KAMU
Torba Tasarı Görüşmelerinde yumruklu kavga
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, "Esnaflıktan ayrılanların borçlarının ve hizmet sürelerinin dondurulması gerekiyor. Bu vatandaşların sağlıktan yararlanma imkanın sağlanmalı, bunu Genel Kurul aşamasında değerlendirelim" dedi.
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda "Torba KanunTasarı"nın görüşmeleri sürüyor.
Milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Çelik, esnaflığı bırakanların Bağ-Kur'luların borçlarının dondurulmasının en doğru seçenek olduğunu kaydetti.
1 milyon 330 bin civarında esnafın ne kadarının esnaflıktan ayrıldığına ilişkin net bir rakam olmadığını ifade eden Çelik, "Bunu arkadaşlar çalışıyorlar. Artık esnaf olmayıp ayrılanların borçlarının ve hizmet sürelerinin dondurulması gerekiyor, bu vatandaşların sağlıktan yararlanma imkanın sağlanmalı. Bunun mutlaka çözmemiz gereken bir sorun alanı olduğunu ifade ediyorum" diye konuştu.
Torba yasa ile ilgili ülkenin, milletin yaranına olan hiçbir konunun muhalefet tarafından engellenmeyeceği inancı içinde olduklarını ifade eden Çelik, "Ancak toplumun ihtiyaçları yanında idarenin, kamunun da ihtiyaçları var. Dönem sonlarında torba yasa maalesef bir gelenek haline geldi. Farklı kanunlarda düzenlemeler, tümüyle ihtiyaçlardan kaynaklanan düzenlemelerdir. Kendi bünyelerinde, kendi yasalarında, değişikliğin dönem içinde gerçekleşmesi temennimizdir" dedi.
HDP Hakkari Milletvekili Adil Zozani, esnaflıktan ayrılanlarla ilgili düzenlemeye ilişkin önergenin dün reddedildiğini belirterek, bu önergenin tekriri müzakere yoluyla yeniden ele alınması için önerge verdi. CHP ve MHP milletvekillerinden de bu önergeye destek geldi.
Yeniden söz alan Çelik, "Bağ-Kur esnafı, esnaflıktan ayrılmış, prim borcu var. Bu prim borcunu ödemeyemediği için esnaf iki aydan sonra sağlıktan yararlanamıyor. Bu ciddi bir sorun. Bu esnafımızın prim borcunu ve hizmet süresini donduralım. Bunu Genel Kurul'da değerlendirelim" diye konuştu.
Çelik, bazı milletvekillerinin dile getirdiği, vergi kaydı olduğu halde Bağ-Kur'a kayıt yaptırmayanların farklı bir konu olduğunu söyledi.
Çelik, "Genel Kurul safhasında olabileceklerden bazı iyileştirme, sorunları çözme konusundaki irademizi sizinle paylaşmak istiyorum" dedi.
"Ülkeyi yönetiyorsanız, 76 milyonun hukukunu koruyacaksanız, attığınız adımları dengeli atacaksınız" ifadesini kullanan Çelik, sosyal güvenlik sisteminin politik alandan çıkarılması gerektiğini vurguladı.
AB ile müzakerelerde 19. faslın açılmasıyla ilgili bazı sendikaların destek olmadığını belirten Çelik, "19 faslın açılması için söz birliği, el birliği yapmamız gerekir, özellikle sendikalara sesleniyorum" diye konuştu.
Çelik, 65 yaşını dolduran, emekliliğine az süre kalmış kişilerin prim borçlarıyla ilgili çalışmanın tamamlanamadığını, bu konunun da çözülmesi gereken bir mesele olduğunu söyledi.
Zozani'nin önergesi kabul edilmedi.
Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kavga
- TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda AK Parti Gümüşhane Milletvekili Feramuz Üstün ile CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel arasında kavga çıktı.
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda "Torba Yasa Tasarısı"nın görüşmelerinde, CHP'li Özel, Soma'lı madenciler ile ilgili konuştuğu sırada AK Parti İzmir Milletvekili İlknur Denizli ile arasında tartışma yaşandı.
Bu sırada komisyon sözcüsü AK Parti Bitlis Milletvekili Vedat Demiröz, birleşime yarım saat ara verdi. Verilen arada da Özel ile Denizli'nin tartışması devam etti. Bu sırada Özel, Denizli'ye "yalancı" diye bağırdı.
AK Parti Gümüşhane Milletvekili Feramuz Üstün de tartışmaya katıldı. AK Parti sıralarından CHP sıralarına gelen Üstün, Özel'in boğazına sarıldı ve yumruk attı.
Özel ve Üstün arasında bir süre arbede yaşandı. Araya diğer milletvekilleri girerek Özel ve Üstün'ü ayırdı.
Plan ve Bütçe Komisyonu'nda ikinci tartışma
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda ikinci kez yaşanan tartışmanın ardından birleşime yeniden ara verildi.
Komisyon toplantısında, CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel ile AK Parti Gümüşhane Milletvekili Feramuz Üstün arasında yaşanan kavganın ardından, AK Parti Ağrı Milletvekili Ekrem Çelebi, "Kimsenin kimseye hakaret etme lüksü yok" dedi.
CHP İzmir Milletvekili Rahmi Aşkın Türeli, insanlar istemeden kırıcı olabiliyor ama insanların buna dikkat etmesi lazım. Gerginliklerde zamanında ara verilmeli" diye konuştu.
Türeli, Komisyon Başkanı Recai Berber'in, Özel'e söz vermeyeceğini söylemesine üzerine "Tepkisel olarak İçtüzük dışında yöntemler uygulayamazsınız" dedi.
Daha sonra söz verilen Özel, şunları söyledi:
"Soma'da verilen sözlerin yerine gelmemesiyle ilgili konuştum. İlknur Denizli konuşmam sırasında 'ayıp ayıp' diye söz söyledi. Buna tepki gösterdim. Mesele sözlü diyalogdan ibaretti. Herkesin gözü önünde, yerinden kalkmadığım halde önce dosyaları üzerime attı, sonra üzerine saldırdı. Aynı şekilde karşılık dahi vermedim. Ekrem beyin 'Özgür Özel Üstün'e saldırdı' demesi akıl almaz bir şey. Sadece kendimi savunmaya çalıştım. İnsaf.
Olanları kınıyorum. Buraya gelmeyebilirdim, protesto edebilirdim, Meclis Başkanlığına, savcılığa şikayette bulunabilirdim ama bunları yapsaydım kaba kuvvete karşı milli irade sorumluluğumu terk etmiş olurdum. Yapılan kaba kuvveti kınıyorum."
Komisyon Başkanı Berber, "Böyle bir davranış olduysa ben de kınıyorum" dedi.
Bu sırada AK Parti'li milletvekilleri ile CHP milletvekilleri arasında tartışma başladı.
CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, "Biraz utanma olur hala şiddeti savunuyorsunuz" diye bağırdı.
Bu sırada AK Parti Denizli Milletvekili Mehmet Yüksel, "Partinin genel başkan yardımcısısın, yakışıyor mu?" diye karşılık verdi ve yerinden kalkarak CHP sıralarına yürümeye çalıştı.
Bu sırada milletvekilleri araya girdi. Recai Berber, toplantıya yeniden ara verdi.