunun takipçisi olacaklarını kaydetti.
"Uygulama 100 bin kişiyi ilgilendiriyor"
İki yıllık önlisans eğitiminden sonra eğitim süresini 4 yıla tamamlayanlarla ilgili bir sıkıntının da gündeme geldiğini anımsatan Memiş, Sağlık Bakanlığı ile yapılan görüşmelerde ebelik, hemşire ve sağlık memurluğu bölümlerinde lisans tamamlama hakkının verilmesini daha önceden söylediklerine dikkati çekti.
Memiş, bu alana giren sağlık çalışanlarının lisans tamamlamalarını yaptıklarını belirtti. Bu uygulamanın 100 bin sağlık çalışanını ilgilendirdiğine işaret eden Memiş, "Geçen sene YÖK, bu konuda bir sonuç ortaya koymadı, direndi. Sayın Başbakan, 2014 yılında 100 bin kişiyi ilgilendiren lisans tamamlamanın çıkartılması yönünde bir müjde de vermiş oldu" dedi.
"Acil şekilde kreş açılabilecek yerlerde planlama yapılacak"
Başbakan'ın kreş çalışmalarının hızlandırılmasıyla ilgili açıklamasına da değinen Memiş, "Doğumdan sonra sağlık çalışanlarının ücretsiz izine ayrılmadan gerek çocuklarını kreşe bırakmak kaydıyla gerekse de hizmeti aksatmadan devam edilmesini sağlamak için çok önemli bir uygulama olacak. Başbakanımız çok acil bir şekilde kreş açılabilecek yerlerde bir planlama yapılması noktasında da talimat verdi" diye konuştu.