KAMU
Ütü topuk ve tırnak şartı da kalktı
Kamuda başörtüsüyle birlikte yeni düzen
09 Ekim 2013, Çarşamba
Kamuda başörtüsünü serbest bırakan yönetmelik değişikliğiyle kadın çalışanların kılık kıyafetlerine yönelik düzenlemelere gidilerek, kamuda yeni bir dönemi başlatan adım atıldı.
Dünkü Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren yeni yönetmelikle kadın personele ilişkin şu değişiklikler getirildi: “Elbise, pantolon ve eteğin temiz, düzgün, ütülü ve sade olması gerektiği”ne ilişkin hüküm kaldırıldı. Ayakkabı veya çizmenin, “sade ve normal topuklu, boyalı olması” şartı kaldırıldı. “Görev mahallinde başının daima açık, saçlarının düzgün taranmış veya toplanmış, tırnaklarının normal kesilmiş olması” şartı kaldırıldı.
YENİ MADDE
5.Madde “Kolsuz ve çok açık yakalı gömlek, bluz veya elbise ile strech, kot ve benzeri pantolonlar giyilmez. Etek boyu dizden yukarı ve yırtmaçlı olamaz. Terlik tipi (sandalet) ayakkabı giyilmez” olarak düzenlendi. Daha önce “üniforma giymek zorunda olanlar” olarak geçen ifade yerine “emniyet hizmetleri mensupları, hâkimler, savcılar, Türk Silâhlı Kuvvetleri” denilerek bu meslekler sayıldı.
Sakal-bıyık kriterine devam
Erkek memur profili değişmedi. Uzun saç, sakal, bıyık yasak; kravat zorunlu. Erkekler için yönetmelikte yer alan “kulak ortasından favori bırakılmaz”, “bıyık uzunluğu üst dudak boyunu geçemez, üstten alınmaz, yanlar üst dudak hizasında olur, alt uçları dudak hizasından kesilir” şeklindeki düzenlemeler de aynen korundu.