SENDİKA
TES: Çözüm sürecine destek yok
Türk Eğitim-Sen öğretmenlerin ve diğer eğitim çalışanlarının; bölücü elebaşının muhatap alındığı İmralı görüşmeleri ile başlayan, kimileri tarafından çözüm, kimileri tarafından ise ihanet olarak adlandırılan gelişmeler ile başkanlık ve eyalet sistemi hakkındaki görüşlerini öğrenmek, AB üyeliğine bakış açılarını ölçmek ve gündeme dair diğer konulara yaklaşımını değerlendirmek amacıyla bir anket çalışması düzenledi. 09-24 Nisan 2013 tarihleri arasında hem Türk Eğitim-Senin internet sitesinde hem de 7 farklı internet sitesinde yayınlanan anketimize 10 bin 178 kişi katıldı.
Ankete katılanların;
-Yüzde 22.7si ilkokulda, yüzde 22.6sı ortaokulda, yüzde 21.2si lisede, yüzde 17si MEB taşra teşkilatında, yüzde 4.2si üniversitelerde, yüzde 2.3ü MEB merkez teşkilatında, yüzde 0.5i YÖK ve Yurt-Kurda görev yaparken; yüzde 9.5i de diğer seçeneğini işaretlemiştir.
-Yüzde 51.5i öğretmen, yüzde 16.1i okul müdür yardımcısı, yüzde 14ü okul müdürü, yüzde 5.9u genel idari hizmetler sınıfında görevli (memur/hizmetli/şef/teknisyen v.b.), yüzde 2.1i okul müdür başyardımcısı, yüzde 1.9u akademisyen iken, yüzde 8.5i de diğer seçeneğini işaretlemiştir.
-Yüzde 80.4ü herhangi bir sendikaya üye olduğunu belirtirken, yüzde 19.6si sendikaya üye olmadığını kaydetmiştir.
-Herhangi bir sendikaya üye olduğunu belirtenlerin yüzde 68i Türkiye Kamu-Sene, yüzde 20.1i Memur-Sene, yüzde 3.7si Keske, yüzde 1.5i Birleşik Kamu-İşe bağlı sendikalara üye olduklarını ifade ederken; yüzde 6.7si diğer seçeneğini işaretlemiştir.
ANKETE KATILANLARIN YÜZDE 68.5İ TERÖR ÖRGÜTÜ VE İMRALI İLE GÖRÜŞÜLEREK BARIŞIN SAĞLANABİLECEĞİNE İNANMIYOR
Ankete katılanlara PKK terör örgütü ve İmralı ile görüşülerek barışın sağlanabileceğine inanıp, inanmadıklarını sorduk. Buna göre; yüzde 68.5i PKK terör örgütü ve İmralı ile görüşülerek barışın sağlanabileceğine inanmadığını belirtmiştir.
ANKETE KATILANLARIN YÜZDE 56.2Sİ BU SÜRECİN SONUNDA TERÖRÜN DAHA DA GÜÇLENECEĞİNİ, ÇÖZÜLME VE BÖLÜNMENİN BAŞLAYACAĞINI DÜŞÜNÜYOR
Ankete katılanlara Size göre bu süreç nasıl sonuçlanacak? sorusunu yönelttik. Buna göre; yüzde 56.2si terör daha da güçlenecek, çözülme ve bölünme başlayacak, yüzde 30.1i PKK silah bırakacak, terör sona erecek, yüzde 7.7si hiçbir değişiklik olmayacak cevabını verirken, yüzde 6sı da diğer seçeneğini işaretlemiştir.
ANKETE KATILANLARIN YÜZDE 64.1İ HÜKÜMET, TERÖRÜN SONA ERMESİ, ÜLKEMİZE BARIŞ VE HUZUR GELMESİ İÇİN BU SÜREÇ BAŞLATILMIŞTIR İFADESİNE KATILMIYOR
Ankete katılanların yüzde 64.1i Hükümet, terörün sona ermesi, ülkemize barış ve huzur gelmesi için bu süreci başlatmıştır ifadesine katılmadığını söylerken, yüzde 35.9u da bu ifadeye katıldığını belirtmektedir.
ANKETE KATILANLARIN YÜZDE 63.5İ SÜRECİN BAŞLAMASININ VE HÜKÜMETİN BUNDA ROL ÜSTLENMESİNİN NEDENLERİNDEN BİRİSİ YAKLAŞAN CUMHURBAŞKANLIĞI, YEREL VE GENEL SEÇİMLERDİR İFADESİNE KATILDIĞINI BELİRTİYOR
Sürecin başlamasının ve Hükümetin bunda rol üstlenmesinin nedenlerinden birisi yaklaşan Cumhurbaşkanlığı, yerel ve genel seçimlerdir ifadesine katılanların oranı yüzde 63.5, bu ifadeye katılmayanların oranı ise yüzde 36.5dir.
ANKETE KATILANLARIN YÜZDE 58.2Sİ MEVCUT İKTİDAR, TERÖRLE MÜCADELEDE BAŞARISIZ OLDUĞU İÇİN BU SÜREÇ BAŞLATILMIŞTIR İFADESİNE KATILIYOR
Mevcut iktidar, terörle mücadelede başarısız olduğu için bu süreç başlatılmıştır ifadesine katılanların oranı yüzde 58.2, bu ifadeye katılmayanların oranı yüzde 41.8dir.
ANKETE KATILANLARIN YÜZDE 68.4Ü SİYASİ ERKİN TÜRKİYEDE BAŞKANLIK SİSTEMİNİN VE EYALET SİSTEMİNİN UYGULANMASINI İSTEMESİ DOLAYISIYLA BAZI KESİMLERİN DESTEĞİNİ ALMAK AMACIYLA BU SÜREÇ BAŞLATILMIŞTIR İFADESİNE KATILDIĞINI BELİRTİYOR
Siyasi erkin Türkiyede başkanlık sisteminin ve eyalet sisteminin uygulanmasını istemesi nedeniyle bazı kesimlerin desteğini almak amacıyla bu süreç başlatılmıştır ifadesine katılanların oranı yüzde 68.4, bu ifadeye katılmayanların oranı yüzde 31.6dır.
ANKETE KATILANLARIN YÜZDE 71.1İ BU SÜRECİN BÖLÜCÜ ELEBAŞI VE TERÖR ÖRGÜTÜNÜN MEŞRULAŞTIRILMASINA NEDEN OLACAĞINI DÜŞÜNÜYOR
Ankete katılanların yüzde 71.1i bu sürecin bölücü elebaşı ve terör örgütünün meşrulaştırılmasına neden olacağını düşünürken, yüzde 28.9u bu sürecin bölücü elebaşı ve terör örgütünün meşrulaştırılmasına neden olacağını düşünmediğini söylemiştir.
ANKETE KATILANLARIN YÜZDE 74.4Ü BU SÜRECİN; SURİYE VE IRAKTAKİ YENİDEN YAPILANDIRMAYI HIZLANDIRARAK, AB VE ABDNİN BÖLGESEL POLİTAKALARININ ETKİNLİĞİNİ ARTIRACAĞINI SÖYLÜYOR
Ankete katılanların yüzde 74.4ü bu sürecin Suriye ve Iraktaki yeniden yapılandırmayı hızlandırarak, AB ve ABDnin bölgesel politikalarının etkinliğini artıracağını söylerken, yüzde 25.6sı sürecin AB ve ABDnin bölgesel politikalarının etkinliğini artırmayacağını ifade etmiştir.
ANKETE KATILANLARIN YÜZDE 67.5İ PKKNIN HİÇBİR YAPTIRIMA MARUZ KALMADAN SINIR DIŞINA ÇEKİLMESİNİ GENEL BİR AF OLARAK DEĞERLENDİRİYOR
PKKnın hiçbir yaptırıma maruz kalmadan sınır dışına çekilmesi genel bir af olarak değerlendirilebilir mi? sorusuna ankete katılanların yüzde 67.5i evet, yüzde 32.5i hayır cevabı vermiştir.
ANKETE KATILAN VE AKİL İNSANLAR HEYETİ İLE İLGİLİ BİLGİ SAHİBİ OLDUĞUNU SÖYLEYENLERİN YÜZDE 65.3Ü HEYETİN TÜRKİYE İÇİN OLUMLU BİR KATKI SAĞLAYACAĞINI DÜŞÜNMÜYOR
Türkiye'nin tüm bölgelerinde süreci tanıtıcı çalışmalar yapacağı, konuyla ilgili Hükümet ile istişarede bulunacağı, halkla ve kanaat önderleri ile buluşacağı ifade edilen Akil İnsanlar Heyeti hakkında bilgi sahibi misiniz? sorusuna ankete katılanların yüzde 90.1i evet, yüzde 9.9u hayır cevabı vermiştir.
Akil İnsanlar Heyeti hakkında bilgi sahibi olduğunu söyleyenlere, Heyetin Türkiye için olumlu bir katkı sağlayacağını düşünüyor musunuz? sorusunu yönelttik. Buna göre; yüzde 65.3ü hayır, yüzde 31.5i evet, yüzde 3.2si ise fikrim yok cevabı vermiştir.
Akil İnsanlar Heyetinin Türkiye için olumlu bir katkı sağlayacağını düşünmeyenlere bunun nedenlerini sorduk. Buna göre; yüzde 44.8i bu heyet Hükümetin istediği toplumsal algıyı oluşturmak için başlattığı bir psikolojik harekâttır, yüzde 22.4ü sürece inanmadığım ve bunu kabul etmediğim için akil insanlar şeklinde bir heyetin oluşturulmasına da karşıyım, yüzde 19.4ü akil insanlar olarak seçilen kişilerin bazılarının bölücü örgütün amaçlarına hizmet eden fikirlere sahip olması, yüzde 9.9u da farklı görüşlerin temsil edilmemesi, listedeki isimlerin Hükümet politikalarını onaylayan kişilerden oluşması cevabını vermiştir. Bu soruya diğer cevabı verenlerin oranı yüzde 3.5tir.
Başbakan Eskiden o psikolojik harekât denen ifadeler vardı ya. Bu toplumsal algıyı akil adamların hazırlaması lazım demişti. Bunun 28 Şubat sürecinde yürütülen yöntemlerle benzerlik taşıdığını düşünüyor musunuz? sorusuna ankete katılanların yüzde 48.8i evet, yüzde 17.8i kısmen, yüzde 33.4ü hayır cevabını vermiştir.
ANKETE KATILANLARIN YÜZDE 56SI AKİL İNSANLAR HEYETİ İLE HEYET-İ NASİHA ARASINDA BENZERLİK OLDUĞU YÖNÜNDEKİ ELEŞTİRİLERE KATILIYOR
Akil İnsanlar Heyeti ile 1919 yılında Damat Ferit Paşa hükümetinin milli direnişi kırmak amacıyla oluşturduğu Heyet-i Nasiha arasında benzerlikler olduğu şeklindeki eleştirilere katılıyor musunuz? sorusuna ankete katılanların yüzde 56sı evet, yüzde 32.1i hayır, yüzde 11.9u da fikrim yok cevabını vermiştir.
ANKETE KATILANLARIN YÜZDE 67.5İ ÖĞRENCİ ANDI KALDIRILSIN ÖNERİSİNE KARŞI ÇIKIYOR
Ankete katılanların yüzde 67.5i Akil İnsanlar Heyetinde yer alan bazı isimlerin Öğrenci Andı kaldırılsın şeklindeki önerisini desteklemediğini, yüzde 32.5i de desteklediğini ifade etmiştir.
ANKETE KATILANLARIN YÜZDE 68İ TÜRK KİMLİĞİNE YÖNELİK BİR TEHDİT OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYOR
Ankete katılanların yüzde 68i ülkemizde son yıllarda Türk kimliğine yönelik bir tehdit olduğunu düşünürken, yüzde 32si Türk kimliğine yönelik bir tehdit olmadığını kaydetmiştir.
ANKETE KATILANLARIN YÜZDE 90I TÜRK BAYRAĞININ ADININ DEĞİŞTİRİLMESİ ÖNERİSİNE KARŞI
Ankete katılanların yüzde 90ı Türk bayrağının adının devlet bayrağı şeklinde değiştirilmesi önerisine karşı çıktığını belirtti.
ANKETE KATILANLARIN YÜZDE 69.8İ BAŞKANLIK SİSTEMİNE KARŞI ÇIKIYOR
Ankete katılanlara başkanlık sistemini destekleyip, desteklemediklerini de sorduk. Buna göre; yüzde 69.8i başkanlık sistemini desteklemediğini, yüzde 25.6sı başkanlık sistemini desteklediğini söylerken; yüzde 4.6sı da fikrim yok cevabını vermiştir.
Başkanlık sistemini destekleyenlere bunun nedenlerini sorduk. Buna göre yüzde 28.4ü devlet başkanını doğrudan halkın seçmesi, yüzde 20.7si istikrar sağlanır, yüzde 20si parlamenter sisteme göre kararlar daha hızlı alınır, yüzde 12.4ü Türkiyenin farklı kesimlerden oluşan sosyal yapısına daha uygun, yüzde 6.3ü Türkiye artık üniter devlet yapısıyla yönetilemiyor, yüzde 3.6sı yasama ve yürütme birbirini daha iyi denetler derken; yüzde 8.6sı diğer seçeneğini işaretlemiştir.
Başkanlık sistemini desteklemeyenlere bunun nedenlerini sorduk. Buna göre; yüzde 48i üniter devlet yapısına uygun değildir ve eyalet sistemini öngörmektedir, yüzde 21.6sı otoriter rejim algısı yaratır, diktatörlüğe eğilimi artırır, yüzde 17.7si ülkemize en uygun sistem parlamenter sistemdir, yüzde 4.5i federal toplum yapısına sahip olan ABD dışında uygulanan ülkelerde istikrar sağlamamıştır ve yine yüzde 4.5i devlet başkanının görev süresi sona ermeden görevden alınamaması ve halkın hesap sorma hakkının olmaması cevabını vermiştir. Bu soruya diğer cevabı verenlerin oranı da yüzde 3.7dir.
ANKETE KATILANLARIN YÜZDE 77.9U TÜRKİYEYE EYALET SİSTEMİNİN GETİRİLMESİNİ İSTEMİYOR
Türkiyeye eyalet sisteminin getirilmesini ister misiniz? sorusuna ankete katılanların yüzde 77,9u hayır, yüzde 17.1i evet, yüzde 5i de fikrim yok cevabı vermiştir.
Bu soruya hayır cevabı verenlere bunun nedenlerini sorduk. Buna göre; yüzde 64.7si Türkiyenin üniter yapısına zarar verir, bölünmeye yol açar, yüzde 22.2si Türkiyenin siyasi, idari, sosyal ve kültürel yapısına uygun bir sistem değildir, yüzde 10.6sı emperyalist ülkelerin ülkemiz üzerindeki etkinliği artar derken; yüzde 2.5i de diğer cevabı vermiştir.
ANKETE KATILANLARIN YÜZDE 69.1İ EYALET SİSTEMİ İLE BİRLİKTE KAMU ÇALIŞANLARININ İŞ GÜVENCESİNİ KAYBETME RİSKİYLE KARŞI KARŞIYA KALABİLECEĞİNİ BELİRTİYOR
Eyalet sistemi ile birlikte esnek istihdam modelinin geleceğini, kamu hizmetinin yerel idareler tarafından verileceğini ve kamu çalışanlarının iş güvencesini kaybetme riskiyle karşı karşıya kalabileceğini düşünüyor musunuz? sorusuna ankete katılanların yüzde 69.1i evet, yüzde 23.8i hayır, yüzde 7.1i de fikrim yok cevabı vermiştir.
ANKETE KATILANLARIN YÜZDE 87Sİ İSRAİLİN MAVİ MARMARA BASKINI NEDENİYLE ÖZÜR DİLEMESİNİ SAMİMİ BULMUYOR
Ankete katılanların yüzde 87si İsrailin Mavi Marmara baskını nedeniyle üç yıl sonra özür dilemesini samimi bulmadığını, yüzde 13ü samimi bulduğunu ifade etmiştir.
ANKETE KATILANLARIN YÜZDE 49.3Ü İSRAİLİN ABD İLE BİRLİKTE OLASI SURİYE VE İRAN OPERASYONLARINDA TÜRKİYENİN İTTİFAKINA İHTİYACI OLDUĞU İÇİN ÖZÜR DİLEDİĞİNİ DÜŞÜNÜYOR
Ankete katılanlara İsrailin Türkiyeden özür dilemesinin nedenini sorduk. Buna göre; ankete katılanların yüzde 49.3ü ABD ve İsrailin olası Suriye ve İran operasyonlarında Türkiye ittifakına ihtiyacı olması, yüzde 19.4ü İsrail Başbakanı Netanyanunun da açıkladığı gibi Suriyedeki krizin giderek şiddetlenmesi ve buna bağlı olarak İsrailin güvenlik endişesi yaşaması, yüzde 13ü Türk Hükümetinin bu konuda yaptığı etkili mücadelenin neticesi, yüzde 10.4ü İsrailin Diyarbakırda yapılan Nevruz kutlamalarının ardından Türkiye gündemini değiştirmek istemesi, yüzde 3.3ü İsrailin ABDnin ve uluslararası örgütlerin tepkisinden çekinmesi yüzde 1i de İsrailin yaptığı hatanın farkına varması cevabını vermiştir. Bu soruya diğer cevabı verenlerin oranı yüzde 3.6dır.
ANKETE KATILANLARIN YÜZDE 64.5İ EN ÇOK TERÖR SORUNU İLE BÖLÜCÜ ELEBAŞI VE PKKNIN MEŞRULAŞTIRILMASINA NEDEN OLAN OLUMSUZ GELİŞMELERDEN RAHATSIZ
Şu anda Türkiyede gündemdeki hangi konu sizien çok rahatsız ediyor? sorusuna ankete katılanların yüzde 64.5i terör sorunu ve bölücü elebaşı ile PKK terör örgütünün meşrulaştırılmasına neden olan olumsuz gelişmeler, yüzde 16.6sı demokratik ve bireysel hakların, özgürlüklerin yetersizliği, yüzde 11.1i ekonomik sorunlar ve işsizlik, yüzde 1.3ü de dış politikada yaşanan gelişmeler cevabını vermiştir. Bu soruda diğer seçeneğini işaretleyenlerin oranı ise yüzde 6.5dir.
ANKETE KATILANLARIN YÜZDE 70.2Sİ TÜRKİYENİN ABYE ÜYE OLMASINA KARŞI
Ankete katılanların yüzde 70.2si Türkiyenin ABye üye olmasını istemezken, yüzde 29.8i Türkiyenin ABye üye olmasını istemektedir.
Türkiyenin ABye üye olmasını isteyenlere bunun nedenlerini sorduk. Buna göre; yüzde 62.2si bireysel hak ve özgürlükler genişleyecek, demokratik haklar artacak, yüzde 12.2si Türkiye ekonomisi güçlenecek, işsizlik azalacak, yüzde 7.7si AB ölçeğinde ve daha iyi koşullarda eğitim verilecek, yüzde 7si AB ülkelerine vizesiz gidilebilecek cevabını vermiştir. Bu soruya diğer cevabı verenlerin oranı ise yüzde 10.9dur.
Türkiyenin ABye üye olmasını istemeyenlere bunun nedenlerini sorduk. Buna göre yüzde 35.4ü ekonomik sorunlar yaşayan ve işlevini tamamlandığına inandığım ABnin uzun ömürlü olacağını düşünmüyorum, yüzde 16.7si AB Hıristiyan birliğidir, yüzde 13.4ü ülkemiz açık pazar haline gelecek ve kaynaklarımız gelişmiş ülkeler tarafından kullanılacak, yüzde 13.3ü AB politikaları ülkemizin üniter yapısına zarar verecek, yüzde 9.6sı AB, sömürgeci bir topluluktur, yüzde 8.9u AB Türkiyeye karşı önyargılıdır cevabı vermiştir. Bu soruda diğer seçeneğini işaretleyenlerin oranı ise yüzde 2.7dir.
ANKETE KATILANLARIN YÜZDE 63.7Sİ TÜRKİYENİN SİYASİ VE EKONOMİK YÖNDEN DIŞA BAĞIMLI, YÜZDE 18.9U DA KISMEN DIŞA BAĞIMLI OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYOR
Ankete katılanların yüzde 63.7si Türkiyenin siyasi ve ekonomik yönden dışa bağımlı olduğunu, yüzde 18.9u kısmen dışa bağımlı olduğunu düşünürken; yüzde 17.4ü ise dışa bağımlı olmadığını ifade etmektedir.
ANKETE KATILANLARIN YÜZDE 65İ TÜRKİYENİN ORTADOĞUNUN ETKİLİ VE İSTİKRARLI ÜLKESİ OLDUĞUNA İNANMIYOR
Ankete katılanların yüzde 65i Türkiyenin bölgenin (Ortadoğunun) etkili ve istikrarlı ülkesi olduğuna inanmadığını söylerken, yüzde 35i Türkiyenin bölgenin etkili ve istikrarlı ülkesi olduğuna inandığını kaydetti.
Anket sonuçlarını değerlendiren Türkiye Kamu-Sen ve Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk şunları söyledi: Türkiye çok zor bir dönemeçtedir. Milletimiz PKK ile müzakereyi içeren ve İmralı canisinin muhatap alındığı bir süreci yaşamaktadır. Anket çalışmamızdan da görüleceği üzere eğitim çalışanları yaşanan gelişmeleri kaygıyla izlemekte, çözülme sürecine destek vermemektedir.
PKK 8 Mayıs tarihinde Türkiyeden silahlarıyla birlikte çekileceğini açıklamıştır. Anlaşılan terör örgütü mensupları elini, kolunu sallayarak hiçbir ceza almadan sınır dışına çıkacak, bu nahoş manzaraya Türkiye Cumhuriyeti Devleti seyirci kalacaktır. Bu da demektir ki, Hükümetin başlattığı süreç fasa fisodan ibarettir. PKKnın yeniden gücünü toparlamasına yardımcı olacak bu geri çekilme önümüzdeki dönemde yaşanacak felaketlerin de habercisidir. Peki PKK hangi sözler karşılığında geri çekilmektedir? Ortada verilmiş sözlerin olduğu katillerin açıklamasından bellidir. Zira arif olan her insan bölücü örgütün mesajlarını doğru bir şekilde okuyabilir. Bu noktada soruyoruz: Yeni Anayasa ile ilgili PKKya verilen sözler var mıdır? Varsa bu sözler nelerdir? PKKya federatif devlet mi vaat edilmiştir? Türk milletini bölünme süreci mi beklemektedir? Yoksa İmralı canisi serbest mi bırakılacaktır? Bu sorular ivedilikle cevaplanmayı beklemektedir. Zira Türk Milleti kendisine reva görülen geleceği bilmelidir.
Anket sonuçları, eğitimcilerin bu süreci, çözülme süreci olarak gördüğünü gözler önüne sermektedir. Türk Eğitim-Sen olarak; milletimize dayatılan, şehit ailelerinin gözyaşlarını görmezden gelen, milli birliğimizin, bütünlüğümüzün adeta pazarlık konusu haline gelmesine neden olan bu gelişmeleri bir kez daha şiddetle ve nefretle kınıyoruz.
Kamuoyuna saygıyla duyurulur.