KAMU
Yeni İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası'nın Getirdikleri
Bunların içinde tehlike sınıfının öğrenilmesi ve risk değerlendirmesi öne çıkıyor.
İş sağlığı ve güvenliği konusunda 30 Aralık bir milat olacak. 1 milyon 400 bin işyeri için yeni yükümlülükler başlıyor. Bunların detaylarına yer verdik. Özellikle yeni para cezalarını yazdıktan sonra işverenlerden sorular yağmaya başladı. Bunların başında "30 Aralık 2012'ye kadar acil olarak yapmamız gereken işler neler?" sorusu geliyor. İşte bir an önce bitirmeniz gereken işler:
Tehlike sınıfı önemli
* İşyerinizin tehlike sınıfı: İSG Yasasına göre işyerleri çok tehlikeli, tehlikeli ve az tehlikeli olarak ayrılıyor. İlk yapmanız gereken, işyerinizin hangi tehlike sınıfına girdiğini tespit etmek olacak. Zira Yasa'da yer alan pek çok hüküm buna göre değişiyor. Örneğin çok tehlikeli sınıftaysanız (A) sınıfı, tehlikeli sınıftaysanız (B) sınıfı, az tehlikeli sınıftaysanız (C) sınıfı iş güvenliği uzmanı çalıştırmanız gerekiyor.
Kademeli geçiş var
* Çalışan sayısı: İSG Yasası bir kişinin çalıştığı tüm işyerlerinde uygulanacak. Ancak Yasa, bazı yükümlülükler yönünden zamana yayılarak yürürlüğe girecek. Örneğin iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi çalıştırma şartı 50 ve üzeri işçi çalıştıran bütün işyerleri için 30 Aralık 2012'te başlıyor. Fakat aynı yükümlülük, 50'den az çalışanı olan tehlikeli ve çok tehlikeli işyerleri için 30 Haziran 2013'te; kamu işyerleriyle az tehlikeli işyerleri için 30 Haziran 2014'te başlıyor. Dolayısıyla 30 Aralık'a kadar çalışan sayınızı hesaplamanız gerekiyor.
Riski değerlendirmeyen 4 bin 500 lira ödeyecek
Yasa, bütün işyerleri için risk değerlendirmesi yapılmasını şart koşuyor. Bu konuda kademeli bir yürürlük tarihi var. 30 Aralık 2012 itibariyle her işyerinde risk değerlendirmesi yapılması gerekiyor. Risk değerlendirmesi kapsamında işyerinizde bulunan muhtemel tehlike ve riskleri analiz etmeniz ve bunu bir rapora bağlamanız gerekiyor.
İşverene yetki verildi
10 kişiden az çalışanı olup da az tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde, bunu işveren de yapabilir. Bunu yapmayan işveren hakkında 3 bin lira para cezası uygulanacak. Ayrıca yapılmadığı her ay için 4 bin 500 lira ceza kesilecek. Örnek: Tekirdağ'da oto sanayiinde bir çırak ve bir kalfasıyla kaportacı dükkanı işleten Mahmut Usta, 2013 Ocak ayı bitmeden bunu yapacak veya yaptıracak.
Acil durum planı şart
30 Aralık 2012 itibariyle yine istisnasız bütün işyerlerinde acil durum, yangınla mücadele ve ilk yardım planlarının yapılması gerekiyor. Bu yükümlülüğün ihlali durumunda 1000 lira ceza uygulanacak. Örnek: Elazığ'da, yanında çalıştırdığı bir işçisiyle tuhafiye dükkanı işleten Emine Hanım, 2013 Ocak ayı içinde işyerinin bu tür planlarını hazırlamış olmalı.
Çalışanları bilgilendirin
İşverenlerin işyerindeki sağlık ve güvenlik riskleriyle ilgili çalışanları bilgilendirmeleri gerekiyor. Gerekli bilgilendirmeyi yaptıktan sonra, bilgilendirmenin tarihi, kapsamı ve konusunu içerir bir tutanak düzenlenerek, çalışanlara imzalatıldıktan sonra personel özlük dosyalarında muhafaza edilmesi gerekiyor.
Hizmet alma imkanı tanındı
İSG Yasası, iş sağlığı ve güvenliği konusunda işverenlere sorumluluklar yüklerken iki yöntem sunuyor; işverenler ya kendi bünyelerinde çalışan doktor ve iş güvenliği uzmanlarıyla sorumluluklarını yerine getirecekler ya da dışarıdan hizmet alacaklar. Dışarıdan hizmet alımını Bakanlık tarafından yetkilendirilmiş ortak sağlık ve güvenlik birimlerinden yapabilecekler. Buna göre işverenlerin, 30 Aralık 2012 itibariyle Yasa'nın öngördüğü nitelikleri haizi işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı ekibine sahip olup olmadıklarını tespit etmeleri gerekiyor.
Bugün