KAMU
Torba Kanun'da memura ateşten gömlek
Milyonlarca insanın beklediği Torba Kanun'da memurlar için hem iyi hem kötü haberler var.Torba Kanun'da en tartışmalı maddelerin başında, memurların mahkeme kararıyla görevlerine dönmelerini zorlaştıran düzenleme geliyor. Bugünkü uygulamada, görevden alınan veya görev yeri değiştirilen bir memur, idare mahkemesine başvurarak hakkını arayabiliyor. Eğer yapılan tasarruf hukuka aykırı ise memurun görevine iadesine karar veriliyor.
Uygulama süresi 30 gün
Tabii bu durumda 30 gün içerisinde idare tarafından mahkeme kararının uygulanması gerekiyor. Bu uygulama anayasanın, “idarenin her türlü eylem ve işlemi yargı denetimine açıktır” hükmüne dayanıyor (Md.125).
Torba kanuna konulan madde, anayasadaki hükmü geçersiz kılacak şekilde, adeta memurların yargıda hak aramalarını imkansız hale getiriyor. Torba kanundaki madde özetle şunu söylüyor;
*Emniyet teşkilatındaki tüm personeli ve kamudaki tüm idarecileri istediğim zaman görevden alır, görev yerini değiştirir ve dilediğim
tasarrufta bulunurum.
*Bunun üzerine memur mahkemeye başvursa ve benim tasarrufumun hukuksuz olduğunu mahkeme kararıyla ispatlasa dahi, ben bu kararı iki yıl boyunca uygulamayabilirim.
Memura iki yıl sürgün
*Diyelim ki iki yıl doldu ve ben bu kararı yine uygulamadım, bu durumda dahi kararı uygulamayan kişiler hakkında ceza soruşturması ve
kovuşturması yapılamaz.
Keyfi bir dönem olur
Torba Kanun'daki bu madde Resmi Gazete'de yayımlandıktan sonra, bekçisinden emniyet müdürüne kadar emniyet teşkilatının tamamı ve diğer kurumlardaki idareciler için son derece keyfi bir dönem başlamış olacak. İdarenin her türlü eylem ve işleminin yargı denetimine açık olması hükmü, fiilen rafa kaldırılacak. Anayasa Mahkemesi’nin bu hükmü iptal edeceğine kesin gözüyle bakılıyor fakat buna rağmen madde Meclis’te kabul edilmiş durumda. Düzenlemenin siyaset-bürokrasi ilişkisinde ne gibi sonuçlar doğuracağını tahmin etmek zor olmasa gerek.
Torba’ya girmeyenler
Uzun süredir memurların beklediği bazı konular bu Torba Kanun'a girmedi. Hükümet tarafından söz verilen bu sorunlar şunlar;
*Memura disiplin affı,
*İkramiye hesabında 30 yıl tavanının kaldırılması,
*Fazla çalışma ücretlerinin yeniden düzenlenmesi,
*4/C’lilerin kadroya geçirilmesi,
*Memurlara bir derece verilmesi,
*Akademisyenlerin özlük haklarında iyileştirme,
*Sağlık personeline fiili hizmet zammı verilerek erken emekli olma hakkı.
Danışmana, özel hizmet tazminatı
İş ve meslek danışmanı (İMD) olarak İŞKUR bünyesinde çalışan personele özel hizmet tazminatı verilecek. Daha önce bu tazminatı alamayanların maaşında yaklaşık 360 liralık bir artır olacak.
Adaylıkta atılmak yok
Torba'da memur için küçük de olsa iyi haberler de var. Bunlardan birisi aday memurlarla ilgili. Devlet memurları, göreve başladıktan sonra belirli bir süre aday memur statüsünde sayılıyor. Bu adaylık 6 ay ila bir yıl sonra kaldırılıyor. 2011 yılında yapılan düzenleme gereği, aday memurluk sırasında uyarma ve kınama cezası dahil olmak üzere disiplin cezası alan memurlar memuriyetten ihraç ediliyordu.
Anayasa Mahkemesi geçtiğimiz yıl bu hükmü iptal etti. Şimdi Torba'ya konulan maddeyle bu konu memurlar lehine yeniden düzenleniyor. Bundan sonra aday memurluk sırasında uyarma ve kınama cezası alan memur, memuriyetten çıkarılamayacak. Ancak aylıktan kesme veya kademe ilerlemesinin durdurulması cezası alırsa memuriyeti sona erecek.
Hizmet satın alma yok
Soru: Sadettin Bey, eşim 25.8.1957 doğumlu ve 1994-2005 arasında şirket ortağıydı. 2011’de çıkan aftan yararlanmak için müracaat ettik ama eşimin 2000'den önceki hizmetlerini saymadılar. Biz de parayı yatırmadık. Torba Kanun'a göre 2000 yılı öncesi için hizmet satın alma imkanı var mı? Ayrıca eşim 3,5 yıl daha sigortalı bir işte çalışıp 3600 günle emekli olabilir mi? Hüseyin C.
Cevap: Hüseyin Bey, Torba'da 2000'den önceki Bağ-Kur sürelerini borçlanma hakkı bulunuyor. Eşinizin 8.9.1999'dan önce hizmeti yoksa, SSK’dan 3 bin 600 günle emekli olamaz. Bağ-Kur’da 15 yıl veya SSK’ya geçerse 7 bin günü tamamlayarak emekli olabilir.
Memura da doğum borçlanması imkanı
Soru: Sadettin Bey, 1988-1995 arasında devlet memuru olarak çalıştım ve istifa ettim. 1997 ve 2000'de iki çocuğum oldu. Doğum borçlanması için SGK’ya başvurduğumda talebim reddedildi. Torba'da bizler için de düzenleme var mı acaba? Esin T.
Cevap: Değerli okurum, devlet memuru bayanlar görevdeyken doğum yapar ve doğum sonrasında aylıksız izin kullanırlarsa, bu izin sürelerini borçlanabiliyorlar. Fakat görevden ayrıldıktan sonra yaptıkları borçlanamıyorlar. İşte Torba Kanun'da doğum borçlanması kapsamı genişletilirken, sizin gibi memuriyetten ayrılan bayanlara da borçlanma hakkı getiriliyor.
Not: Yazı dizimiz, TBMM’de kabul edilen Torba Kanun maddeleriyle ilgilidir. Çalışma hayatıyla ilgisi olmayan maddelerin görülmesi Meclis açılınca devam edecektir.
YARIN-Soma ve madenciler için torbada neler var?
SADETTİN ORHAN - BUGÜN GAZETESİ