SENDİKA
Torba Yasa Oldu Çorba Yasa
Soma Faciasının ardından taşeron sisteme karşı düzenlemeler yapılması noktasında hazırlanan ancak gün geçtikçe içine toplumun her kesimini yakından ilgilendiren maddeler eklenerek Torba Yasaya dönüştürülen kanun tasarısı Sonbahara kaldı.
Adalet ve Kalkınma Partisi Grup Başkan Vekilleri TBMM Genel Kurulunda altı bölümlük Torba Tasarı'nın beşinci bölümü üzerindeki görüşmeler sürerken muhalefet yöneticilerine "Meclis'in 1 Ekim'e kadar tatile girmesi" teklifini getirdiler. İktidar ile muhalefet arasında varılan uzlaşmada tasarının beşinci bölümünü oluşturan 126'ıncı maddeye kadarki görüşmelere devam edilmesi, son bölümde ara verilmesi benimsendi.
KONCUK: KAMU ÇALIŞANLARININ BEKLENTİLERİ KARŞILANMALIDIR
Plan ve Bütçe Komisyonunda 38 gün süren tartışmaların ardından TBMM Genel Kuruluna getirilen Torba Yasa tasarısı tüm kesimlerce merakla beklenirken, başından beri yasanın çıkması için aceleci bir tutum sergileyen siyasi iktidarın geçtiğimiz hafta sonu yapılan Cumhurbaşkanlığı seçiminin ardından çalışmaları Sonbahar aylarına bırakması soru işaretlerini de beraberinde getirdi.
Torba yasa tasarısının Sonbahara bırakılması konusunda bir açıklama yapan Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, “İktidar partisinin aylardır aceleci bir tavırla, içini birçok maddeyle doldurduğu torba yasayı bir anda önümüzdeki aylara ertelemesi toplumun beklentileri noktasındaki samimiyetlerini bir kez daha sorgulamamıza yol açmıştır” dedi. Koncuk, “AKP iktidarının Soma’da yaşanan ve acısı hala içimizde olan facianın ardından ülkemizin kanayan yarası Taşeron sisteme karşı bir düzenleme niteliği taşıyacak yasa hazırlığı diyerek yola çıktığı, ancak süreç içerisinde birçok maddenin eklendiği ve hatta toplumun tepkisini azaltmak için birçok konuyu af kapsamına alan, tam anlamıyla Torba değil, çorba yasaya dönen yasa tasarısı iktidar partisince Sonbahara bırakılmıştır.
Üzerinde fırtınalar koparılan Torba yasa, 4-C’lilere kadro, disiplin affı, 2005 yılından sonra göreve başlayanlara bir derece verilmesi, emeklilikte 30 yıl sınırının kaldırılması, akademik zam, ek gösterge ve ek ödemelerdeki aksaklıkların giderilmesi gibi kamu görevlilerinin beklentilerinden çok uzak bir hale getirilmiş ve memurların iş güvencesini tehdit eder bir boyuta ulaşmıştır.
İçeriğine bakıldığında ise Torba yasa sadece yandaşları ve sermaye patronlarını korumaya yönelik bir hale bürünmüştür. Anlaşılan odur ki, AKP iktidarı Cumhurbaşkanlığı seçimi öncesinde ceza afları söylemleriyle topluma yine bir parmak bal çalmış, seçimler neticesinde alınan sonuçların ardından yine bildiklerini okumaya devam ederek insanlarımızı yarı yolda bırakmıştır.
Türkiye Kamu-Sen olarak başından beri eleştirdiğimiz Torba Yasanın bu ülkenin insanlarına ve kamu çalışanlarına bir kazanım sağlamadığı ortadadır. Bu nedenle, kalan kısmının sonbaharda görüşülmesi planlanan torba yasaya yukarıda ifade ettiğimiz ve KPDK’da mutabakat altına alınan, 4-C’lilere kadro, disiplin affı, 2005 yılından sonra göreve başlayanlara bir derece verilmesi, emeklilikte 30 yıl sınırının kaldırılması gibi konuların bir an önce eklenmesini talep ediyoruz. Türkiye Kamu-Sen dün olduğu gibi bundan sonraki süreçte de kamu görevlilerinin beklentilerini karşılamak için mücadelesine devam edecektir.