KAMU
Taşeron işçi sorunlarına yeni bir açıklama geldi!
Bakan Faruk Çelik'ten yeni bir açıklama geldi! Bakan Faruk Çelik taşeron işçi mevzusuna el atmışken, bugün de kıdem tazminatı sorununun çözümü için her iki tarafında masaya oturması şart dedi. Bakan Faruk Çelik'ten yepyeni taşeron işçi açıklaması.
08 Ekim 2013, Salı
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'ten bugün yepyeni bir açıklama geldi. Özellikle taşeron işçilerin kıdem tazminatı sorunu üzerine odaklanan Bakan Faruk Çelik'ten gelen bu yeni açıklama uzlaşmacı bir tavır sergiliyor. Her iki tarafın, yani hem işçilerin hem de işverenlerin aynı masaya oturmasının şart olduğunu dile getiren Bakan Çelik, bunun hem şart hem de mümkün olduğunu dile getirdi.
Yaptığı son açıklamasında Bakan Faruk Çelik şunları söyledi: “İşverenler mevcut kıdem tazminatı sisteminde işçiye ödenmesi gereken kıdem tazminatının sadece yüzde 20’sini ödüyor. Geri kalan yüzde 80’lik kısım işçinin kendi isteğiyle işten ayrılması, istifası ya da çeşitli girdi-çıktı yöntemleriyle işçiye ödenmiyor, işverenin cebinde kalıyor. İşveren hazır yüzde 20’sini ödediği bir sistem zaten varken yüzde 100’ünü ödeyeceği yeni bir kıdem fonuna karşı çıkıyor. Biz buna rağmen işvereni fona ikna edebiliyorken işçinin karşı tavır göstermesini anlayamıyoruz.”
Taşeron işçilerin kıdem tazminatı ve kadro sorunlarında son tahlilde herhangi bir değişiklik yok, Bakan Faruk Çelik Ekim ayı sonunda mevcut hazırlanan tasarıyı Başbakan Erdoğan'a götürecek...
İşte Bakan Çelik'in o açıklamaları:
Bakan Çelik, Çalışma Meclisi'ne götüreceği dosyayı açıkladı Bakan Faruk Çelik, çalışma meclisi'ne götüreceği dosyayı anlattı. Çelik, "Kamuda işçileri üç statüye ayıracağız. Taşeron yerine asıl işçi olacaklar. Kıdem Tazminatı Fonu'ndan korkmayın, sadece yeni işe girenler için geçerli olacak" dedi.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, 9 yıl aradan sonra bugün Başbakan Erdoğan başkanlığında toplanacak Çalışma Meclisi'ne götüreceği dosyayı, anlattı. Çelik, taşeron işçiler konusunda kamunun yanlış politika izlediğini belirterek, "Asıl işçi ihtiyacını belirleyeceğiz ve bunların taşeron olmasını önleyeceğiz. Kıdem tazminatı fonu korkulduğu gibi değil, fon taşeron işçiler ve yeni işe girenler için geçerli olacak" dedi.
Kıdem tazminatında geriye dönüş olamaz
Hak-İş Başkanlar Kurulu sonuç bildirisinde, kıdem tazminatına ilişkin, mevcut kazanılmış haklarda geriye gidişe neden olacak herhangi bir düzenlenmenin asla kabul edilemeyeceği bildirildi.
Hak-İş Başkanlar Kurulu sonuç bildirisinde, kıdemtazminatında mevcut kazanılmış hakların geriye gidişinin söz konusu olamayacağı belirtilerek, Hak-İş'in, mevcut kazanılmış haklarda geriye gidişe neden olacak herhangi bir düzenlemeyi asla kabul edemeyeceği ve bunu tartışma konusu dahi yapmayacağı bildirdi.
Konfederasyondan yapılan açıklamada, dün toplanan Başkanlar Kurulunun aldığı kararlar açıklandı.
Başkanlar Kurulunun 6 maddelik sonuç bildirisinde, Hak-İş Konfederasyonu Başkanlar Kurulu'nun, çalışanların insan onuruna yaraşır saygın iş ve yaşam şartlarına kavuşması için başta sendikalar olmak üzere bütün sivil toplum örgütlerini, siyasetçileri, tüm kamuoyunu insan onuruna yakışır çalışma koşullarının oluşması için birlik olmaya davet edildiği belirtildi.
Sonuç bildirisinde, kıdem tazminatı konusunda, yeni işe girecekler de dahil istisnasız her çalışan içingüvence altına alınacak, haksızlıkların, adaletsizliklerin yaşanmayacağı, kazanılmış haklardan geriye gidiş olmayacak şekilde yeni bir sitemin geliştirilmesinin talep edildiği bildirildi.
Bildiride, kıdem tazminatı konusunda alınan karar şöyle sıralandı:
"Hak-İş, kıdem tazminatı konusunda mevcut ve yeni işe girecek çalışanlar dahil olmak üzere kazanılmış haklardan geriye gidiş olmayacak şekilde özellikle özel sektörde yaşanan ve çalışanların mağduriyetine neden olan kıdem tazminatı sorununun çalışanlar lehine çözüme kavuşturulması için konuşmaktan, çözüm önerilerini tartışmaktan yanadır. Hak-İş Konfederasyonu olarak, kıdem tazminatı konusundaki tavrımız açık ve nettir. Konfederasyonumuz kıdem tazminatı konusunda 30 günü esas alan bir fon oluşturulması yönündeki görüşlerini geçmişten bugüne savunmaktadır. Tartışmaların 2002 yılındaki Bilim Kurulunca hazırlanan Kanun Taslağı üzerinden gerçekleştirilmesi gerektiğine inanıyoruz. Kıdemtazminatında mevcut kazanılmış hakların geriye gidişi söz konusu olamaz. Hak-İş, mevcut kazanılmış haklarda geriye gidişe neden olacak herhangi bir düzenlemeyi asla kabul edemez, bunu tartışma konusu dahi yapmaz."
-"Kölelik sistemiyle eş değer"
Alt işverenlik/taşeron çalışma konusunun çalışma hayatının en temel sorunu haline geldiği vurgulanan sonuç bildirisinde, "Hak-İş Konfederasyonu olarak kölelik sistemiyle eş değer bir hale gelen ve kabul edilemez bulduğumuz alt işverenlik uygulamasını teşvik eden politikaların terk edilmesi gerektiğine inanıyoruz. Bu çerçevede çalışma şartlarında hukukun delindiği, düşük ücretli ve sendikasız bir yapı oluşturma niyeti ile istismar edilen alt işverenlik uygulamasına ilişkin mevcut durumun ıslah edilmesine yönelik çalışmalar ülkemizin de kabul ettiği 94 sayılı ILO Sözleşmesi ve yargı kararları doğrultusunda acilen başlatılmalıdır" ifadelerine yer verildi.