KAMU
Taşra yöneticileri için hareketli günler!
2012 yılının son günü taşra yöneticilerini ilgilendiren önemli değişiklikler yapılmıştır. Önce2012/44 nolu genelgenin iptali ardından ise görevde yükselme ve unvan değişikliğinin 3 maddesinde değişiklik yapılmıştır. Bakanlık 18Aralık tarihinde yayınladığı Genelgeyi 13 gün sonra yürürlükten kaldırmıştır. Özellikle sınavsız şube müdürü atamasına yol açacağı gerekçesi ile Genelge Türk Eğitim Sen tarafından mahkemeye verilmiştir.
2012/44 nolu Genelgenin kaldırılması
Sadece sınavsız şube müdürlüğü değil, Milli Eğitim Bakanlığına ait kadrolara eğitim öğretim hizmetleri sınıfından görevlendirme yapılmayacak olması, kadrolu taşra yöneticilerinin bu uygulamadan yararlanamayacak olması problem oluşturacaktı. Devlet işlerinin asıl memurlar eliyle yürütülmesi dururken geçici görevlendirmeler yapılması mahkemelerde Bakanlık aleyhine davalar açılmasına neden olacaktı. Norm fazlası şube müdürünün nasıl belirleneceği de açıkça belli değildi. İşte bu hususlar Bakanlığın başını çok ağrıtacaktı. İllerde geçici görevlendirileceklerin listesi hazırlanmaya başladı. Bazı valiliklerin mevcut kadrolar ile rotasyona gitme kararı aldıklarını duyduk. Ortalık toz duman içerisindeyken, Bakanlığın Genelgenin uygulamasını kaldırması, beklenti içerisindeki yönetici adaylarını hayal kırıklığına uğratmıştır.
Geçici görevlendirme süreci taşra teşkilatlarını yıpratmaktadır. Yapılan görevlendirmeler çalışma barışını bozmaktadır. İstisna yapılması gereken uygulamalar geleneksel hale gelmektedir. Dün okulda müdür yardımcısı diğer gün okul müdürünün amiri oluvermiş(!) Geçici görevlendirmelerin sayısının fazla olması şube müdürlüğü kadrolarını da itibarsızlaştırmaktadır.
Kurum içi geçici görevlendirme ile ilgili DMK da hüküm bulunmamaktadır. Aynı şekilde yönetmelikte mevcut değildir. İlgili mevzuat 2011 yılında kaldırıldı. Üst yönetmeliği bulunmayan bu tür uygulamaları Genelge ile yapmak hem vicdanları sızlatacak, hem de mahkemelerden dönecektir. Kısa dönem için yapılması planlanan şube müdürlüğü görevlendirmelerine bu kadar talep olmasının en önemli nedeni ise geçici görevlendirilenlerin kadroya geçme ihtimalidir. Bu ihtimal rivayet olarak konuşulmaktadır.
Görevde yükselme yönetmeliğindeki değişiklikler
Bir başka önemli değişiklikte, görevde yükselme ve unvan değişikliğinde yapılan üç değişikliktir. Değişikliğin en önemli hükmü; Eğitim uzmanlığına eğitim öğretim hizmetleri sınıfı dışından daha çok atamaların yapılacak olması ve BAKANLIĞIN MERKEZ KADROLARINDA 6 AY GEÇİCİ GÖREV YAPANLARIN EĞİTİM UZMANI olarak atanmasına imkân sağlayan maddesidir. Eğitim uzmanı atanacak personelin daha çok eğitimci olması beklenilendir. Eğitim uzmanlarının alan dışından atanacak olması eğitimciler arasında hoş karşılanmamaktadır. Eğitim uzman yardımcılığı görevinde 3 yıl bulunup tez hazırlamadan direkt eğitim uzmanlığına atama yapmak, 652 sayılı KHK ile bağdaşmamaktadır. 40. Maddenin ilgili bentlerini tekrar gözden geçirmek gerekir. Yine geçici görevlendirilen öğretmenlerin sınavsız eğitim uzmanlığına geçmesi, geçici görevlendirilen şube müdürleri için de mi aynı yol izlenecek? Sorusunu akla getirmektedir.
Yönetmelikteki bir başka değişiklikte bazı kadrolarda geçen sürelerin A tipi kurum müdürlüğünde geçmiş sayılması ile ilgili Talim ve Terbiye Kurulu üyeliği, Bakanlık müşavirliği, eğitim müşavirliği, Bakanlık başdenetçiliği, Bakanlık denetçiliği, il eğitim denetmenliği ile şube müdürü ve daha üst unvanlı görevlerde asaleten geçirilen süreler (A) tipi eğitim kurumu müdürlüğünde geçmiş sayılır Bu durumda şube müdürlerinin alt görev olan okul müdürlüğüne geçişi de sağlanmalıdır. Bundan daha önce yönetmeliğin başında yönetim kademeleri belirlenmelidir. Görevde yükselme yönetmeliğinin en büyük eksikliği budur. Yönetmelikte ast üst ilişkisinin açıkça belirlenmesi gerekir. Birinci, ikinci, üçüncü, dördüncü kademe yöneticilikleri belirlenmelidir. Yönetim kademeleri belirlenmeden yapılan bu değişiklikler daha çok kafa karıştırmaktadır.
Davut ÇALIŞKAN
Ueyder Başkan Yardımcısı