KAMU
TARGEL Personelinin Sorunları TBMM'de
Milletvekili Hülya GÜVEN, verdiği soru önergesinde;
-Avrupa Birliğine uyum sürecinde 01/01/2017 tarihinde başlatılan Tarımsal Yayımı Geliştirme Projesi (TAR-GEL) kapsamında, 6129 ziraat mühendisi ve 3872 veteriner hekimin Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının 81 İl Müdürlüğü tarafından tespit edilen “Çalışma Bölgelerine” KPSS sonucuna göre 4(b) statüsünde sözleşmeli olarak atandığı ve 2011 yılında 4(a) statüsünde memur kadrosuna geçirildiğini,
-TAR-GEL’de görevli personelin %70’inin resmi olarak köylerde çalıştığı gösterilse de, çoğunun fiili olarak kadro ve tayin arayışında bekletildiğini,
-İstihdam edilen personelin köylerde çalışma bürosu, ulaşım ve konaklama imkânlarından yoksun, çağdışı koşullarda görev yapmaya çalıştıklarını,
-Önceki yıllarda köy grup ziraat teknisyenliği uygulamasının teknik donanım, araç ve konut imkânı sağlanmasına rağmen başarısız olduğu ve uygulanmasından vazgeçildiğini,
-ÖSYM başvurusunda tek çalışma bölgesi belirtilmesine rağmen sözleşme imzalanmasından sonra personelin onlarca köyden sorumlu tutuldukları, ikamet zorunluluğu getirilen köylerde konut ve çalışma bürosu da temin edilmediği, büro kurmayı başaranların ise elektrik, su, kira, ısınma gibi giderlerini, kendilerinin karşıladıkları, sorumlu tutuldukları diğer köylere ulaşımları konusunda bir önlem alınmadığı, aile bütünlüğünü bozan köyde ikamet zorunluluğunun ve il ve ilçe müdürlüklerince baskı kurmak için istismar unsuru haline getirildiği iddia edilen performansa dayalı ücret uygulamasının kaldırılması gerektiğini,
-TAR-GEL kapsamında istihdam edilenlerin bugüne kadar yaşadıkları sorunların çözümüne yönelik hiçbir önlem alınmadığını
belirterek, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi EKER tarafından cevaplandırılmak üzere konuya ilişkin şu soruları sordu:
1.TAR-GEL kapsamında istihdam edilen ziraat mühendisi ve veteriner hekimlerin il ve ilçe müdürlüklerinde ihtiyaç duyulduğunda yardımcı personel, belediye başkanlarının ve muhtarlarının yanında da yardımcı olarak çalıştırıldıkları doğru mudur?
2.Köylerde bürosu olmayan kaç TAR-GEL personeli bulunmaktadır? Büroları olmayan personelin büro ihtiyaçlarının nasıl karşılanması düşünülmektedir?
3.Köylerde bürosu olan personelin elektrik, su, kira, ısınma gibi giderleri Bakanlığınızca karşılanmakta mıdır? Karşılanıyorsa bu ödemeler her ay düzenli olarak yapılmakta mıdır? Ödemelerde aksamalar olmakta mıdır? Ödenek yetersizliğinden tahliye edilmek zorunda kalınan büro var mıdır? Büro kira ve diğer giderlerini kendileri karşılayan kaç personel bulunmaktadır?
4.Personelin köy çalışmalarında ihtiyaç duydukları malzeme, araç ve gerekler Bakanlığınızca sağlanmakta mıdır?
5.TAR-GEL personelinin il ve ilçe müdürlüklerine ve diğer köylere ulaşımları için harcırah ödenmekte midir? Araç tahsis edilmekte midir?
6.Aile bütünlüğünü bozduğu dile getirilen köylerde ikamet zorunluluğunun kaldırılması düşünülmekte midir?
7.İstismar unsuru haline getirildiği iddia edilen performansa dayalı ücret uygulamasının kaldırılması düşünülmekte midir?
8.Bakanlığınızca Türkiye’nin en başarılı proje olarak gösterilen TAR-GEL’de sorunlar nasıl çözüme kavuşturulacaktır? Köy grup ziraat teknisyenliği uygulamasındaki gibi proje uygulanmasına son verilmesi mi düşünülmektedir?
9.Günümüze kadar TAR-GEL personeli olarak atanıp sonrasında başka birimlere atanan personel bulunmakta mıdır? Sayısı nedir? Hangi birimlere atanmışlardır?