KAMU
Taşeron işçiyle ilgili düzenlemede son gelindi
Sayın Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ile yaptığımız görüşmede, taşeron işçilerle ilgili yürüttükleri çalışmalarının son aşamaya geldiğini ve çalışmanın en kısa sürede sosyal taraflarla paylaşılacağını söyledi
14 Şubat 2014, Cuma
Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, "Sayın Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ile yaptığımız görüşmede, taşeron işçilerle ilgili yürüttükleri çalışmalarının son aşamaya geldiğini ve çalışmanın en kısa sürede sosyal taraflarla paylaşılacağını söyledi" dedi.
Arslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kamuoyunda taşeron olarak bilinen alt işverenliğin çalışma hayatının en önemli sorunlarından birisi olduğunu belirterek, bu sorunun ortadan kaldırılması için uzun süredir çaba harcadıklarını söyledi.
Taşeron işçilerin iş güvencesinin bulunmadığını, kıdem tazminatından yararlanamadığını ve sosyal haklara sahip olmadığını ifade eden Arslan, en son yapılan Üçlü Danışma Kurulu'nda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı yetkililerinin kendilerine çözüme dair öneriler sunduklarını, buna karşı kendilerinin de önerilerde bulunduğunu dile getirdi.
-"Muvazaa kararları uygulanmalı"-
Bakanlığın bir süredir taşeron işçilerin sorunlarını çözecek bir düzenleme üzerinde çalıştığını ve bunun sonuçlarının kamuoyunda merakla beklendiğini vurgulayan Arslan, şöyle konuştu:
"Sayın Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ile yaptığımız görüşmede, taşeron işçilerle ilgili yürüttükleri çalışmalarının son aşamaya geldiğini ve çalışmanın en kısa sürede sosyal taraflarla paylaşılacağını söyledi. Sayın Bakan, çalışma neticesinde bazı yeni düzenlemelerin olabileceğinden bahsetti ama bu konuda ayrıntı vermedi. Bu konuda bizim taleplerimiz belli. Özellikle muvazaa kararlarının uygulanmasını, 4857 sayılı İş Kanunu'nun 2. maddesine dokunulmamasını, yine aynı yasanın aynı maddesinin 8 ve 9. fıkralarının çıkartılmasını istiyoruz. Bunların dışında, ihale yasasında değişiklik yapılmasını, taşeron işçilerinin alt işveren işçi olarak mahkeme kararlarıyla sayılmayanların kadrolarının verilmesini, alt iş veren olarak kalacakların sendikal hakların sağlanıp, toplu sözleşme düzenine geçilmesini talep ediyoruz. Bu taleplerimizin her zaman arkasındayız. Dilerim bakanlık bu sorunun çözümü konusunda köklü bir değişikliğe gider ve kamuda çığırından çıkmış bu uygulamaya son verilir."
-Taşeron işçilere sendikaya üye olma daveti-
Arslan, sendikalaşmanın taşeron işçilerin sorunlarının çözümüne önemli katkılar sağlayacağını belirterek, bu kapsamda Hizmet-İş'in kuruluşunun 35. yıl dönümünde "Sendika Seni Korur" ve "Hakkın Bize Emanet" temasıyla örgütlenme kampanyası başlattıklarını anımsattı.
Örgütsüz yapıların sorunlarını etkin bir şekilde dile getirmekte ve sorunlar çözümüne yönelik muhatap bulmakta zorlandığına dikkati çeken Arslan, "Tüm taşeron işçilerini sendikalara üye olmaya, özellikle de Hak-İş'e bağlı sendikalara üye olmaya davet ediyorum. Çünkü taşeron işçilik konusundaki mücadelenin en etkili yolu sendikalardan geçiyor" dedi.
Türk-İş'in 15 Şubat'ta Ankara'da yapacağı taşeron işçiliği protesto mitingine kendilerinin de davet edildiğini belirten Arslan, mitingi taşeron sorunun çözümü açısında olumlu bulmakla birlikte, mitingin çağrısının olayın öznesi olan taşeron işçileri sendikal mücadeleye katacak nitelikte olmamasını eksiklik olarak gördüğünü söyledi.