KAMU
Torba kadro uygulamasında kurumum yanlış mı yapıyor?
Adalet Bakanlığında Denetimli Serbestlik Müdürü kadrosunda görev yapıyorum. Bakanlığımız torba kadroyu müktesebin 2 derece altı olarak uyguluyor. 14 yıllık memurum ve müktesebim 5/3 olduğundan bana 3 lük kadro verdi. Oysaki DMK 10 yıllık memura 1 veya 2 derecelik kadro verilir diyor. Bu uygulama sizce doğru mu?
657 sayılı Kanunun 68/B maddesinde; 'Eğitim ve Öğretim Hizmetleri Sınıfı ile Sağlık Hizmetleri ve Yardımcı Sağlık Hizmetleri Sınıfı hariç, sınıfların 1, 2, 3 ve 4 üncü derecelerindeki kadrolarına, derece yükselmesindeki süre kaydı aranmaksızın, atanmasındaki usule göre daha aşağıdaki derecelerden atama yapılabilir....'hükmüne yer verilmiştir.
Madde metnine bakıldığı takdirde torba kadro uygulaması kendi içerisinde sübjektif unsurlar taşımakta ve atamada idareye geniş takdir hakkı tanımaktadır. İdare istemediği takdirde torba kadro uygulaması yaptırılamaz. Ancak, aynı durumda olanlara yapılan uygulama idareden talep edilebilir ve yapılmazsa dava yoluyla alınabilir.
Eğer Bakanlığınız sizin durumunuzda olanlara aynı uygulamayı yapıyorsa yapacağınız çok fazla bir şey yok diye düşünüyorum. Aksi durumda ise dava yoluyla hakkınızı alabilirsiniz. Bu konuda şu hususu da belirtmek gerekir ki, bazı kurumlar VHKİ kadrolarına dahi torba kadro uygulaması yaparken bazı kurumlar ise memurların hakkı olan uygulamalarda son derece cimri davranmaktadırlar. Hele hele sizin durumunuzda olduğu gibi müdür kadrolarında 1. derece vermekten kaçınılması doğru bir uygulama değildir. İnşallah kurumunuz Kanunun verdiği hakkı memurundan esirgemeyi bırakır.
Zam ve tazminattan yararlanmada hangi derece esas alınır?
Kadrosu 7. derecede olan bir yüksekokul mezunu 20 yıllık bilgisayar işletmeni kadrosunda olan bir memur 2/3 derecesine inebilir ve 2/3 dereceden kazanılmış hak aylık derecesinden, yan ödemesinden vb. faydalanabilir mi? Kimilerine göre faydalanabilir, maaş derecesi ve kadro derecesi farklı olduğundan ayrı değerlendirme yapılması gerekir, kimine göre ise bulunduğu kadronun 3 aşağısından fazla inemez bu yüzden 4. derecedeki haklardan faydalanır. L.G.
Daha önce bu köşeden öğrenim durumu uygun memurların 1. dereceli kadroya atanmasının önünde mevzuat açısından hiçbir engel olmadığını yazmıştım. Ancak, Maliye Bakanlığı ve Devlet Personel Başkanlığının mevzuat engeli olmamasına rağmen memurların kadro derecelerinin 5. dereceden yukarıya yükselmesine engel olduklarını ve 1-4 üncü dereceli memur kadrosu ihdasına izin vermediklerini söylemiştik.
Bu çerçevede, yükseköğrenim mezunlarının kazanılmış hak aylık derecesi olarak 1.dereceye yükselmesine hiçbir engel yoktur ve şuanda da yükselebilmektedirler. Ancak, kazanılmış hak aylık dereceleri 1.dereceye kadar yükselebilmekle birlikte, kadro derecesi olarak memurlar 5.dereceye kadar, bilgisayar işletmenleri de 3.dereceye kadar yükselebilmektedirler.
Diğer yandan, özellikle tazminatlar istisnai durumlar haricinde kadro derecesine bağlı olarak ödenmektedir. Bilgisayar İşletmenleri için en fazla 3. dereceli kadro ihdas edilmiş olduğundan Yan Ödeme Kararnamesinde yer alan; Yukarıda sayılan 1 ila 16 ncı Gruplara göre özel hizmet tazminatı alamayanlardan, Kurumların Genel İdare Hizmetleri Sınıfına dahil 1, 2, 3 ve 4 üncü dereceli kadrolarında bulunanların % 55 oranında özel hizmet almaları öngörülmüştür.
Tazminatlarda durum böyle iken ek ödemenizde ve ek göstergenizde kazanılmış hak aylık dereceniz esas alınmaktadır.
Beş yıl yasağı benim için geçerli olur mu?
Adalet Bakanlığı personeliyim. Geçen yıl sözleşmeliden kadroya geçtim. Malumunuz 5 yıl yasağı getirildi. Acaba sözleşmeli olarak Belediyeye geçiş yapabilir miyim?
5393 sayılı Belediye Kanununun 49 uncu maddesi çerçevesinde sözleşmeli olarak çalışma şartlarını taşıyor olmanız ve sözleşmeli olarak göreve başlamanız halinde yapacağınız tek şey Adalet Bakanlığındaki kadronuzdan istifa etmektir. Çünkü, memur kadrosundan sözleşmeli pozisyonlara nakil olmaz. Dolayısıyla nakil yasağı, soruda belirtmiş olduğunuz durumu kapsamaz.
5510 sonrası Kazanılmış hak aylığı ve emekliliğe esas aylık kavramı değişti mi?
5510 sonrası görev yapan bir personelin kazanılmış hak aylığı göstergesi ile emekliliğe esas ek göstergesi beraber mi ilerler? 5434' tabi personel için böyle bir durum söz konusu mu?
15.10.2008 tarihinden sonra 5510 sayılı Kanunun 4-c maddesi kapsamında sigortalı olanlar için kazanılmış hak aylık kavramı olmakla birlikte emekliliğe esas aylık kavramı yoktur. Bunlar için prime esas kazanç kavramı vardır. Ancak, 657 sayılı Kanun çerçevesinde yapılan uygulamalar devam etmekte olduğundan ve ek göstergeler prime esas kazanç unsurları arasında yer aldığından ek göstergeler emekli maaşının önemli bir unsuru olmaya devam etmektedir.
Konuyu örnekle açıklamak gerekirse 5510 sayılı Kanuna tabi olarak görev yapan bir memur genel müdür olarak atandıktan 6 ay sonra görevden alınır ve 657 sayılı Kanunun 43/B maddesinde belirtilen unvanlı kadrolara atanırsa 6400 ek göstergeden ve atanılan kadronun karşılığı olan makam ve görev tazminatından faydalanmaya devam eder ve bu unsurlar sigorta primine esas kazançlarda da dikkate alınır.
5434 sayılı Kanunun emekli keseneğine esas aylık derecesini kazanılmış hak aylık derecesinin önüne geçiren ek 18 inci maddesi 5510 sayılı Kanunun 106 ncı maddesiyle yürürlükten kaldırılmıştır.
İşe başlamazsam KPSS puanımı kullanabilir miyim?
2014/1 merkezi atama ile bir KİT'e atandım. Evrakları teslim etmeyip işe başlamazsam 2014/2 merkezi atamada 2014 KPSS puanı ile tercih yapabilir miyim?
Kamu Görevlerine İlk Defa Atanacaklar İçin Yapılacak Sınavlar Hakkında Genel Yönetmelik'in Ek 2 nci maddesinde; 'Bu Yönetmelik hükümleri çerçevesinde yapılan merkezi yerleştirme sonucu B grubuna ait herhangi bir kadro veya pozisyona yerleştirilen adaylar, daha sonraki personel alımları için yerleştirmelerine esas alınan puanla başvuruda bulunamazlar.' hükmüne yer verilmiştir.
Bu hüküm gereğince daha önceki yerleştirmenize esas KPSS puanınızla bundan sonra tercih yapamazsınız.
Ahmet Ünlü Yeni Şafak