KAMU
'Torba Kanun Tasarısı' Genel Kurul'da
TBMM Genel Kurul'da, kamuoyunda "Torba Kanun Tasarısı" olarak bilinen İş Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nın görüşmelerine devam ediliyor.
TBMM Genel Kurulu'nda görüşülen Torba Tasarı'da yapılan değişiklikle, spor kulüpleri, SGK ile Maliye'ye olan borçlarını, yeniden yapılandırma kapsamında ikişer aylık dönemler halinde azami 42 eşit taksitte ödeyebilecek.
Genel Kurul'da, kamuoyunda "Torba Kanun Tasarısı" olarak bilinen İş Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nın görüşmelerine devam ediliyor.
Tasarının, SGK alacaklarını düzenleyen 84. maddesi üzerinde değişiklik önergesi kabul edildi.
Buna göre, il özel idareleri, belediyeler ve bunlara bağlı müstakil bütçeli ve kamu tüzel kişiliğini haiz kuruluşlar, SGK borçlarını ikişer aylık dönemler halinde azami 36 eşit taksitte ödeyebilecek.
Gençlik ve Spor Bakanlığı, Türkiye Futbol Federasyonu ve özerk spor federasyonlarına tescil edilmiş olan ve Türkiye'de sportif alanda faaliyette bulunan spor kulüpleri, SGK ile Maliye'ye olan borçlarını ikişer aylık dönemler halinde azami 42 eşit taksitte ödeyebilecek.
SGK alacaklarının asıllarının maddenin yürürlük tarihinden önce ödenmiş olması şartıyla, bu maddenin yayımlandığı tarih itibarıyla aslı ödenmiş feri alacağın yüzde 40'ının ilk taksit ödeme süresi içinde ödenmesi halinde kalan yüzde 60'ının tahsilinden vazgeçilecek.
Sosyal güvenlik kurumlarından emekli olup kamu idarelerinde çalışmaları nedeniyle aylıkları kesilmesi gerekenlere ödenen yersiz aylıkların tahsili de yapılandırma kapsamına alınıyor.
Tasarısının 91. maddesi görüşülüyor.
Tasarının görüşmelerine devam ediliyor
TBMM Genel Kurul'da, kamuoyunda "Torba Kanun Tasarısı" olarak bilinen İş Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nın görüşmelerine devam ediliyor.
Tasarının görüşmeleri sırasında HDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, kürsüden milletvekillerine tablet bilgisayardan Bağdat Parlamentosu'nda bir Ezidi kadın parlamenterin konuşmasını dinleterek, "İyi dinleyin insanlık adına çağrıda bulunuyor. 'La İlahe İllallah diyenler insanların kafasını kesiyor' diyor. Bu feryatları hangi Cumhurbaşkanı adayı duydu da meydanlarda konuştu. Din vicdan sahibi insanım diyen birinin çıkıp burada iki kelime etmesi lazım. 'La İlahe İllallah' diyerek bu katliamları yapanlara söyleyecek bir sözleri var mı yok mu bütün mesele bu" dedi.
AK Parti sıralarından "Lanet olsun" karşılığının gelmesi üzerine Kaplan, "Hep beraber lanetleyin, hep beraber lanetleyelim" diye konuştu.
CHP İstanbul Milletvekili İhsan Özkes ise Cumhurbaşkanlığı seçimleri propagandası için Kocaeli, Üsküdar ve Sultangazi'nin bazı camilerinde Başbakan'ın fotoğrafları bulunduğu resimleri göstererek, "Tayyip, sanki camiye imam seçilecek. Tayyip'ten Cumhurbaşkanı da olmaz, imam da olmaz" dedi.
Hırsızlıkla ilgili bir hadisi okuduğu için eski bir bakanın kendisini mahkemeye verdiğini ifade eden Özkes, "Aslında beni değil, Hz. Muhammed'in hadisini yani sevgili peygamberimiz Hz. Muhammed mahkemeye verildi" diye konuştu.
Başbakan'ın seçim logosunda Hz Muhammed'in adının Arapça olarak yazıldığının söylendiğini belirten Özkes, "Madem logoda Hz. Muhammed yazıyor, miting sonrası Hz. Muhammed'in ismi ayaklar altında niye geziyor. Allah korkusu yok mu sizde?" dedi.
Özkes'in konuşması sırasında AK Parti sıralarından zaman zaman üslubuna dikkat edilmesi istendi.
- "İçtüzüğe dayanarak idare etmeye çalışıyorum"
CHP İstanbul Milletvekili Oktay Ekşi de Meclis Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı'ya, Başkanvekilliğinde oturan kişinin ancak Başkanlık Divanı adına beyanda bulunabileceğini ifade ederek, Genel Kurulu "acemi bir öğretmenin haylazlar sınıfına girip, onları terbiye etmeye kalkması" gibi bir üslupla yönetmenin TBMM'nin Genel Kurulu'nun yapısına, Meclis'in kimliğine uygun bir tutum olmadığını söyledi.
Bahçekapılı ise İçtüzüğe dayanarak Meclis'i idare etmeye çalıştığını vurgulayarak, "İçtüzüğe uygun bir davranışım bulunmuyorsa veya yapmadıysam buradaki muhalefet partileri çok dikkatli bir şekilde beni izlerler ve hemen usul tartışması açarlar. Sayın Ekşi olabilir bazı nedenlerden Meclis'e çok sık gelmiyorsunuz. Ama buranın İçtüzüğü, teamülleri çok farklıdır ve bu ancak devamla öğrenilecek bir şeydir" karşılığını verdi.
Sataşmadan söz slan Ekşi, şunları söyledi:
"Ben deniz sıraların arka tarafında oturduğum için yüksek nazarınıza ulaşamıyorum ama en fazla devam eden milletvekillerinden olduğumu sanırım AK Parti'li milletvekili dostlarım da benim yanımdan geçerken selamlaştığımız için teslim ederler.
Benim istirhamım hem sizden hem burada konuşan milletvekillerinden hem TBMM'den söz eden herkesten bu Meclis'in sahip olduğu itibara saygılı olduklarını gösteren bir dil kullanmalarıdır. Bunu sizden istirham etmemin sizi zedelediğini, rencide ettiğini düşünmüyorum. Ama eğer sizi rencide eden bir tarafı olduysa o kelimeleri geriye almaya hazırım. Burada saygının ve zarafetin egemen olmasını istediğim için onları söyledim."
AYRINTILAR GELİYOR...