KAMU
Taşeron İşçilere KPSS Bilgilendirmesi
Taşeron İşçilere KPSS Bilgilendirmesi
08 Mayıs 2014, Perşembe
Kısa bilgi
2014 KPSS lisans sınavı Temmuz'da yapılacak. Başvurular ise 5 Mayıs'ta başladı ve 14 Mayıs'ta sona erecek. Başvuruların kaçırılmaması önem arz ediyor.
Önceki kılavuzlardan farklı olarak 2014 kılavuzunda adayların çalışma bilgileri isteniyor. Seçeneklerden birisi ise "kamu kurumunda işçi olarak çalışıyorum". Bu ifade kamu işçileri ile kamuda çalışan taşeron işçilerinin hangi seçeneği işaretleyeceği sorusunu akıllara getirdi.
Devlet Memurları Kanununda hangi istihdam türleri var?
657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4 çeşit istihdam türü vardır. Bunlar Memur (4/A), Sözleşmeli Personel (4/B), Geçici Personel (4/C) ve İşçi (4/D) olarak belirlenmiştir. Şunu vurgulayalım ki; 657 sayılı DMK'da 4 çeşit istihdam türü olduğu halde sadece memur unvanlı kadrolar bu Kanuna tabidir. Adı üstünde kanunun adı da "memur" kanunudur.
Kamu işçisi nedir?
Kamu işçileri 657 sayılı Kanunun 4. Maddesini (d) bendinde yer almaktadır. Ancak burada sadece tanımı verilmiş olup, bunlar DMK'ya tabi değildir. Bu işçiler ister sürekli ister geçici olsunlar 4857 sayılı İş Kanununa tabidirler. Sürekli işçiler kadroya bağlı, geçici işçiler ise pozisyona bağlı olarak çalışırlar. Dikkatle belirtelim ki; kamu işçileri ile taşeron işçileri farklı şeylerdir. Kamu işçilerinin işvereni kamu kurumlarıdır.
taşeron işçi nedir?
1- Devlet Memurları Kanununda yer alan istihdam türlerinden biri değildir. Bu yüzden işverenlerini kamu kurumları olarak algılamak yanlıştır.
2- Kamuda çalışabilmelerinin dayanağı ise özel kanunlarda ve DMK'da yer alan "dışarıdan hizmet satın alma" usulüne izin verilmesidir.
3- Bu kişiler özel bir firmanın çalışanıdır ve yine 4857 sayılı İş Kanununa tabidir.
4- Bu kişiler kamu görevlisi, kamu çalışanı ya da kamu işçisi değildir.
Kamu görevlisi olduklarını iddia etmek yanlıştır
Konuyu şu şekilde ele alalım. 2 kişi özel sektördeki bir firmaya temizlik görevlisi olarak giriyor. Bunlar bu firmanın elemanıdırlar ve iş kanununa tabi işçi statüsündedirler. Ancak bunlardan birisi bir markete diğeri ise bir kamu kurumuna temizlikçi olarak gönderilmektedir. Bunlar artık farklı alanda çalışsalar dahi yine firmanın elemanıdırlar ve işverenleri hala aynı firmadır. Bu durumda kamuda çalışanın diğerinden herhangi bir üstün yanı veya farklılığı yoktur. Aynı şekilde kendilerini sırf kamu kurumunda çalıştıkları için farklı hakların da sahibi olabilme konusunda yönlendirmeleri de yanlıştır.
Kamuda çalışma bilgisi boş bırakılacak
Yukarıdaki açıklamalar neticesinde 2 madde ile konumuzu tamamlayalım:
1- Kamuda çalışan taşeron işçilerin kamu dışındaki özel sektörde çalışan taşeron işçilerden farkı yoktur ve bunlar kamuda memur, sözleşmeli personel veya işçi statüsündeki çalışanlardan birisi değildirler.
2- Kılavuzda yer alan çalışma bilgisinde 3 farklı statü verilmiş olsa bile bakıldığında görülüyor ki 657'de belirtilen kesimden bahsedilmektedir. Taşeron işçiler ise bu kapsamda da olmadıkları için bu alanları boş bırakacaklardır.
Kutay Seymen ARIKAN