KAMU
Torba Kanun teklifine ek
AK Parti'li Yiğit ve arkadaşları tarafından geçici köy korucuları arasındaki maaş farkını ortadan kaldıran ve bazı ilan ve reklam vergisi tarifelerinin tespit yetkisini Bakanlar Kurulu'na veren kanun teklifi TBMM Başkanlığı'na sunuldu
17 Şubat 2014, Pazartesi
AK Parti İstanbul Milletvekili İbrahim Yiğit ve arkadaşları, geçici köy korucuları arasındaki maaş farkını ortadan kaldıran ve bazı ilan ve reklam vergisi tarifelerinin tespit yetkisini Bakanlar Kurulu'na aktaran kanun teklifini TBMM Başkanlığı'na sundu.
Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi, geçen hafta sunulan jeotermal kaynak ve doğal mineralli su arama ve işletme faaliyetleriyle diğer yatırımların kamu yararı açısından önceliğini ve önemini tespit edecek kurul oluşturulmasını öngören "Torba Kanun" teklifiyle birleştirildi.
Teklif, Belediye Gelirleri Kanunu'nda yer alan ilan ve reklam vergisi, biletle girilmesi zorunlu olmayan eğlence yerlerinden alınacak miktarlar, işgal harcı, tatil günleri için alınacak çalışma ruhsatı harcı, kayıt ve suret harçları, imarla ilgili harçlar ile işyeri açma izni harcının tarifelerini, semtler arasındaki sosyal ve ekonomik farklılıkları göz önünde tutarak, belediye meclislerinin önerisi, İçişleri Bakanlığı'nın görüşü ve Maliye Bakanlığı'nın teklifi üzerine Bakanlar Kurulu'nun tespit etmesini içeriyor.
Belediye meclislerince 2013 yılı için belirlenen bu vergi ve harç tarifelerinin, Bakanlar Kurulu'nca tespit edilecek karar yürürlüğe girinceye kadar uygulanmaya devam edilmesi öngörülüyor.
Teklif, 5673 sayılı Kanun'un geçici 1. maddesi kapsamında bulunan geçici köy korucularına ödenecek aylığa esas gösterge rakamının yükseltilmesine imkan tanıyor. Teklifin yasalaşması halinde, köy korucuları arasında maaş farkına neden olan ek gösterge rakamı artırılacak ve köy korucularının maaşları eşitlenecek.
Teklifle, Orman Kanunu'ndaki orman kadastro komisyonlarının kararlarına karşı itirazı düzenleyen hüküm Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edildiği için yeniden düzenlemeye gidiliyor.
Buna göre, orman kadastro komisyonlarınca alınan kararlara ilişkin tutanak ve haritalar, askı suretiyle 30 gün süreyle ilan edilecek. Bu ilan ilgililere şahsen yapılan tebliğ hükmünde olacak. Tutanak ve haritalara karşı itirazı olanlar; askı tarihinden itibaren 30 gün içinde dava açabilecek. İlan süresi geçtikten sonra, dava açılmayan kararlara ilişkin tutanak ve haritalar kesinleşecek. Orman kadastro komisyonlarınca düzenlenen tutanak ve haritalara karşı, kesinleştiği tarihten itibaren 10 yıl geçtikten sonra, kadastrodan önceki hukuki sebeplere dayanarak, Hazine hariç itiraz edilemeyecek ve dava açılamayacak.
Hak sahibi gerçek ve tüzel kişiler tarafından açılacak sınırlamaya itiraz davalarında hasım Orman Genel Müdürlüğü; orman sınırları dışına çıkarma işlemlerine karşı açılacak itiraz davalarında ise hasım Hazine ve Orman Genel Müdürlüğü olacak. Orman Genel Müdürlüğü'nce açılacak davalarda hasım, hak sahibi gerçek ve tüzel kişiler olacak.
Kadastrosu yapılıp kesinleşen Devlete ait ormanlar "orman" vasfıyla, Orman Kanunu'nun 2. maddesine göre orman sınırları dışına çıkarılan yerler ise kaydında belirtme yapılarak "halihazır" vasfıyla, kesinleşme tarihleri tescil tarihi olarak gösterilmek suretiyle en geç 3 ay içinde hiçbir harç ve bedel alınmaksızın Hazine adına tapu kütüklerine kaydedilecek.
Adrese dayalı nüfus kayıt sisteminde nüfus nakilleri kalktığı için orman köyü nüfusuna kayıtlı olan, ancak başka orman köyünde oturanlar orman köylülerinin haklarından yararlanamıyordu. Teklifle, nüfusu orman köyünde olsa da başka orman köyüne yerleşen, ya da en az 5 yıldır kesintisiz orman köyünde oturanlar da orman köylülerinin haklarından yararlanacak.