SENDİKA
Taşeron çalışmak ölüm demektir
Hava İş Sendikası binasının önünde buluşan İstanbul İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi ile THY işçileri yolu trafiğe kapatarak Bakırköy Özgürlük Meydanına yürüdü. Taşeron ölüm demektir yazılı pankartının taşındığı yürüyüşe, Şişecam fabrikasını işgal eden Kristal-İş, bir hafta önce Ankarada taşeron çalıştırmaya karşı kitlesel eylem yapan Yol-İş ve Tez Koop-İş üyeleri katıldı. Ayrıca Genel Maden İşçileri Sendikası Genel Başkanı Eyüp Alabaş, Yeraltı Maden-İş Eski Genel Başkanı Çetin Uygur, Sine-Sen Genel Başkanı Zafer Ayden, Enerji-Sen Genel Başkanı Kamil Kartal, Belediye-İş, BTS 2 Nolu Şube, direnişteki DHL işçileri, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği üyeleri de yürüyüşe katılanlar arasındaydı.
Yürüyüş sırasında Ya 305 işçi dönecek ya sözleşme bitecek,Madenci Hava-İş omuz omuza, İşçi düşmanı taşeron AKP , Taşeron çalışma ölüm demektir sloganları atıldı.
Hava-İş Genel Başkanı Atilay Ayçin konuşmasında, direnişin 250 gündür sürdüğünü ancak işten atılan işçilerin işe geri alınmasıyla sorunun bitmeyeceğini söyledi. Ayçin asıl sorunun sendikalar yasası, taşeronlaşma, Ulusal İstihdam Stratejisi olduğunu belirterek sömürünün ortadan kaldırılması gerektiğini vurguladı.
GMİS Genel Başkanı Eyüp Alabaş, Hava-İş direnişçilerinin Zonguldakta yapılan madenci yürüyüşüne katılmalarının kendilerini onurlandırdığını ve THY işçilerinin haklı mücadelesinin yanında olduklarını söyledi.
İstanbul İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi adına yapılan konuşmada, İSİG Meclisinin hem THY işçilerinin eylemine destek vermek hem de Ocak ayı iş cinayetleri raporlarını açıklamak üzere Bakırköy Özgürlük Meydanında buluşulduğu söylendi. Konuşmanın ardından Kozlu madenlerinde ve Antepte fabrikada ölen işçiler adına saygı duruşu çağrısı yapıldı.
İSİG Meclisi adına konuşan TMMOB İl Koordinasyon Kolundan Zafer Güzey, Ocak ayında 68 işçinin iş cinayetleri sonucu yaşamını yitirdiğini belirterek, bunlardan 16′sının madencilik, 15′inin inşaat ve 10′unun metal sektöründe yaşandığını belirtti. 7 Ocakta Zonguldak Kozluda 8 madenci ve 30 Ocakta Antepteki bir galvaniz fabrikasında 7 işçinin hayatını kaybettiğini hatırlatan Güzey, işçilerin ölümünden Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının sorumlu olduğunu söyledi. Güzey, havayolu işçilerinin direnişini de selamlarken, iş cinayetlerine karşı mücadeleyi kararlılıkla sürdüreceklerini belirtti.
Hava-İş üyeleri adına konuşan Deniz Eralp, Havacılık sektöründe insanca çalışma koşullarının oluşması ve sıfır kazaların alt yapısının oluşması ancak sendikalı ve toplu iş sözleşmeli bir çalışma düzeni ile sağlanabilir dedi. Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerine de değinen Eralp, ilk şartlarının 305 işçinin geri alınması olduğunu hatırlattı.
OSTİM ve İvedikteki patlamalarda hayatını kaybedenler anıldı
Ankara OSTİM Organize Sanayi Bölgesi ve İvedikte, 3 Şubat 2011de meydana gelen patlamalarda hayatını kaybedenler anıldı. OSTİM ve İvedikte meydana gelen 20 işçinin öldüğü ve 52 işçinin yaralandığı patlamaların yıl dönümünde OSTİM ve İvedikte hayatını kaybedenlerin yakınları anma eylemi yaptı. Anma törenine katılanlar arasında CHP Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka da vardı.
Patlamaların ikinci yılı dolayısıyla olay yerinde yapılan anmada, ölenlerin yakınları patlamaların bir iş kazası değil cinayet olduğunu söyleyerek bilirkişi raporunun hazırlanması, sorumluların bir an önce yargı önünde hesap vermesini istedi.
Patlamada hayatını kaybedenlerden Dursun Kavakın ablası Sibel Kavak, grup adına yaptığı açıklamada, Bugün burada kaybettiğimiz canlarımızı anmak için toplandık. Anacağız, ruhlarını şad etmek için dualar okuyacağız, sorumluların yargılanması ve cezalandırılması için de adalet mücadelemizi sürdüreceğiz dedi.
sendika.org