KAMU
Torba tasarıya bir madde daha eklendi
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Adrasan'da yanan alanların yerleşime açılacağı iddialarına ilişkin, "Kesinlikle yanan alanları biz yerleşime açmıyoruz. Mevzuat gereği aynı zamanda benim talimatım, takibim neticesinde en geç bir yıl içinde o alanları tekrar ağaçlandırıyoruz" dedi.
İş Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nın görüşmelerine TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda devam ediliyor.
Eroğlu, görüşmeler sırasında milletvekillerinin Adrasan'daki yangınla ilgili sorusunu yanıtladı.
Yangına 23 arazöz, 11 su tankeri, 250 işçi, 30 teknik eleman, 5 helikopter, 2 uçak, 3 dozerle müdahale edildiğini belirten Eroğlu, ancak orada çok kuvvetli bir rüzgar olduğunu söyledi.
Çok modern bir yangın hareket merkezi bulunduğunu ifada eden Eroğlu, "Hangi araç, hangi dakikada devreye girdi hemen anında gözüküyor. Bu kayıtlarda da sabittir. Hatta sayın vekillerimizi bir ara bizim uzay üssü gibi yangın hareket merkezine davet ediyorum. Orada sizlere daha geniş bilgi verebiliriz" dedi.
Yangına 12 dakikada ilk müdahalenin yapıldığına dikkati çeken Eroğlu, şöyle devam etti:
"Burada maalesef 140 hektarlık bir alan yandı. Aşağıda kızıllar ormanı falan değil, birtakım geçmişte yapılmış küçük butik oteller, ahşaptan yapılmış oteller onlar maalesef zarar gördü. Ama hakikaten orman teşkilatımızı ben her zaman takdir ediyorum. Her zaman gurur duyduğumu da ifade ediyorum. Orada 10 bin hektarlık alan vardı onlardan sadece 140 hektarlık bir alan yandı. Ama bazı gazetelerde 'burası yerleşime açılacak' gibi birtakım tabirler var. Kesinlikle yanan alanları biz yerleşime açmıyoruz. Mevzuat gereği aynı zamanda benim talimatım, takibim neticesinde en geç bir yıl içinde o alanları tekrar ağaçlandırıyoruz."
- Orman koruma ve yangınla mücadele için yapılacak tesisler
Torba tasarıya hükümetin önergesiyle bir madde eklendi.
Buna göre, orman ve orman rejimine tabi alanların mesire yeri, şehir ormanı, milli park, tabiat parkı, tabiat anıtı, yaban hayatı koruma ve geliştirme sahaları ve avlak olarak ayrılan kısımlarında, orman koruma ve yangınla mücadele için yapılacak yapı ve tesisler ile idarenin ve ziyaretçilerin zaruri ihtiyaçları karşılayacak olan taban alanı 250 metrekareyi ve kat adedi bir bodrum kat ve çatı arası hariç 2'yi geçmeyen yapılar, Uzun Devreli Gelişme Planlarına veya Gelişim ve Yönetim Planlarına göre yapılacak. Bu alanlar için imar planı şartı aranmayacak. Ancak kıyı ve sahil şeritlerinde kalan alanlarda ve kesin yapı yasağı getirilen korunan alanların, orman veya orman rejimine tabi olması halinde bu hüküm uygulanmayacak. İmar planı olan alanlarda plana uyulacak.
Bu madde kapsamında inşa edilecek yapıların etüt ve projeleri yöresel doku ve mimari özelliklere, fen, sanat ve sağlık kurallarına uygun olarak Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın sorumluluğunda yapılacak.
Şehrin içindeki veya yakın çevresindeki ormanlık alanların afetler öncesinde piknik alanı, mesire yeri ve afet sonrasında geçici barınma yeri olarak kullanılan alanlarda altyapı hizmetleri, Orman Genel Müdürlüğü'nün izniyle Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı, il özel idareleri, büyükşehir belediyeleri veya belediyeler tarafından yapılacak.
Milli Parklar Kanunu'nun uygulandığı alanlarda, alanın sit statüsü özelliğinin korunması kaydıyla Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu'nun diğer hükümleri uygulanmayacak.