KAMU
Taşeronda askerlik müjdesi
1 Kasım'dan önce çalışan ve askere gitmesi nedeniyle yerine bir başka personel alınan varsa her ikisi de kadroya geçebilecek. İş akdi feshedildikten sonra dava açıp kazananların durumu da çözüme kavuşturuldu. İş davasını kazananların 1 Kasım öncesinde çalışıyor olmaları halinde işe iadesi yapılacak. Edinilen bilgilere göre 2 konu hakkında henüz karar verilemedi. Memur ve işçi emeklilerinin yeniden kadroya alınması için yasal düzenleme gerekiyor. Ekonomi yönetimi konuya sıcak bakmıyor.
HAK KAYBI OLMAYACAK
Tasarının ilk halinde 1 Kasım 2015'ten önce işe girenlerin düzenlemeden yararlanacağı yer alsa da bu tarihten sonra işe girenlerin de kamuya alınabileceği ifade ediliyor. Çalışmanın genişlemesiyle kamuya alınacak toplam taşeron sayısı 900 bini bulacak. Maliye ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bürokratlarının son şeklini vermedikleri çalışmaya yönelik aynı işi yapanların farklı ücret almaları nedeniyle maaş adaletsizliğine yol açabileceğine yönelik eleştiri yapılıyor. Taslağın son halinde veya Meclis sürecinde 1 Kasım sonrasında işe başlayanların da düzenlemeye dahil edilmemesi halinde kamu idareleriyle belediyeler ve il özel idarelerinde yaklaşık 720 bin asıl ve yardımcı iş yapan taşeron personel kamuda 'Özel Sözleşmeli Personel' pozisyonunda istihdam edilecek. Taşeron işçilerin kıdem tazminatında hak kaybı olmayacak. Kıdem tazminatı devlet garantisi altında olduğu için öncelikli olarak kadroya alındığı kuruma geçiş yapılacak. Kapsama giren personelin, yasa çıktıktan sonra 1 ay içinde talepte bulunması gerekiyor. İlgili kamu kurumları başvuruları aldıktan sonra güvenlik araştırmaları yapılacak.
3 YILLIK SÖZLEŞME VE SINAV ŞARTI
Kamuda istihdam edilecek 'Özel Sözleşmeli Personel' pozisyonunda üçer yıllık sözleşme yapılacak. 65 yaşını doldurmuş taşeron işçi düzenlemeden yararlanamayacak. Kamuya geçişte kişinin mesleği ve kamu hizmetini yapabilmesi için gerekli bilgi ve donanıma sahip olup olmadığını belirlemeye yönelik sınav yapılacak.