KAMU
Yardımcı Hizmetler Sınıfı ile ilgili soru önergesi verildi
TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI'NA
Aşağıdaki sorularımın Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sayın Faruk ÇELİK tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim.29/08/2013
Dr.Mehmet Ali EDİBOĞLU
Hatay Milletvekili
657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tabi olan ve yaklaşık olarak sayıları 170 bini bulan Yardımcı Hizmetler Sınıfında çalışan kamu görevlilerinin bir meslek grubu olarak tanımlanmadığı bilinmektedir.
Yardımcı Hizmetler Sınıfında çalışanların mağduriyetlerinin giderilmesi için ilk olarak 29.08.2005 tarihinde hükümeti temsilen Sayın Mehmet Ali ŞAHİN başkanlığında Memur Sendikaları ile yapılan toplu sözleşme görüşmelerinde konu ele alınmıştı.
Bu Toplu Sözleşme görüşmelerinin sonucunda mutabakata varılan 11.Maddenin -(b) bendinde;
" Yardımcı Hizmetler Sınıfında çalışanların öğrenim durumlarına göre diğer hizmet sınıflarına bir defaya mahsus olmak üzere sınavsız atanmalarının sağlanması" hususu zapt altına alınmış, ancak bu konuda şu ana kadar bu mutabakat uygulanmamıştır.
Yardımcı Hizmetler Sınıfında görev yapan kamu görevlilerinin görev tanımında ise; " Yardımcı hizmetler sınıfı, kurumlarda her türlü yazı ve dosya dağıtmak ve toplamak, müracaat sahiplerini karşılamak ve yol göstermek; hizmet yerlerini temizleme, aydınlatma ve ısıtma işlerinde çalışmak veya basit iklim rasatlarını yapmak; ilaçlama yapmak veya yaptırmak veya tedavi kurumlarında hastaların ve hastanelerin temizliği ve basit bakımı ile ilgili hizmetleri yapmak veya kurumlarda koruma ve muhafaza hizmetleri gibi ana hizmetlere yardımcı mahiyetteki görevlerde her kurumun özel bünyesine göre ve yine bu mahiyette olmak üzere ihdasına lüzum gördüğü yardımcı hizmetleri ifa ile görevli bulunanlardan 4 üncü maddenin (D) bendinde tanımlananların dışında kalanları kapsar." denilmektedir.
Oysa artık kamu idareleri hizmet satın alımı yolu ile bu işlerin hepsini taşeron şirketlere gördürmektedir. Bu durumda hem Yardımcı Hizmetler Sınıfında görev yapan kamu görevlileri pasif bir şekilde bekletilmekte, hem de memur açığını kapatılabilmek için yeni alımlar yapılmaktadır. Bu durum ise, Devlete maliyeti arttırmakta olup, çok düşük verimler alınmasına da neden olmaktadır.
Bu çerçevede;
1-) 2005 yılında hükümetiniz ile memur sendikaları arasında imzalanan mutabakat metninde uzlaşı sağlanmış olan 11.Maddenin -(b) bendi için şu anda bir çalışmanız var mıdır?
2-) Mevcut durumda, Yardımcı Hizmetler Sınıfının tamamen kaldırılması mümkün değil ise, bu sınıfta görev yapan ve kendisini yetiştirmiş Lise, Ön Lisans ve Lisans mezunlarının bir kereye mahsus GİH sınıflarına geçişinin yapılması için bir çalışma yapılması hakkaniyet ilkesi çerçevesinde kuşkusuz olup, böyle bir çalışmayı gündeme almayı düşünüyor musunuz?
3-) Sürekli olarak görmezden gelinen 657 Sayılı Devlet Memurlarının on hizmet Sınıfından biri olan Yardımcı Hizmetler Sınıfı çalışanlarının bu feryadına çare olacak mısınız? Yoksa kendilerini 657 sayılı Yasanın ikinci sınıfı olarak tabir eden bu mağdur sınıfın mağduriyetlerinin sürmesine göz yummaya devam mı edilecektir?
4-) Diğer taraftan Başbakanlık Genelgesi 2009/12 de ihtiyacın doğması halinde Görevde Yükselme Sınavı açılması yönünde genelge yayımladığı halde; Adalet Bakanlığı 2010 yılında, MEB 2010 yılında, İçişleri Bakanlığı 2004 yılında, Maliye Bakanlığı 2007 yılında ve Gençlik ve Spor Bakanlığı 2008 yılında, Ulaştırma Bakanlığı 2009 yılında olmak üzere uzun zaman geçmesine rağmen Yardımcı Hizmetler Sınıfının yükselmesi için herhangi bir sınav açmamıştır. Bu çerçevede Görevde Yükselme Sınavlarının yapılması için, ÖSYM sınavı gibi bir sınav takvimi oluşturulamaz mı? Bu sınıfın yükselmesini de sağlamak için 2013 yılı bitmeden Görevde Yükselme Sınavı açmayı düşünüyor musunuz?