KAMU
Vatandaşa 427, vekile 9000 lira
Sayın Arınç, milletvekili özlük haklarının yeniden düzenlenmesinden bahisle, “Milletvekili maaşının Başbakanlık Müsteşarı’na endekslenmesi ne demek? Emekli aylığının başkasına endeksli olması niye? Ocak ayının ilk gündemine bunu koymamız lazım. Yapmadığımız takdirde zor durumda kalırız. Kamuoyu ve basının tepkisiyle düzenleme yapılmaması hatadır. Üç gün konuşurlar, dördüncü gün biter. Haksız bir şey mi yapıyoruz? Bu dönemin bir şerefi olsun milletvekillerine ait bir düzenlemeyi yapalım” diyordu.
Kulis bilgilerine göre muhalefet partileri Arınç’ın serzenişine pek iltifat etmedi. Buna rağmen geçtiğimiz günlerde bizzat Meclis Başkanı Cemil Çiçek tarafından vekillerle ilgili kanun teklifi sunuldu. Böylece 2012 ve 2013 yıllarında yapılan ayrıcalıklı emeklilik düzenlemelerinden sonra, aynı yasama döneminde vekiller lehine 3. paket gündeme gelmiş durumda. Teklif yasalaşırsa, vekillerin zaten birçok başlıktaki ayrıcalığı daha da pekişmiş ve özellikle vekillik sonrası imkanları genişlemiş olacak.
Vekilin ölüsü de para
Yeni yasayla getirilen ayrıcalıklar bir yana şu an zaten uygulanan bir örnekten bahsedelim, siz gerisini düşünün! Bildiğiniz gibi sosyal güvenlik sistemimizde genel olarak cenaze/ölüm yardımı şeklinde bir ödeme var. Fakat bu yardım bile kişinin statüsüne göre değişiyor. Bir milletvekili görevde iken ölürse ailesine (bağlanacak dul-yetim aylığından hariç) 9000 lira ölüm yardımı yapılıyor. Oysa örneğin bir işçi vefat ettiğinde bugünkü rakamla ailesine 427 lira veriliyor. Bu hesaba göre 20 işçi ancak bir vekil ediyor. Görevi sona erdikten sonra vefat eden vekilin ailesine ise 4500 lira ödeniyor.
Protokol sırası değişiyor
Yeni düzenlemeyle milletvekillerinin gerek görevde gerekse görev sona erdikten sonra Ankara ve taşra protokolündeki sıralaması değişiyor. Vekil ve yakınlarına verilen diplomatik pasaport uygulaması da yeniden düzenleniyor.
Tüm sosyal tesislerde ağırlama
Diğer taraftan milletvekilleri yeni yasayla, görevleri sona erdikten sonra da tüm kamu kurum ve kuruluşlarının sosyal tesis ve misafirhanelerinden en yüksek seviyede yararlanacak. Memurların sosyal tesislerine karşı olduğu bilinen ve hatta milletvekili lojmanlarını da kaldıran Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, bu kanuna onay verip vermeyeceği merak konusu. Bir başka merak konusu da milletin bu ayrıcalıkları kaç gün konuşacağı? Bakalım Sayın Arınç haklı mı çıkacak?
Yasa çıkarsa silinir
Soru: Sadettin Bey, ben son Torba Kanun kapsamında Bağ-Kur borçlarımı yapılandırdım ancak hiç ödeme yapmadım. Yapılandırmaya dahil olmayan primler açısından borcum yok. Acaba Bağ-Kur borç sildirme uygulaması kapsamında, yapılandırıp da ödeyemediğim bu borçları da sildirebilir miyim? Mücahit K.
Cevap: Değerli okurum, bahsettiğiniz düzeleme henüz yasalaşmadı. Yasa çıkarsa bir yıldan fazla prim borcu olan Bağ-Kurlular için borcun durdurulması mümkün olacak. Düzenlemenin detayları henüz kamuoyuyla paylaşılmadı. Dolayısıyla şimdiden hangi borcun ne şekilde dondurulacağı konusunda net ifadeler kullanmak doğru olmaz. bugün