KAMU
Torba'da, 5 madde daha kabul edildi
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülen "torba kanun teklifinin" 5 maddesi kabul edilerek 26. maddeye gelindi.
Teklifin "çeyiz hesaplarına devlet katkısını" öngören 21. maddesi görüşüldü ancak kabul edilmedi. Muhalefet milletvekilleri, bu maddeye ilişkin eleştirilerini dile getirdi. 21. maddenin yanı sıra teklifin "çocuk yardımı ile konut alımında devlet katkısını" içeren 22. ve 23. maddeleri de atlandı.
Milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Türkiye'nin nüfus artış hızının giderek azaldığını belirterek, "Avrupa'nın nüfusu yaşlı ve bu da bir tehdit oluşturuyor. Nüfus, ekonominin temel unsurlarından birisi ve bu nüfusu dinamik tutmak gerekir. Ülkenin geleceği açısından nüfus artışını belli bir değerin altında tutmak asla doğru değil. İki şey yapmak istiyoruz; kişi erken evlensin ve biz de bu kişiye destek verelim. 5 bin liralık desteği Bakanlar Kurulu 3 katına kadar artırabilecek yani 15 bin TL'ye kadar destek verilebilecek" dedi.
Bakan Eroğlu, Türkiye'de evlilik yaşının git gide arttığını ifade ederek, "Bu da ülke için risktir. Kızlar hala bekar, 'Bize babalık yapmadınız, 30-40 yaşına geldim' diyenler var. Vatandaşlar 27 yaşına gelmeden evlensin diye açılım yapıyoruz" diye konuştu.
Hazine Müsteşarı Kamu Finansmanı Genel Müdürü Taşkın Temiz de ülkede yılda yaklaşık 800 bin kişinin evlendiğini belirterek, "Bu bir yardım projesi, şartı da bankaya hesap açmak. 5 bin lirayı almak için 30-35 bin lira mevduatı biriktirmek gerekecek. Dünyada da böyle bir model yok" dedi.
- Kabul edilen maddeler
Bugün kabul edilen maddelere göre, sermaye piyasası araçlarının fiyatlarını, değerlerini veya yatırımcıların kararlarını etkilemek amacıyla yalan, yanlış veya yanıltıcı bilgi veren, söylenti çıkaran, haber veren, yorum yapan veya rapor hazırlayan ya da bunları yayan ve bu suretle menfaat sağlayanlar 2 yıldan 5 yıla kadar hapis ve 5 bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılacak.
Sermaye Piyasası Kurulu tarafından düzenlenen ve denetlenen borsaların ve diğer teşkilatlanmış piyasaların, merkezi takas kurumlarının, merkezi saklama kurumlarının ve Merkezi Kayıt Kuruluşu'nun tüm gelirleri üzerinden, Kurula 2014 yılı gelirleri üzerinden kaydedilen gelir tutarlarının her yıl, TÜFE ve ÜFE'nin, aralık ayından bir önceki yılın Aralık ayına göre değişim oranlarının aritmetik ortalaması oranı üzerinden artırılması suretiyle bulunacak tutarlar kurul bütçesine gelir olarak kaydedilecek. Bu düzenlemenin yürürlüğe girmesinden sonra kurulacak bu kurumların, kuruluşlarını takip eden yıldan başlamak üzere, tüm gelirlerinin azami yüzde 10'u olmak üzere, kurulca belirlenecek oran gelir olarak kaydedilecek.
Teklif, Ödeme ve Menkul Kıymet Mutabakat Sistemleri, Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para Kuruluşları Hakkında Kanun'da da değişiklik öngörüyor. Buna göre, ödeme sistemi ve menkul kıymet mutabakat sistem işleticisi, ödeme kuruluşu ve elektronik para kuruluşu bu Kanunda yer alan hükümlerle ilgili belgeleri ve kayıtları en az 10 yıl süreyle güvenli ve istenildiği an erişime imkan sağlayacak şekilde yurt içinde saklayacak. Sistem işleticisinin faaliyetlerini yürütmede kullandığı bilgi sistemleri ve bunların yedekleri de yurt içinde tutulacak.
Belediyeler tarafından yetki verilen özel şahıs ya da şirketlere ait şehiriçi toplu taşıma hizmeti veren her bir ulaşım aracı ile özel deniz ulaşımı aracı için bunların işletmecilerine, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı bütçesine bu amaçla konulan ödenekten ilgili belediyeler aracılığıyla her ay gelir desteği ödemesi yapılacak.
İvedi yargılama usulüne ilişkin olmak üzere, düzenlemenin yürürlüğe girmesinden önce 15 günlük temyiz yoluna süresinde başvurulmadığı için temyiz başvurusu reddedilen kararlara karşı, bu düzenlemenin yayımı tarihinden itibaren 15 gün içerisinde yeniden temyiz yoluna başvurulabilecek.
Teklifin görüşmelerine yarın devam edilecek.