KAMU
Torba Kanundan akıllara ziyan sürprizler çıkıyor
Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı tarafından gerçekleştirilen sağlık veri satışı 5502 sayılı Kanunda yapılan değişiklikle yasal hale getiriliyor. Mecliste görüşülen Torba Kanun Tasarısının 33 üncü maddesinde yer alan düzenleme sağlık veri satışını yasal hale getiriyor.
Sağlık veri satışını yasal hale getiren maddede neler yer alıyor?
MADDE 33- 5502 sayılı Kanunun 34 üncü maddesinin birinci fıkrasının (d) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve aynı fıkraya (g) bendinden sonra gelmek üzere aşağıdaki bent eklenmiştir.
"d) Kurumca hazırlanan her türlü standart form, manyetik, elektronik veya akıllı kart satışından elde edilecek gelirler ile her türlü data hattı, internet kullanımı ve benzeri kira gelirleri, Kurumun ödeme kapsamındaki listelere girmek veya bu listelerde kalmak veya değişiklik yapmak için yapılan başvurulardan ve sözleşmelerden elde edilen gelirler."ğ) Eğitim ve danışmanlık hizmetlerinden elde edilen gelirler."
MADDE 34- 5502 sayılı Kanunun 35 inci maddesinin başlığı "Kurumun taşınmaz edinimi, taşınır ve taşınmaz mal varlıkları ile gayrimaddi haklarının hukuki durumu" şeklinde değiştirilmiş ve aynı maddeye dördüncü fıkrasından sonra gelmek üzere aşağıdaki fıkra eklenmiştir.
"Kurum, gayrimaddi haklarını satabilir."
Kanun metnine bakıldığı takdirde; madde metninin oldukça muğlak yazıldığı dikkatlerden kaçmamaktadır. Özellikle madde metninde yer alan "Kurumun ödeme kapsamındaki listelere girmek veya bu listelerde kalmak veya değişiklik yapmak için yapılan başvurulardan" ifadesi sağlık veri satışının dayanağını oluşturacak şekilde yazılmıştır.
Ayrıca, gayrimaddi haklarını satabilir ifadesiyle nelerin satılacağının da açıklanması gerekiyor.
Bakalım maddeleri anlayacak birileri çıkacak mı?
Tasarıdaki 33 ve 34'üncü maddelerin aynen geçmesi halinde, SGK kendi tekelinde bulunan gayri maddi hakların tamamını satabilmek için yetki almış olacak. SGK'nın kayıtlarında tüm işçi, memur, esnaf ve emeklilerle bunların eş ve çocukları, sağlık hizmeti alan yoksullar, engelliler, dolayısıyla 76 milyon vatandaşın tamamına yakınının sağlık bilgileri bulunuyor. Bu bilgiler SGK'nın gayri maddi hakkı olduğu için yeni düzenlemeyle bu hakların tamamının satış yetkisinin SGK'ya kanunen verilmiş olacağı ifade edildi. Böylece zaten satışı devam eden sağlık verileri yasal hale getirilmiş olacak.
Sağlık verileri şuan satılmaya devam ediyor
Torba Kanun Tasarısıyla sağlık veri satışına çaktırmadan izin alınmaya çalışılıyor ama daha önce basına yansıdığı kadarıyla SGK, uzunca bir süredir sağlık veri satışı yapıyor. Daha önce yapılan hukuksuz satışa yasal zemin mi oluşturuluyor soruları gündeme gelmeye başladı.
Aşağıda konuyla ilgili çıkan haberlere yer veriyoruz.
İhalesiz sağlık veri satışı SGK yöneticilerini fena sıkıştırdı
Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı bürokratlarının fütursuzca yaptığı iş ve işlemler bu kurumdan sorumlu Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'i zor durumda bırakıyor ve bundan sonra da bırakacağa benziyor. Kocaeli Milletvekili Lütfi Türkkan konuyu Meclise taşıyarak işin takipçisi olacağının mesajını vermiştir.
Bu konuyla ilgili olarak birçok iddia gündeme gelmiş ve konu Meclise taşınmıştı. Yeni soru önergesiyle birlikte konunun takipçileri çoğalmaya başlamıştır. Yeni soru önergesinde şu hususlara yer verilmiştir.
Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı, 76 milyon vatandaşa ait sağlık verilerini geçen yıl 70 Milyon TL bedelle Data Med isimli firmaya ihalesiz olarak satmış, piyasa değeri yaklaşık 2.4 Milyar TL olan bu verilerin satışının ihalesiz yapıldığı SGK tarafından da doğrulanmıştır.
SGK'nın Data Med firması ile veri satışına ilişin sözleşme imzalamadan önce, satış işlemi konusunda Maliye Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ve MİT'ten görüş aldığı belirlenmiş, Maliye ve İçişleri Bakanlıklarından gelen görüşlerde, SGK'nın veri satışının hem mevzuat açısından hem de teknik açıdan söz konusu olamayacağı belirtilmiştir. İki bakanlık da, veri satışı işlemi için öncelikle hukuki bir altyapı oluşturulmasını, güvenlik önlemlerin alınmasını istemiştir.
Bu nedenle;
1-SGK'nın, 76 milyon vatandaşa ait sağlık verilerini bir firmaya satmasının gerekçeleri nelerdir?
2-Milyonlarca vatandaşa ait sağlık verileri 70 Milyon TL bedelle Data Med isimli firmaya neden ihalesiz olarak satılmıştır, satış bedeli neye göre belirlenmiştir?
3- Bu veriler neden Data Med isimli firmaya satılmıştır, satış sürecinde nasıl bir yol izlenmiştir?
4- SGK satış işlemi konusunda Maliye Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ve MİT'ten görüş alınmasına, Maliye ve İçişleri Bakanlıklarından gelen görüşlerde, SGK'nın veri satışının hem mevzuat açısından hem de teknik açıdan söz konusu olamayacağı belirtilmesine rağmen neden satış gerçekleşmiştir?
5- İki bakanlığın veri satışı işlemi için öncelikle hukuki bir altyapı oluşturulması ve güvenlik önlemlerinin alınması talebine olumlu yanıt verilmiş midir? sgkrehberi