KAMU
Yeni asgari ücrette, geçim indirimi nasıl hesaplanacak
Asgari ücret 1.300 TL’ye yükselecek. Bu rakam üzerinde mutabakata varılacağına kesin gözüyle bakılıyor. Ancak bu artışın istihdamı azaltmaması, kayıt dışı istihdama neden olmaması açısından hassas bir dengenin tutturulması gerekiyor. Tespit komisyonunun bu seneki çalışmaları asgari ücretin miktarına değil bu dengenin sağlanmasına odaklanmış durumda.
Maliyetini kim üstlenecek?
Komisyonun bu yılki gündemi asgari ücretin ne kadar olacağı değil, artışın etkilerinin azaltılmasına yönelik tedbirler olacak. İTO ve MÜSİAD asgari ücretteki artışın işverene maliyetinin 30 milyar TL olacağını ifade etti. Rakam ne olursa olsun, artışın işverene yansıyacağı net. Dolayısıyla, işverenlerin bu konuda gerekli önlemleri alabilmesi ve önünü görebilmesi açısından komisyondan çıkacak kararlar çok önemli.
Pek çok işveren artış sonrası istihdamı azaltma ihtimali üzerinde duruyor. Bu ihtimalin gerçekleşmesi halinde yalnızca şanslı bir azınlığın asgari ücretin artmasının olumlu etkilerini hissetmesi söz konusu olacaktır. Bu durumun yaşanmaması için dengenin sağlanması şart. Dolayısıyla, bu sene komisyonda işçi işveren değil, daha çok işveren hükümet temelli görüşmeler yürütülecek. Sonuç olarak, işverenlerin yükünün azaltılmasına yönelik tedbirlerin geliştirilmesi üzerinde mesai harcanacak.
1.300 TL’nin içi, dışı iyi hesaplansın
Diğer yandan, sadece asgari ücretten SGK’ya bildirilenler için de bu formül düşünülebilir. Ancak bütün bu düzenlemelerin olumsuz etkilerinin de hesaplanması şart.
Asgari ücret artışına asgari geçim indiriminin dahil edilip edilmeyeceği konusu da komisyon toplantıları sonrası netleşecek. Asgari geçim indirimi asgari ücretin belirli bir kısmının vergi dışı bırakılması anlamına geliyor. Bu tutar çalışanın medeni haline ve çocuk sayısına göre değişiyor. Asgari geçim indirimi sonrasında mı, yoksa öncesinde mi 1.300 TL olacağı toplantı sonucunda netleşecek.
Vaatler ve gerçekler
İstihdama darbe vurmayın
Bu hassas dengenin sağlanması konusunda gerekli çalışmalar yeni bakan ve ekibi tarafından mutlaka yapılacaktır. İşveren kesiminin de bu çalışmalara katkı vermesi ile sorun aşılır. Önemli olan çalışma barışının korunması ve bu kritik günlerde istihdam azalmadan çalışanların refah seviyesinin yükselmesi. Komisyondan çıkacak formüllerin bu dengeyi kurması ile çalışma hayatının çözüm bekleyen diğer sorunlarına geçilmesi mümkün olacaktır. CEM KILIÇ MİLLİYET