SENDİKA
Tarım Orman Hizmet Koluna İlişkin Talepler
1- 969
sayılı Kanun gereğince Bakanlığımızın Döner Sermaye İşletmeleri karından yıllık
olarak, memur personele ödenen Üretimi Teşvik Primi (ÜTP) ile ilgili olarak;
a) ÜTP’
nin 375 sayılı KHK kapsamı dışında tutularak, 375 sayılı KHK hükümlerine göre
memurlara yapılan ek ödemeden
mahsuplaşmanın yapılmaması,
b) Mahsuplaşmanın
yapılması durumunda, ödenen ÜTP brüt ve net tutarlarının, maaşlardan kesilen Gelir vergisi Matrahına
eklenmemesi,
c) Memur
personele ödenen ÜTP’den, personelin ek ödeme hakları saklı kalmak koşuluyla
“Yazılı Talepleri ile” feragat etme hakkı verilmesi.
d) ÜTP
dağıtım hesaplamaları yapılırken, personelin kullandığı yıllık izinlerin,
dağıtılacak üretimi teşvik pirimi hesabından düşülmemesi;
2- a) Gıda
Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’ nda Gıda Kontrol ve Denetim hizmetlerini
yürüten Gıda Denetçi ve Yardımcılarının yaptıkları işlemlerde, (özellikle cezai
işlemlerde) isim yerine kişiye özel kodlamaların veya numaraların (Kurum Sicil
Numarası…v.b. gibi) kullanılması,
b) Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’ nın asli görevleri içerisinde olan “Gıda Denetim”
faaliyetlerinde görev yapan teknik personele açık alan denetimlerinde ödenen
Arazi Tazminatı (Ek Tazminat) ödemelerinde kısıtlama getiren Açık Alan/ Kapalı
Alan sınırlamasının kaldırılması,
c) 5996 sayılı Kanun yürürlüğe girmeden önce, Bakanlığımız tarafından açılan “Gıda Denetçiliği Kursu” na katılarak “Gıda Denetçiliği Belgesi” almış Ziraat ve Veteriner Sağlık Teknisyen ve Teknikerleri, TAR-GEL personeli olan (Mühendis ve Veteriner Hekimlere) gıda denetim yetkilerinin iade edilmesi.
3- Orman Genel Müdürlüğü’ nde çalışan ve belirli bir
süre hizmeti olan Orman Muhafaza Memurlarına Kurum tarafından yapılacak bir
değerlendirme sınavı sonucu;
Kıdemli Orman Muhafaza Memuru, Baş Orman Muhafaza Memuru kadrosu verilmesi için yeni bir hiyerarşik yapı oluşturulması ve bu meslekte çalışan memurların Özel Hizmet Tazminatlarının artırılması
4- Kolluk
kuvveti görevi yapan orman muhafaza memurları ve diğer silah taşımaya yetkili personelin (Orman muhafaza memuru,
İşletme Şefi, İşletme Müdür yardımcısı, İşletme müdürü, vb.) Söz konusu
personelin çalışırken elde ettikleri zat-ı silahlarından, emekli olduklarında
alınan yüksek silah taşıma harcının, diğer kamu kurumlarında çalışan kolluk
kuvvetinde görevli personelden alınan miktar kadar harç alınması,
Açıklama : Toplumun ormanlardan beklentilerini sürdürebilir şekilde ve optimum düzeyde karşılamak ve ormanların gördüğü hizmetleri gelecek nesillerin yararlanmasına sunmak, ancak ormanların iyi bir şekilde koruması ile mümkün olur. Ülkemiz ormanları uzun yıllardan beri değişik sebeplerden dolayı sürekli baskı altında kalmış ve bunun neticesinde koruma ihtiyaçları ön plana çıkmıştır. Ormanların korunması, kollanması, kaçakçılıkla mücadele, açma ve yerleşme hizmetlerinde görev yapan memurlarımız orman suçlarının takibi, suç tutanaklarının tanzimi, arama, el koyma, zor alım işlemleri ve suçüstü hali ile idari para cezalarının uygulanması ile mahkeme kararlarının infazı nedeniyle suçlularla husumet oluşmakta, uzun süren davalar bu düşmanlığı kişinin en çok huzura ihtiyaç duyduğu emeklilik dönemine de yansımaktadır. Memurlarımız emeklilik döneminde de gerektiğinde kendilerini savunabilmeleri ve caydırıcı olabilmesi için silah taşıma zorunluluğu gerekmektedir. Bu durum orman çalışanlarının ve yargı sistemimizin önümüze koyduğu yadsınamaz bir gerçektir.
5- Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’ nün taşra teşkilatında görev yapan çalışanların, av yasağı sezonları ve diğer zamanlarda görevlerini ifa ederken yaşamış oldukları zorluklar (kaçak avcılıkla mücadelede hayati risk taşıyan olaylar, sınır illerinden giriş- çıkışlarda muhatap olunan denetim zorlukları, normal mesai saatleri dışında da her an göreve çağrılmaları… v.b durumlar) göz önünde bulundurularak; Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’ nde görev yapan tüm çalışanlara ek bir tazminat ödenmesi.
6- Orman muhafaza memurları orman işletme şefleri ile birlikte teknik içerikli damga, ölçme, sınıflama, ağaçlandırma, kadastro, silvikültür vb. faaliyetleri sürekli ve fiilen yürütmektedirler. Ayrıca son yıllarda orman fakültelerinin iki yıllık meslek yüksekokullarının ormancılıkla ilgili bölümlerinden mezun olanlar arasında sınavla istihdam edilmektedirler. Bu anlamda yukarıda sayılan orman muhafaza memurlarının koruma görevlerinin yanında fiilen yaptıkları işlerin bir çoğu teknik içerikli olup; muhafaza memurlarının çoğunluğunun eğitim durumları da teknik bölümlerdir. Genel İdare Hizmetleri Sınıfında yer alan Orman Muhafaza Memurları, Teknik Hizmetler Sınıfına dâhil edilmesi.
7- Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu’ nda sözleşmeli olarak çalışan personelin (4/A statüsüne) kadroya geçirilmesi.
8- Toprak
Mahsulleri Ofisi Genel Müdürlüğü ve Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü
personeline, 5553 sayılı Tohumculuk Kanunu’ nun geçici 3’üncü maddesi
gereğince,
“bir yıllık yıllık tutarı onaltı yaşını doldurmuş işçiler için geçerli olan bir aylık brüt asgarî ücret tutarının üç katını geçmemek kaydıyla” üretimi teşvik primi ödemesinin yapılabilmesi için gerekli olan YPK kararının çıkarılması.
9- Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’ nda TARGEL projesi kapsamında Köylerde sözleşmeli personel olarak görev yapmakta iken, 632 sayılı KHK ve 6495 sayılı Kanunla ile 4/A statüsüne geçirilen personelin, köyde istihdamından vazgeçilerek ilçe ve il merkezlerinde istihdam edilmesi.
10- Toplu
Sözleşme Hükümlerinin uygulanması konusunda isteksiz davranan Kamu Kurum ve
Kuruluşlarının ve Yöneticilerinin uyarılması.
Açıklama : “ Toplu taşıma Madde 4- Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile Orman Genel Müdürlüğü orman muhafaza memurları, resmi üniformalı bulundukları sürece belediyeler tarafından işletilen toplu taşıma araçlarından ücretsiz yararlanırlar.”
Bu Maddenin uygulanmasında İstanbul, Kocaeli, Sakarya Büyükşehir Belediyeleri Sorun çıkarmaktadır. Kayseri Büyükşehir Belediyesi ise Belediye otobüslerinde uygulamakta ancak metro / banliyo araçlarında uygulamamaktadır.