KAMU
Taşeron işçi alımı kimleri kapsıyor?
Türkiye yerel seçimlere 3 aydan az bir süre kala kamu, taşeron işçilere yeni düzenlemeler getirerek taşeron işçilerine kapıyı açmaya hazırlanıyor.
11 Şubat 2014, Salı
Türkiye yerel seçimlere 3 aydan az bir süre kala kamu, taşeron işçilere yeni düzenlemeler getirerek taşeron işçilerine kapıyı açmaya hazırlanıyor. Türkiyede taşeron işçilerin sayıları 600 bini bulan taşeron işçilerin kamuda kadrolu olması için yapılan son açıklamalar. İşte tüm ayrıntılarıyla..
TAŞERONA YENİ HAKLAR
Ocak ayında beklenti içinde olan önemli bir kesimde taşeron işçiler. Bu işçiler için hazırlanan yeni yasa taslağının son şeklinin Ocak ayında ortaya çıkması bekleniyor. Böylece 1 milyonun üzerindeki taşeron işçilerin izin hakkından, maaşlarına kadar özlük haklarında bir iyileştirme yapılacak. Taslak yakında sosyal taraflarla paylaşılacak.
600 BİN TAŞERON İŞÇİSİNİN 23 BİNİNE KADRO GELEBİLİR
Çalışma Bakanlığı taşeron işçilerinin kadroya alınması konusunu sendikalar ve ekonomiden sorumlu bakanlarla masaya yatırdı. Bu ay içerisinde taşeron çalışanlarıyla ilgili hususlar öyle ya da böyle bir karara bağlanacak. Ekonomi yönetimi tüm taşeron çalışanlarının kadroya alınmasına sıcak bakmıyor.
Kamuda personel maliyetlerinin zaten yüksek olduğunu, yeni kadroların yükü ağırlaştıracağını savunuyor.
Maliye engeline takılıyor Çalışma Bakanlığı ise "taşeron yasasını" çıkarma konusunda ısrarlı. Kanun taşeron çalışanlarının mali hakları ve çalışma düzenlerine yeni kurallar gelecek. Örneğin taşeron çalışanlarının ücretleri emsal asıl işveren işçi ücretlerinden farklı olamayacak. Ancak kanun tasarısında bu çalışanların kadro talepleri yer bulmuyor.
Bakanlıklar kendi aralarında anlaşırlarsa kadro işi başka bir kanunla düzenlenecek.
Ekonomi yönetimi yaklaşık 600 bine yakın taşeron çalışanın kadroya alınmasına sıcak bakmıyor. Diğer yandan özelleştirme mağduru olarak ifade edilen 23 bin 4-C'li için durum farklı olabilir. Ayrıca karayollarında çalışan ve dava açıp kazanan taşeron işçiler için de kadro verilebilir.
ÖZLÜK HAKLARI KORUNACAK
Taşeron yasası çıkarsa, en çok kamuda çalışan taşeron işçileri bundan olumlu olarak etkilenecek. Çünkü kamuda yüz binlerce taşeron işçisi var.
Temizlik ve güvenlik alanında yaklaşık 500 bin kişi. Sağlık Bakanlığı'na bağlı hastanelerde 17 bine yakın taşeron çalışanı var. Bu çalışanların kanunlardan kaynaklanan haklarının kullanılması yönünde daha ileri adımlar atılacak, bir anlamda kadroya geçmeseler bile özlük haklarının korunması garanti altına alınacak.
ASIL İŞLERİ ONLAR YAPIYOR
Kamuda taşeron çalışanlanyla ilgili çok yanlış bir uygulama var. Kamuda taşeron işçisi olarak çalışanlar devletin yani asıl işverenin işçisiyle aynı işleri yaparken, aynı haklara sahip olamıyorlar. Kamusal sektör ve alanlarda istihdam edilen taşeron işçileri, İş Kanunu'na göre sadece alt ve yardımcı işlerde çalıştırılmaları gerekirken, asıl işlerde çalıştırılıyorlar. Bu da son dönemde uyuşmazlıkların artmasına neden oluyor. İşçi sendikaları harekete geçtiler ve asıl işçilerle aynı işi yaptıkları halde taşeron çalışanı olmalarının haksız olduğunu belirterek dava açmaya başladılar.
7 BİN İŞÇİ DAVAYI KAZANDI
Karayolları Genel Müdürlüğü'nün işyerlerinde sendikalaşan yaklaşık 7 bin işçi yaptıkları işin aslında "asıl iş" olduğunu, dolayısıyla taşeron işçi olarak değerlendirmenin yanlış olacağını iddia ederek dava açtı ve davayı kazandı.
İş Mahkemeleri verdikleri kararlarda, Karayolları Genel Müdürlüğü ile taşeron işveren arasındaki sözleşme ilişkisini muvazaalı, yani bir anlamda anlaşmalı bulduğundan, işçilerin ilk işe girdikleri tarihten itibaren Karayolları işçisi olduklarına karar verildi.
Kararlar, Yargıtay'da onanıp kesinleşti. Ancak hiçbir işçi kadroya geçirilmedi.
DAVA KAZANAN İŞÇİYE KADRO
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım Haziran 2012"de Maliye Bakanlığı'ndan kadro talebinde bulundu. Ancak, Maliye kadroları vermedi.
Karayolları ile Türkiye YolIş Sendikası arasında kağıt üzerinde "taşeron işçisi" olarak adlandırılan işçileri de kapsayacak şekilde toplu sözleşme imzalandı. Ne var ki sözleşmenin gerekleri de yerine getirilmedi.
İşçiler alacaklarının tahsili istemiyle dava açtı. Maliye, çözüm aramaya başladı. Böyle bir durumun olmaması için kanun tasarısına "asıl iş" ve "yardımcı işlerin" neler olduğu açıkça yazılacak.
İŞÇİLER 2 MİLYAR LİRA ALACAKLI
Bu toplantılar neticesinde Maliye Bakanlığı işçilerin geçmişe dönük alacaklarından vazgeçmeleri ve bunun karşılığında devlete mali yük getirmeyecek bir ücret üzerinden kadroya geçirilmelerini uygun buldu.
Yargı kararıyla Karayolları Genel Müdürlüğü işçisi olduklarına karar verilen işçilerin Devletten olan alacakları 2 milyar lirayı bulan Karayollarında bu kapsamda 8.761 işçi çalışmakta.
Ancak bu sorun sadece sözkonusu işçileri değil, bu işçilerin aileleriyle birlikte yaklaşık 40 bin kişiyi ilgilendirmekte.
Bu konuda ne yapılacaksa bir an önce yapılmalı. Çünkü tüm kamu taşeron işçileri adına karayollarında yaşanan durumun çözülmesi kadro meselesine de bir açıklık bu para her geçen gün artıyor, getirecektir.
TAŞERON İŞÇİ SAYISI VE SON KADRO GELİŞMESİ
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, kamu kurum ve kuruluşlarınca hizmet alımı yoluyla çalıştırılan taşeron firma işçilerinin kamu kurum ve kuruluş kadrolarına atanmalarına yönelik bakanlığınca yürütülen herhangi bir çalışma bulunmadığını bildirdi.
TAŞERON İŞÇİ SAYISI VE SON KADRO GELİŞMESİ
CHP Ankara Milletvekili Levent Gök'ün soru önergesini yanıtlayan Çelik, "Kamu kurum ve kuruluşlarınca hizmet alımı yoluyla çalıştırılan taşeron firma işçilerinin asıl işveren olan kamu kurum ve kuruluşlarının işçisi sayılmalarına veya kamu kurum ve kuruluş kadrolarına atanmalarına yönelik olarak bakanlığımızca yürütülen herhangi bir çalışma bulunmamaktadır" dedi. Kamuda 588 bin taşeron çalışıyor Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı verilerine göre, kamuda 585 bin 788 ve özel sektörde 419 bin 466 kişi taşeron işçisi olarak istihdam ediliyor. Rapora göre taşeron işçiliğin en yaygın olduğu sektörler, 471 bin kişi ile temizlik ve 318 bin kişi ile inşaat sektörü. Rapora göre, kamuda 16 bin 184 taşeron işçi sağlık sektörüne, 471 bin 442 taşeron işçi temizlik sektöründe, 117 bin 541 taşeron işçi güvenlik sektöründe, 34 bin 621 taşeron işçi ise dağıtım sektöründe çalışıyor.
Bir haber kanalında merak edien soruları cevaplayan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 4/C'liler ile iligli konuştu. Şimşek 4/C'liler kadroları ile ilgili merak edilenleri cevapladı...
Çalışma hayatında son günlerin tartışmalı konusu olan 4/C'liler ile ilgili konuşan Şimşek, hükümetin 4/C'lilere sahip çıktığını söyledi...
İŞTE ŞİMŞEK'İN KONUŞMASINDAN SATIR BAŞLARI...
AK Parti hükümetinden önce 4/c diye bir şey söz konusu değildi
Devletimiz 4/c'lilere hiç olmadığı kadar yardım etmiş ve onlara sahip çıkmıştır.
MEMUR SEN 4/C'LİLERİN KADROSU İÇİN ÇELİK İLE GÖRÜŞTÜ
Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, Bakan Faruk Çelik ile görüşerek; Toplu Sözleşme ve Kamu Personel Danışma Kurulunda görüşülen ve üzerinde uzlaşma sağlanan konular ve kamu görevlilerinin haklı beklentisi doğrultusunda Memur-Sen tarafından gündeme taşınan konularla ilgili yasal düzenlemelerin ivedilikle hazırlanarak yürürlüğe konmasını istedi.
Talepler içerisinde yer alan 4C'li personele yönelik madde şu şekilde:
Kamu personel sisteminde son dönemin en önemli gündem maddelerinin başında 4/C statüsündeki geçici personelin kadroya geçirilmesine ilişkin talep yer almaktadır. Buna bağlı olarak, söz konusu personelde yüksek bir beklenti oluşmuştur. Bu çerçevede, kamu hizmetine yönelik motivasyonunu daha üst seviyelere ulaştırmak ve konunun gündemden düşmesini sağlamak amacıyla 4/C'li personelin; öncelikle kadrolu (4/A) statüsüne geçirilmesi, bunun kesinlikle mümkün olmaması halinde ise bu personelin 4/B sözleşmeli personel olarak ya da kadrolu işçi (4/D) statüsünde mevcut görevlerini sürdürmeleri uygun olacaktır.
Mehmet Şimşek'ten açıklama
KAŞİP Genel Başkanı Aydın Kamu şirket personelleri kaşip farkıyla, taşeron işçinin iş hayatında yeni dönem müstakil yasa ile başlayacak. Kamu şirket personelinin iş hayatını düzenleyen 4857 sayılı is hukuku ülkemizde çalışan 600 bin kişiyi kapsamaktadır. Kamu Şirket Personelleri Derneği kaşip heyeti olarak
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ile makamında görüştü. Bakan Çelik ile yapılan görüşme sonrasında bir değerlendirme yapan Bu nedenle taşeron işçiler olarak talep ettiğimiz çalışmalar istediğimiz yönde gelişmemekteydi" diye konuştu.
15 Şubat 2014 tarihine kadar yapılacak müstakil yasanın torba yasa ile çıkmasına onay veren KAŞİP heyeti Maliye Bakanlığını da bu konuya ikna etti. Yapılan görüşmeler sonunda yargıda tazminat davalarının uzun zaman alması nedeniyle de Adalet Bakanlığı ve Çalışma Bakanlığı arasında bir hakem heyeti kurulacak. Çalışma bakanı, müsteşar ve çalışma genel müdür vekilleri ile KAŞİP heyeti arasında geçen 3 saatlik toplantı sonucunda müstakil bir yasa düzenlemesi öngörülüyor.
Sosyal heyet tarafların da dahil olması planlanıyor. Hakem heyetiyle ilgili çalışmaları çalışma il müdürlükleri yürütecek. İşten çıkan taşeron işçilerin 10 bin TL'ye kadar alacaklarının mahkemeye gitmeden hakem heyeti tarafından ödenmesi sağlanacak.
"Bakanlık heyetine kadro olmazsa konuşulacak bir şey yok sizi dinler gideriz" diyen kaşip heyetine karşılık olarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Çelik, "Bu kadar insana kadro verme şansımız yok; ancak düzenleme ile ilgili fikirlerinizi ve taleplerinizi yerine getirmeye hazırız" şeklinde cevap verdi,
Kadro verilmemesinin kendilerini derinden üzdüğünü kaydeden Aydın, bu konuda inisiyatifin kamu şirket personellerinde olduğun belirtti.
bakanlık açıklaması
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, son günlerde bazı basın yayın organlarında yer alan 600 bin taşeron işçisine kadro verileceğine dair haberlerin gerçeği yansıtmadığını bildirdi
Kamuda sayıları 600 bine yaklaşan taşeron işçilere kadro yolu açıldı. Edinilen bilgiye göre konu, Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nda (EKK) görüşüldü ve karara bağlandı.
Ocak sonu ya da şubat başında taşeron işçilerin kadroya alınması planlanırken bunun için gerekli olan yasal düzenlemenin ya Torba Yasa'ya konularak ya da Bakanlar Kurulu kararı ile gündeme geleceği öğrenildi.
Yıllardır tartışma konusu olan kamuda çalışan taşeron işçiler ile ilgili, yerel seçimlere 3 aydan az bir süre kala ciddi bir adım atılıyor. Kamuda çalıştığı halde kamudaki haklardan yararlanmayan taşeron işçilerle ilgili pazarlıklar uzun süredir devam ediyordu.
KIDEMLERİ NE OLACAK?
Bu işçilerin bir bölümü taşeronun değil kamunun işini yaptıklarını öne sürerek dava açmış ve büyük çoğunluğu da bu davaları arka arkaya kazanmıştı. İşte dava açıp kazananların kamuda kadrolu olarak işe alınacağı konuşulurken, tamamı için böyle bir çalışma gündeme geldi.
Kamuda sağlık, temizlik, güvenlik ve dağıtım alanlarında çalışan taşeron işçilerin kadroya geçişi sırasında birikmiş kıdemlerinin ne olacağı ise henüz netlik kazanmadı. Geçişin kıdem tazminatları ile mi yoksa, kıdemler silinerek mi yapılacağı konusunda görüşmeler sürüyor. Kamu ciddi bir yük olarak gördüğü kıdem tazminatlarını üstlenmeme eğilimindir.
TAŞERON NEDİR?
Taşeron, kendi işçilerini, bir işin yapımına yardımcı işlerde veya işin gereği uzmanlık gerektiren işlerde çalıştıran işverene denir. Yasada taşeron, "alt işveren" olarak düzenlenir.
Örneğin bir okulda eğitim verilmesi işi "asıl" iş, okulun temizlik işlerinin yapılması ise "yardımcı" iştir. Bu okulun temizlik işleri bir firmaya verilebilir. Bu firma kendi işçilerini bu okulun temizlik işlerinde çalıştırırsa taşeron işveren halini alır. Aynı şekilde okulun elektrik işlerinin yapılması da işin niteliği gereği "uzmanlık gerektiren" iştir.
Taşeron işçilerine karşı asıl işveren ve taşeron (alt işveren), birlikte yükümlülük taşır. Örneğin yukarıdaki örnekte okul idaresi, temizlik işini yapan taşeron işçilerin ücretlerinin ödenmemesinden veya diğer haklarının ihlal edilmesinden dolayı, taşeron firma ile birlikte doğrudan sorumludur. Bu okulda taşeron işçisi olarak çalışan işçi, işçilik hakları için hem taşeron firmaya hem de okul idaresine karşı dava açabilir.
Bir işyerinde yalnızca bu türden yardımcı veya uzmanlık gerektiren işler taşerona devredilebilir. Asıl iş taşerona devredilemez. Örneğin okulda eğitim verilmesi işi taşerona verilemez. Eğer böyle bir devir yapılmışsa asıl işveren ile taşeron arasındaki sözleşme geçersiz sayılır. Bu durumda taşeron işçileri, asıl işverenin işçisi kabul edilir. işçilerin işe alınma kapsamı nasıl olacak henüz bir açıklama yok. (star)