KAMU
Yargıtay’ın Mobbing Kararı Ne Anlama Geliyor?
Yargıtay 22. Hukuk Dairesi, mobbing üzerine sert bir karara imza attı; şapka çıkartıyorum. Yargıtay, mobbingin ceza davalarından farklı usûllerle görülmesi gerektiğine hükmetti. Türk Ceza Kanunu gereği ceza davalarında suçun sübûta erdiğinin kesin delilleri olmadan zanlıya ceza verilemiyor ama Yargıtay, mobbing davalarında ''şüphe götürmez kanıt aramaya yer olmadığına'' karar verdi.
Olay şöyle: 22 yıl aynı bankada çalışan personelin işe devamsızlık sebebinin banka müdürünün kendisine uyguladığı mobbing olduğunu iddia etmesine rağmen yerel mahkeme (İzmir 10. İş Mahkemesi) işten çıkartılan banka personeline işini iade etmemiş. Müştekînin temyiz başvurusunda Yargıtay 22. Hukuk Dairesi, mobbing iddialarını ''ceza davalarında olduğu gibi şüpheye yer olamayacak şekilde delil aranamayacağı'' gerekçesine dayandırdı.
Yargıtay kararında şu ifadelere yer verdi: ''Hukuk yargılamasında özellikle de mobbinge dayanan iddialarda % 100' lük bir ispatın aranmadığı, şüpheden uzak delil aramanın ceza yargılamasına ait olduğu, özel hukuk ve iş hukuku yargılamasında vicdanî kanaatin oluşmasına yetecek kadar bir ispatın yeterli olduğu, taraflarca ileri sürülen delillerin sıhhat/kuvvetinde tereddüt edilmesi halinde işçi lehine yorum ilkesinin uygulanması gerektiği, mobbing gibi diğer dava türlerine göre ispatı nispeten daha zor olan bir konuda kesin ve mutlak bir ispatın aranmayacağı, bu konuda işçi lehine ispat kolaylığı göstermenin hakkaniyet ve adalete daha uygun olacağı kanaat ve sonucuna varılmıştır.''
Yargıtay' ın verdiği karar, temyizde veya halen görüşülen tüm mobbing davalarına emsal oluşturdu çünkü çalışma hayatımızın temel sorunlarından bir de hiç kuşkusuz ki mobbingdir. Kamu/özel sektör çalışanları mobbinge maruz kalıyor; haklarını aramak için yapacakları itirazlardan korkuyorlar. İş yerlerinde kendisine uygulanan mobbinge dair şahitlik yapacak diğer çalışanlar, ya zan altında ya da mobbinge maruz kalacaklar. Yargıtay bunun önüne geçerek mobbing davalarının ceza davalarıyla aynı kategoride değerlendirilmesini yanlış buldu. Mağdurların şikayetlerini yeterli gördü. MEB ve diğer iş kolları mülâkat eleğinden geçiyor. Vasıfsız idareci sayısı çoğalmasına paralel olarak mobbing olaylarında da hayli artış olacaktır. Dolayısıyla Yargıtay' ın mobbing kararı çalışanlar adına elzem derecede önem taşıyor.
Dostlar, Yargıtay şunu söylüyor: Eyy mobbingci müdür, sen aslında o kadar aşağılık ve karaktersizsin ki normal insanlara uygulanan prosedürden farklı olarak senle ilgili herhangi bir iddia ceza alman için yeterlidir! Atalarımız ne demişse doğru söylemiş: Alma mazlûmun ahını, çıkar aheste aheste!
Yücel Önder Radikal