SENDİKA
Yeni Sistem Dershaneciliğin Ekmeğine Yağ Sürer
Ortaöğretime geçişte istikrar bir türlü sağlanamıyor. Son on yılda beş ayrı sınav sistemi denemesi yapıldı. Son değişikliğin ne kadar devam edeceği ise önemli bir soru işareti. OKS, LGS, SBS, tek sınav, üç sınav derken hepsi çöpe atıldı. İnanılır gibi değil. Milyonlarca öğrencinin hayalleriyle oynamak bu kadar kolay olmamalı. Ailelerin, çocukların eğitimden beklentileri her geçen gün zayıflıyor. Hayallerle, ümitlerle oynamak bu kadar kolay olmasa gerekir.
Ortaöğretime geçişte yeni sınavın ayrıntıları belli oldu. Zorlama bir sistem olduğunu söylemeye lüzum var mı bilmiyorum. Dershanelerin,sistem üzerindeki etkisinin azaltılmasının önemli amaçlardan biri olduğu bilinmektedir. Değişikliğin bu amaca ne kadar hizmet edeceğini zaman içerisinde göreceğiz.
Dershanelerin edilgen, okulun etken kılınacağı bir sistem bizi ziyadesiyle memnun eder.Bu memnuniyetimiz dershane ya da çalışanlarına karşı bir tavırdan değil, okulun hak ettiği değere ulaşma olasılığındandır. Peki, uygulamada bu mümkün olabilecek mi? Bakan beyin açıklamasında önemle altını çizdiği nokta;sistemin yeni bir sınav olmadığı yönündeydi. Öğrencilerin, yıl içerisinde olduğu yazılı sınav diye adlandırdığımız sınavlardan, her dönem için bir tanesi merkezi sınavla olacak. Her ne kadar yeni bir sınav olmasa da merkezi bir sınavın belirleyici olması ifadesi, dershane sisteminin devamı için yeterli bir durum. Ülkemiz eğitim kurumlarının farklı imkânlara sahip olması(fırsat eşitsizliği), velilerimizi takviye eğitim arayışına itmektedir. Altı dersten her dönem için bir sınav olması, tedirginliği daha da artırarak, veliyi erken tedbir almaya zorlayacaktır.
Dershane temsilcileriyle yaptığımız görüşmelerde beş ve altıncı sınıf öğrenci kayıtlarının geçen yıllara oranla arttığı ifade edilmektedir. Evet, altıncı sınıf öğrencilerinin dershane kayıtları geçen yıllara nazaran daha fazla olmuştur. Veli, 36 sınavın hiçbirini ıskalamadan tedbir almanın peşinde. Bakan Bey abartıldığı gibi 36 sınav yok dese de sistem tam olarak uygulanmaya başladığında tam 36 sınav merkezi olarak yapılacak. Bu sayı doğal olarak veliyi tedirgin edip, erken tedbir almaya itmektedir. Sonuç olarak; dershanelere talep azalmayacak, tam tersine artacaktır.
Sistemin gölgede kalan önemli bir yanı ise; okul ve öğretmenlerin performansları ölçülmeye başlayacak. Okulların ve zümre öğretmenlerinin şubeler bazında başarıları ortaya çıkacak. İdareciler ve öğretmenler bu anlamıyla daha fazla tedbir almak zorunda kalacaklar. Tabii ki başarının sadece bu tedbirlerle kendini göstereceğini beklemek yanlış olur. Zira dershaneler de olduğu gibi bu girdi diyebileceğimiz öğrenci kalitesiyle de ilgili bir durum. Okulun hinterlandının hangi şartlardan oluştuğu, sosyal çevrenin ne olduğu ayrıca değerlendirilmesi gerekir.
Yeni sistemin dershaneler açısından hedeflenen amaca hizmet edeceğini düşünmüyorum. Sistemin nasılından çok, artık bir istikrarın yakalanmasının daha önemli olduğunu düşünenlerdenim. Şuana kadar ki uygulamalar yanlış idiyse çok kötü. Yoo, eğer gelecek yıl bu sisteme de alternatif konuşulacaksa bu daha da kötü. Artık yeter, burada duralım bari. Bırakın dershaneleri süreç düzenlesin.