KAMU
Torba Tasarı'ya 35 önerge
Bilanço esasına göre defter tutan Kurumlar Vergisi mükellefleri, bilançolarında görülmekle birlikte, işletmelerinde bulunmayan kasa mevcutları ile ortaklarından alacaklı bulunduğu tutarlar arasındaki net alacak tutarlarını düzeltebilecek. Beyan edilen tutar üzerinden yüzde 3 vergi alınacak.
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu, Torba Kanun Tasarısı'nın bugünkü görüşmelerine, daha önce atlanılan maddeler arasında yer alan "Kayıtlarda yer aldığı halde işletmede bulunmayan kasa mevcud ve ortaklardan alacaklar hakkında hükümleri" düzenleyen 72. madde üzerinden başladı.
Muhalefet milletvekilleri, tasarının bu maddesine, "af getirdiği" gerekçesiyle karşı çıktı.
CHP Ankara Milletvekili Bülent Kuşoğlu, bu maddenin, vergi affı olduğunu, yüzde 15 yerine yüzde 3 vergilendirme getirdiğini söyledi.
Düzenlemenin birileri için özellikle getirildiğini, açıklaması, gerekçesinin bulunmadığını ileri süren Kuşoğlu, "Bunu komisyondan, Meclis'ten nasıl geçireceğiz?" diye sordu.
Kuşoğlu, Maliye Bakanı'nın, buna af olduğu için karşı çıktığını belirterek, bu maddenin çekilmesi gerektiğini ifade etti.
CHP Mersin Milletvekili Vahap Seçer de Maliye Bakanı'nın da düzenlemeye karşı çıktığını, maddenin kanun metninden çıkarılması gerektiğini kaydetti.
MHP Antalya Milletvekili Mehmet Günal, bu maddenin adrese teslim olduğunu savunarak, "Havuza topladığınız paraların bir kısmını buradan ortaklar hesabından çıkarıp temizlemiş olacaksınız" dedi.
CHP Ankara Milletvekili İzzet Çetin, bu maddeyi, Rıza Sarraf adıyla andığını, bu ve 91. maddenin geri çekilmesi gerektiğini söyledi.
HDP Hakkari Milletvekili Adil Zozani, bunun, evdeki paralara çözüm bulmayı amaçladığını öne sürerek, "Meblağ o kadar yükselmiş ki çare bulmanız lazım" diye konuştu.
AK Parti Bitlis Milletvekili Vedat Demiröz, maddenin uygun olduğunu, istenilmesi halinde üst limit konulabileceğini söyledi.
-50 af
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, milletvekillerinin eleştirilerini yanıtladı.
Düzenlemenin af olarak değerlendirilmesinin mümkün olmadığını belirten Eroğlu, af olması için tahakkuk etmesi ve kesinleşmiş verginin silinmesi gerektiğini vurguladı.
Eroğlu, "Burada, ortaklara dağıtılmamış kasadan para çekilmiş, onu yüzde 3 olarak tahsil ediyoruz. Devletin kaybı söz konusu değildir. Burada, özellikle işletmenin esas faaliyet konusu dışındaki borç verme gibi nedenlerle ortaya çıkan ortakların alacaklarını kapsıyor" diye konuştu.
"Affa hepimiz karşıyız" diyen Eroğlu, ancak affın Türkiye gerçeği olduğunu, zaman içinde bunun yerine oturacağını kaydetti. Eroğlu, bugüne kadar 3'ü idari düzenleme olmak üzere 50 af çıktığını vurguladı.
Eroğlu, "Maliye Bakanı, buna kesinlikle af dememiştir. Herhangi bir şekilde kara para aklaması kati suretle söz konusu değildir. Maddede, 31 Aralık 2013 tarihi itibariyle yazıyor. Bilançolar nisan ayında vergi dairelerine verildi, bilançoların değiştirilmesi söz konusu değil" dedi.
-Düzenleme ne getiriyor?
Konuşmaların ardından madde kabul edildi.
Buna göre, bilanço esasına göre defter tutan Kurumlar Vergisi mükellefleri, 31 Aralık 2013 tarihi itibarıyla düzenledikleri bilançolarında görülmekle birlikte, ortaklarından alacaklı bulunduğu tutarlar ile ortaklara borçlu bulunduğu tutarlar arasındaki net alacak tutarlarını düzeltebilecek. Kayıtların düzeltilmesi için kanun yayımlandığı tarihi izleyen 3. ayın sonuna kadar vergi dairelerine beyan edilecek. Beyan edilen tutar üzerinden yüzde 3 vergi hesaplanacak.
Bu kapsamda ödenen vergiler, Gelir veya Kurumlar vergisinden mahsup edilemeyecek. Beyan edilen tutarlar ve ödenen vergiler, Kurumlar Vergisi matrahının tespitinde gider olarak kabul edilmeyecek.
Bu düzenleme kapsamında beyanda bulunan mükellefler, 2014 yılı Gelir ve Kurumlar vergisine mahsuben beyan ettikleri geçici vergiye ilişkin beyannamelerde düzeltme işlemlerini beyanname verme süresi içinde yapabilecek. Düzeltme işlemleri nedeniyle herhangi bir ceza ya da faiz aranmayacak.
Tasarının görüşmeleri devam ediyor.
Tasarının maddelerinde sona gelinirken, tasarıya yeni maddelerin eklenmesini de içeren 35 önerge hazırlandı
- TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülen "Torba Kanun" tasarısının maddelerinde sona gelinirken, tasarıya yeni maddelerin de eklenmesini içeren 35 önerge hazırlandı.
"Torba Kanun" olarak adlandırılan, TBMM'ye sevk edildiğinde 60 maddeden oluşan İş Kanunu ile Bazı Kanun ve KHK'larda değişiklik yapan tasarı, alt komisyon çalışmaları sonrasında 106 maddeye ulaştı.
Tasarıda, tartışmalı olduğu gerekçesiyle atlanan, kamu görevlileri hakkında yapılan atama, görevden alma, göreve son verme, naklen veya vekaleten atama, yer değiştirme, görev, unvan değişikliği işlemleriyle ilgili verilen mahkeme kararlarına ilişkin 82. madde ile Özelleştirme Uygulamaları Hakkında Kanun'a geçici madde ekleyen 85. madde henüz ele alınmadı.
Bugünkü görüşmelerde ise 1'i muhalefetle ortak olmak üzere, AK Parti'li milletvekillerince, yeni maddelerin de eklenmesini içeren 35 önerge hazırlandı.
-Araç muayenelerini zamanında yaptırmayanlar
Görüşülen ve kabul edilen bu önergelerden biri de araç muayenelerini zamanında yaptırmayanlarla ilgili oldu.
Kabul edilen önergeyle, araç muayenelerini zamanında yaptırmamış olanlara, 31 Aralık 2014 tarihine kadar muayenelerini yaptırmaları şartıyla her ay için alınan yüzde 5 fazla yerine Yİ-ÜFE oranları; kanunun yayımı tarihinden sonra da aylık yüzde 1 oranı kullanılarak bulunan tutarı ödemeleri imkanı getirildi.
Komisyon Başkanvekili Süreyya Sadi Bilgiç, 5 milyonun üzerinde aracın muayeneden kaçtığını ifade etti. Bilgiç, 8, 9, 10 yıldır muayeneye gitmeyen araç bulunduğunu, bunun, trafik güvenliği açısından da tehlike arz ettiğini söyledi.
Görüşmelerde, önergelerle tasarıya 2 yeni madde daha eklendi.