KAMU
Torba Kanunda taşeron çalışanlarına kadro var mı?
SORU: Bizler devlette çalışan taşeron işçileriyiz. Bize Kadro gelecek mi?
Bir grup hastane çalışanı
CEVAP: Çalışma Bakanlığı verilerine göre, halen özel sektörde 572 bin, kamuda 661 bin taşeron çalışanı var. Şu an hazırlanan torba kanun tasarılarında kesinlikle taşeron çalışanlara kadro verilmesi söz konusu değil. Böyle bir çalışma yok. Taşeron işçilerine yönelik tek çalışma var, o da İş Kanunu’nda değişiklikleri içeren önümüzdeki aylarda Meclis’e gönderilecek Torba Kanun çalışması. Bu çalışmada genel olarak taşeron çalışanların en büyük problemleri olan; kıdem tazminatına hak kazanmaları, yıllık ücretli izinlerini kullanmaları, sendikal haklardan faydalanabilmeleri, ücretlerinin tam ve zamanında ödenmesi gibi sorunlara yönelik düzenlemeler var.
Kamu işyerlerinde kadrolu personel çalıştırmak yerine kanuna aykırı hizmet alımı adı altında geçersiz uygulamalara gidilmemeli. Kamu İhale Kanunu uygulamalarında İş Kanunu mutlaka dikkate alınmalı. Hizmet alımıyla daha düşük maliyetli işgücü istihdam edeyim derken, yapılan hataların kamuya maliyeti daha yüksek oluyor. Şu anda 6600 karayolları taşeron işçisi devlete dava açtı ve kazandı. Sonuç olarak bu işin kamuya faturası 1 milyar 236 milyon TL.
Engelliler ve malullerin emekliliği için yaş haddi kıstasına bakılmaz
SORU: 16 Haziran 1991 doğumluyum. 11 Ekim 2010 tarihinde işe başladım. Şeker hastasıyım. Raporumda yüzde 40 engellilik yazıyor. Yeni bir kanun çıkmış, artık bizde emekli olabiliyormuşuz. Doğruysa kaç yaşında emekli olurum? Engelli olarak da emekli olmam mümkün mü?
Seyfettin Karaca
CEVAP: Geçen yıl yürürlüğe giren yeni yönetmelikle malulen emeklilikte bir kısım koşullar değişti. Birtakım hastalıklar da maluliyet kapsamına alındı. Aynen şeker hastalığında olduğu gibi. Ancak yeni yönetmelik öncesi malulen emekli olmak için gerekli olan 10 yıl sigorta, 1800 gün prim ve en az yüzde 60 oranında işgücü kaybı şartları bugün için de gerekli.
Bu nedenle sizin durumunuzda şeker hastalığı en az yüzde 60 oranında işgücü kaybınıza yol açmış ve alacağınız raporu inceleyen SGK Sağlık Kurulu bu raporu kabul ederek maluliyetinize karar verirse, priminizi 1800 güne tamamlamanız kaydıyla, 10 yıllık sigorta sürenizi dolduracağınız 11 Ekim 2020 tarihinde emekli olabilirsiniz.
Engelli hakkıyla emekli olabilmeniz için de şu koşullar geçerli; yüzde 40-49 arasında işgücü kaybınız olduğunu söylüyorsunuz, bu durumda engelli şartlarıyla emekli olmak için 18 yıl sigorta ve 4200 gün prim koşullarına tabisiniz. Yani 11 Ekim 2028 tarihinde prim gününüzü 4200’e çıkarmanız kaydıyla engelli hakkıyla emekli olabilirsiniz.
Genel olarak ifade edelim; engelli hakkıyla ve malulen emeklilikte belirli bir yaşı tamamlama koşulu bulunmuyor.
Şirket yönetim kurulu üyeliği biten emekliler destek primi ödemez
SORU: Anonim şirket yönetim kurulu üyesiyim. Aslında memur emeklisiyim. Yönetim kurulunda görevim gelecek ay bitiyor. Emekli aylığımdan yönetim kurulu üyesi olmam sebebiyle yapılan kesinti, üyelikten ayrılmamla sona erecek mi? Nereye bildirmem gerekli?
Memduh Yaşartürk
CEVAP: Sizin durumunuzda olan emeklilerin yönetim kurulu üyesi olmaları sebebiyle, emekli aylıklarından yüzde 15 oranında Sosyal Güvenlik Destek Primi kesintisi yapılır. Ancak yönetim kurulu üyeliğinizin sona ermesiyle destek primi ödeme yükümlülüğünüzde ortadan kalkar. Ne var ki bu destek priminden kurtulabilmek için gerek sizin gerekse firma yetkililerinin, bu yönetim kurulu üyeliğinin sona erdiğini bağlı olduğunuz Sosyal Güvenlik İl veya Merkez Müdürlüklerine 10 gün içerisinde bildirmeniz gerekir. Cem Kılıç Milliyet