KAMU
'Taşeron mevzuatı için yeni bir yasal düzenlemeye gidilecek'
Hak-İş Konfederasyonu Genel Başkanı Mahmut Arslan, metal çalışanlarının eylemlerine ilişkin, "Kendilerini dev aynasında görenler, işçilere tepeden bakanlar, Türkiye'yi dışarıdan yönetmek arzusunda olan bir kısım uluslararası güç odaklarının Türkiye'deki şubeleri ne yazık ki çalışanlarına reva gördükleri asgari ücretin biraz üzerindeki ücretlerle dünyaya otomotiv satan anlayış, bu eylemlerle gerçekten duvara çarpmıştır" dedi.
Hizmet-İş Sendikası ile Kocaeli Büyükşehir Belediyesi arasında, Antikkapı Restoran'da gerçekleştirilen Toplu İş Sözleşmesi İmza Töreni'nde konuşan Arslan, metal işçilerinin mücadelesinin, Türkiye işçi hareketinin tarihinde bir ilk olduğunu söyledi.
İşçilerin, Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası'na bağlı iş yerlerinin patronları tarafından uzun yıllar baskı altında tutularak, her türlü direncinin kırılıp, itiraz yollarının kapatıldığı, sendika tarafından da işçilerin bütünüyle kuşatıldığı bir yapıya, metal işçilerinin isyan ettiğini ifade etti.
Metal işçilerinin direnişini Hak-İş olarak desteklediklerini kaydeden Arslan, şöyle devam etti:
"Kendilerini dev aynasında görenler, işçilere tepeden bakanlar, Türkiye'yi dışarıdan yönetmek arzusunda olan bir kısım uluslararası güç odaklarının Türkiye'deki şubeleri, ne yazık ki çalışanlarına reva gördükleri asgari ücretin biraz üzerindeki ücretlerle dünyaya otomotiv satan anlayış, bu eylemlerle gerçekten duvara çarpmıştır. O yüzden metal işçilerinin onurlu, haysiyetli mücadelelerini buradan tebrik ediyorum, teşekkür ediyorum.
Aslında onlar, sendikal harekete de mesaj verdiler. Hiçbir şey artık eskisi gibi olmayacak. Hiçbir şey artık eylemlerden önceki gibi olmayacak. Sadece belli güç odaklarıyla iş birliği yaparak, karanlık bir kısım ilişkilerle sendikacılık yapmak isteyenlerin de maskeleri düşmüştür. Biz Hak-İş olarak, bu mücadelede metal işçilerinin hep yanında olduk, bundan sonra da onlarla birlikte olacağız ve bu karanlık yapıyı tasfiye etmek için elimizden gelen bütün çabayı göstereceğiz. Bunun için de metal işçilerinin bu tarihi yürüyüşünde Hak-İş onlarla beraber omuz omuza yan yana mücadelesini sürdürecektir."
- "Metal işçilerinin eyleminden sendikalar ve işverenler ders almalı"
Metal işçilerinin toplu olarak sendikadan istifa ettiklerini ancak işverenin ısrarla, inatla o sendikayı tutmaya devam etiğini, baskı yaptığını savunan Arslan, bunu kabul etmelerinin mümkün olmadığını belirterek, "Metal işçilerinin bu direnişi aslında bu yapının kırılması ve bu yapının tasfiye edilmesini sağlamıştır. Umarım bütün sendikalar ve işverenler buradan yeterince ders alır" diye konuştu.
Hak-İş Konfederasyonu olarak Türkiye'de bir kaos, bir çatışma ortamı istemediklerini, iş yerlerinin kepenk kapatmasını, üretimin durmasını istemediklerini kaydeden Hak-İş Genel Başkanı mahmut Arslan, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Ama bu adaletsiz haksız ve gerçekten çalışanlara dayatılan bu baskı sistemine itiraz etmek de bizim hakkımız. Dünyanın pek çok ülkesine otomobil satanlar ve her yıl karlarına yeni karlar katanlar, bir taraftan topluma tepeden bakan anlayış, imzaladıkları toplu sözleşmeleri yeniden masaya yatırıp, çalışanların taleplerini tekrar müzakere etme noktasına gelmiştir. O yüzden işçiler burada hem o karanlık sendikaya mesaj vermiştir hem de Türkiye'nin kremasını yiyen patronlara da başka bir mesaj vermiştir. Her iki tarafın da umarım bu mesajı doğru anlamasını ve algılamasını bekliyoruz."
- "Taşeron mevzuatı için yeni bir yasal düzenlemeye gidilecek"
Türkiye genelinde Hak-İş'e bağlı sendikaların taşeron firmalardaki işçilerle ilgili yoğun bir örgütlenme çalışması yaptığını anlatan Arslan, başta hastaneler olmak üzere, tüm kurumların taşeron firmalardaki çalışanların sendikalaşmasını gerçekleştirmeye çalıştıklarını dile getirdi.
Taşeron sisteminin artık Türkiye'nin de taşıyamayacağı bir noktaya geldiğini söyleyen Arslan, Başbakan Ahmet Davutoğlu ile en son yaptığı görüşmede, 7 Haziran'dan sonra kurulacak hükümetin ilk gündem maddesinin bir tanesinin, bu taşeron mevzuatındaki eksik kalan hususların giderilmesi için yeni bir yasal düzenlemeye gidileceği konusunun gündeme geldiğini ifade etti.
Hak-İş'e bağlı 100 bine yakın taşeron çalışanı için toplu sözleşme süreçlerini başlattıklarını aktaran Hak-İş Konfederasyonu Genel Başkanı Mahmut Arslan, "Bizim tespitlerimize göre 1 milyon 200 bin civarında kamuda taşeron işçi çalışıyor. Bunların 400 binden fazlası belediyelerde, 800 bini de kamunun çeşitli kurumlarında çalışıyor. Başta geçici işçilikteki 5 ay 29 gün konusu olmak üzere, muvazaa kararlarının yerine getirilmesi, asıl işte taşeron işçinin çalıştırılmaması gibi yasal düzenlemelere uygun yeni bir yasal düzenlemeyle bu sıkıntıları ortadan kaldıracağız" diye konuştu.
Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu da toplam 2 bin 69 işçiyi kapsayan toplu iş sözleşmesinde, işçilere 2015'in ilk altı ayında yüzde 6, ikinci altı ayında yüzde 6 ve 2016'da da enflasyon artı 1 oranında zam yaptıklarını belirtti.
Her iki tarafında memnun olduğu güzel bir sözleşme yaptıklarını ifade eden Karaosmanoğlu, ocak ayından geçerli olan sözleşme farklarının, Ramazan ayından önce çalışanların hesaplarına yatırılacağını sözlerine ekledi.
Konuşmaların ardından toplu iş sözleşmesi, Arslan ve Karaosmanoğlu tarafından imzalandı.