KAMU
Taşeron işçi’ kadro için bekliyor
İlgili yasal yönetmelikler çıktı, kamuda artık kanuna aykırı taşeron işçi çalıştırılması en baştan engellenecek ve kamuda çalışan taşeron işçisinin kıdem tazminatı doğrudan kamu kurumları tarafından ödenecek.
Bu düzenlemeler yapılmakla beraber, taşeron konusunda geçmişin hesabı kapatılmadan, yani mahkeme kararıyla kadro hakkını elde etmiş işçilere kadroları verilmeden sorunun çözüldüğünü söylemek doğru olmaz. Bu nedenle taşeron işçilerine mahkeme kararı ile elde ettikleri haklar verilmeli, taşeron kullanımı sınırlanmalı ve taşeron sorununu kalıcı olarak çözecek adımlar atılmalıdır.
İhaleye nasıl çıkılacak?
Kamu kurum ve kuruluşlarında yardımcı bir işin veya teknolojik nedenle uzmanlık gerektiren işlerin taşerona verilebilmesi için ihaleye çıkılması gerekiyor. Kamu İhale Kanunu uyarınca gerçekleştirilen bu ihaleler sonucunda işi alan taşeron şirketler ilgili kamu kurumunun düzenlediği ihalenin şartnamesine göre çalışmaya başlıyorlar.
Yayımlanan yeni yönetmelik uyarınca kamu kurumları bir işi taşerona vermek için ihaleye çıkarken statülerine göre Maliye Bakanlığı’ndan veya Hazine Müsteşarlığı’ndan onay almak zorundalar. Yani kamu kurumları kendi kafalarına göre ihaleye çıkamayacaklar.
Maliye Bakanlığı’nın veya Hazine Müsteşarlığı’nın uygun görüş verdiği bir ihale sonucu taşeron işçi çalıştıran kamu kurumunda, taşeron işçisini ihale şartnamesinde yer alan işler dışındaki işlerde çalıştıran veya Kanuna aykırı taşeron işçi kullanımına neden olan amir ve memurlara idarenin uğradığı zarar için rücu edilebilecek. Ayrıca bu kişilere disiplin cezası verilebileceği gibi 5 maaş tutarında idari para cezası uygulanacak. Yani Maliye Bakanlığı’nın veya Hazine Müsteşarlığı’nın uygun gördüğü ihale şartnamesinin dışında taşeron işçi kullanan amir veyamemur bunun bedeline doğrudan kendisi katlanacak.
Taşeron işçilerinin yaşadığı en büyük sorunlardan bir tanesi de kıdem tazminatı alabilmekti.
İşçiler kıdem tazminatlarını alabilmek için çalışmış oldukları kamu kurumuna IBAN’ları, çalıştığı kurum ve kuruluşlarının listesi ve iş sözleşmelerinin fesin nedeni gösterir belgeyi içeren dilekçeleri ile başvurduklarında kamu kurumları kıdem tazminatlarını hesaplayacak ve doğrudan IBAN’larına yatıracak.
Yani işçiler taşeron şirketlerin peşinden koşmadıkları gibi “kıdem tazminatım ne zaman ödenecek” diye endişeye de kapılmayacaklar.
Pazar günü yayımlanan yönetmelik yayım tarihinde yürürlüğe girdi fakat hükümleri 11 Ağustos 2014’ten itibaren geçerli. Yani 11 Ağustos ve sonrasında kamuda taşeron şirketlerde çalışan işçiler eğer o günden bu yana taşeron şirketlerden kıdem tazminatlarını alamamışlarsa doğrudan kamu kurumlarına başvurabilirler. İlgili belgeleri kamu kurumuna teslim eden işçiler kıdem tazminatlarını kamu kurumlarından alabilecekler. cem kılıç milliyet