KAMU
Üniversite mezunları kapasitesinin altındaki işlerde çalışıyor
Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı, 1,1 milyon üniversite veya yüksekokul mezununun, niteliklerinin altında çalıştığını açıkladı. Raporda açığın, eğitim kalitesiyle alakalı olabileceği belirtildi.
08 Aralık 2013, Pazar
Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV), 1,1 milyonu üniversite veya yüksekokul mezunu, 425 bini lise veya teknik lise mezunu olmak üzere toplam 1,6 milyon kişinin niteliklerinin altında işlerde çalıştırıldığını açıkladı.
TEPAV Ekonomi Politikaları Analisti Güneş Aşık tarafından hazırlanan "İşgücü Piyasalarının Göz Ardı Edilen Sorunları: Eksik İstihdam, Atıl İstihdam ve Beceri Uyuşmazlığı" başlıklı çalışma yayınlandı. Çalışmada, kişilerin sahip oldukları beceri setlerinin altındaki işlerde istihdam ediliyor olmasının ekonomik olarak bir katma değer kaybının işareti olduğuna dikkat çekiliyor.
TÜİK'in hanehalkı işgücü anketlerine göre, yüksekokul ve üzeri mezunlarının yalnızca yüzde 70,2'sinin beceri setlerine uygun işlerde çalıştığına vurgu yapılan raporda, "Türkiye'de yüksekokul ve üzeri mezunların yüzde 29,9 aslında daha beceri gerektiren alanlarda çalışabilecekken, daha düşük beceri gerektiren işlerde çalışıyor. Türkiye'de üniversite veya yüksekokul mezunu işgücü sayısının 2001 sonunda 4 milyon olarak kaydedildiği göz önüne alınırsa, yaklaşık 1,1 milyon kişi nitelik ve üretim kapasitelerine kıyasla daha düşük katma değer yaratacak işlerde istihdam ediliyor." ifadeleri kullanıldı. Raporda Türkiye'de gözlemlenen nitelik-meslek açığının yükseköğretimin kalitesi ya da kalitesizliğiyle ilgili olabileceğine dikkat çekilerek bu konuda daha kapsamlı araştırmalara ihtiyaç olduğuna işaret edildi. "Kalite sorununu bir yana bıraksak bile 2004'ten bu yana özellikle üniversite ve yüksekokul mezunu işgücünde ciddi bir artış ve dolayısıyla zorlu bir rekabet söz konusu." denilen değerlendirmede, "Önümüzdeki on yıl içinde eğitim seviyesi daha da yüksek milyonlarca genç işgücüne katılacak. Bu kişiler için yeni iş alanları oluşturabilmek ve daha da ötesi nitelikleriyle uyumlu işlerde çalıştırabilmek ise oldukça zorlu bir politika görevi." ifadeleri kullanıldı. Türkiye'nin, 2023 için dünyanın en büyük ilk on ekonomisi arasında yer alma ve kişi başı gelirini 25 bin ABD Doları seviyesine çıkarma hedefine dikkat çeken TEPAV raporu, politika üreten mercilerin öncelikleri arasında beşeri kaynaklarımızı daha etkin nasıl kullanabiliriz sorusunun yer alması gerektiğini kaydetti.