KAMU
Torba kadrodan yararlanabilir miyim?
Bir kamu kurumunda müfettiş olarak görev yapmaktayım.
Meslektaşlarım ile “torba kadroya atanma” konusunda fikir ayrılığına düştük. Fikir ayrılığına düştüğümüz husus “idarenin takdir yetkisinin sınırı” idi.
Konu: Aynı sınavları geçerek aynı gün işe başlayan personelden biri diğer arkadaşlarına nazaran daha fazla olan özel sektör çalışmaları sayesinde torba kadroya atandı. Diğer arkadaşların özel sektör çalışması daha az olduğundan bu haktan henüz yararlanamadılar. Bugün için bu haktan yararlanamayan kişiler ileriki tarihte torba kadrodan yararlanmak isterlerse ve idare buna onay vermezse ne olur?
Siz 19/07/2014 tarihli köşe yazınızda “Torba kadro uygulamasında kurumum yanlış mı yapıyor?” başlığı altında “…. İdare istemediği takdirde torba kadro uygulaması yaptırılamaz. Ancak, aynı durumda olanlara yapılan uygulama idareden talep edilebilir ve yapılmazsa dava yoluyla alınabilir” demişsiniz. Oysa eğitim için kurumumuza gelen Sayıştay Uzman Denetçisi torba kadronun yargı yoluyla alınamayacağını ifade etti.
Yukarıdaki örnekte torba kadroya atanan ile henüz atanamayanlar “aynı durumda” mıdır?
657 sayılı Kanun'un 68/B maddesinde; “Eğitim ve Öğretim Hizmetleri Sınıfı ile Sağlık Hizmetleri ve Yardımcı Sağlık Hizmetleri Sınıfı hariç, sınıfların 1, 2, 3 ve 4'üncü derecelerindeki kadrolarına, derece yükselmesindeki süre kaydı aranmaksızın, atanmasındaki usule göre daha aşağıdaki derecelerden atama yapılabilir....”hükmüne yer verilmiştir.
Madde metnine bakıldığı takdirde torba kadro uygulaması kendi içerisinde sübjektif unsurlar taşımakta ve atamada idareye geniş takdir hakkı tanımaktadır. İdare istemediği takdirde torba kadro uygulaması yaptırılamaz. Ancak, aynı durumda olanlara yapılan uygulama idareden talep edilebilir ve yapılmazsa dava yoluyla alınabilir.
Eğer kurumunuz sizin durumunuzda olanlara aynı uygulamayı yapıyorsa yapacağınız çok fazla bir şey yok diye düşünüyorum. Aksi durumda ise dava yoluyla hakkınızı alabilirsiniz.
Bu konuda şu hususu da belirtmek gerekir ki, bazı kurumlar, şef ve VHKİ kadrolarına dahi torba kadro uygulaması yaparken bazı kurumlar ise memurların hakkı olan uygulamalarda son derece cimri davranmaktadırlar. Hele hele sizin durumunuzda olduğu gibi müfettiş kadrolarında 1. derece vermekten kaçınılması doğru bir uygulama değildir. Çünkü, maaşta önemli bir artış sağlanmaktadır.
Yukarıda yer verdiğimiz açıklamalar dikkatlice incelendiği takdirde şartlarına haiz olduğunuz ve kurumunuzun daha önce bu tür atamalar yaptığını ispat etmeniz halinde yarının olumsuz bakacağını düşünmüyoruz. Yargının baktığı hususlar, kamu yararı ve hizmet gereklerinin yerine getirilip getirilmediği ile eşitlik ilkesine uyulup uyulmadığıdır.
Zam ve tazminattan yararlanmada hangi derece esas alınır?
Kadrosu 7. derecede olan bir yüksekokul mezunu 20 yıllık bilgisayar işletmeni kadrosunda olan bir memur 2/3 derecesine inebilir ve 2/3 dereceden kazanılmış hak aylık derecesinden, yan ödemesinden vb. faydalanabilir mi? Kimilerine göre faydalanabilir, maaş derecesi ve kadro derecesi farklı olduğundan ayrı değerlendirme yapılması gerekir, kimine göre ise bulunduğu kadronun 3 aşağısından fazla inemez bu yüzden 4. derecedeki haklardan faydalanır.
Daha önce bu köşeden öğrenim durumu uygun memurların 1. dereceli kadroya atanmasının önünde mevzuat açısından hiçbir engel olmadığını yazmıştım. Ancak, Maliye Bakanlığı ve Devlet Personel Başkanlığı'nın mevzuat engeli olmamasına rağmen memurların kadro derecelerinin 5. dereceden yukarıya yükselmesine engel olduklarını ve 1-4 üncü dereceli memur kadrosu ihdasına izin vermediklerini söylemiştik.
Bu çerçevede, yükseköğrenim mezunlarının kazanılmış hak aylık derecesi olarak 1.dereceye yükselmesine hiçbir engel yoktur ve şuanda da yükselebilmektedirler. Ancak, kazanılmış hak aylık dereceleri 1.dereceye kadar yükselebilmekle birlikte, kadro derecesi olarak memurlar 5.dereceye kadar, bilgisayar işletmenleri de 3.dereceye kadar yükselebilmektedirler.
Diğer yandan, özellikle tazminatlar istisnai durumlar haricinde kadro derecesine bağlı olarak ödenmektedir. Bilgisayar işletmenleri için en fazla 3. dereceli kadro ihdas edilmiş olduğundan Yan Ödeme Kararnamesi'nde yer alan; yukarıda sayılan 1 ila 16'ncı gruplara göre özel hizmet tazminatı alamayanlardan, kurumların Genel İdare Hizmetleri Sınıfı'na dahil 1, 2, 3 ve 4'üncü dereceli kadrolarında bulunanların % 55 oranında özel hizmet almaları öngörülmüştür.
Tazminatlarda durum böyle iken ek ödemenizde ve ek göstergenizde kazanılmış hak aylık dereceniz esas alınmaktadır. Ahmet Ünlü - Yeni Şafak